Skocz do zawartości

Dobre agrafki do UL

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

... przy kleniowaniu, korzystam ze spinwali no.20/2kg i sobie chwalę... miałem też te mocniejsze 20A/5kg i tu faktycznie był problem przy zakładaniu wabików (grubszy mało elastyczny drut + niewprawne paluchy i się człowiek męczy)... polecam te najdelikatniejsze - szczególnie do małych woblerków...

A jak, z wytrzymałością węzła, na tym cieniuśkim krętliczku? Nie ukrywam, mam pewne problemy. Przypuszczam, że powinienem wiązać inaczej, niż zwykle.

Ja używam takiego i wg. mnie jest ok. Tylko, że 2 razy przeplatam przez oczko.

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2472/cms/szablony/6823/zdjecia/wezly9.jpg

• Like 2

post-60719-0-47776900-1459192382_thumb.jpg

Witam,

Osobiście od 2015 roku używam agrafek wykonanych z nierdzewnego bardzo wytrzymałego drutu. Dużą ich zaletą jest to, że przy dużym obciążeniu zaciskają się a nie rozpinają. Najmniejszy model ma  długość 10 mm i idealnie pasuje do micro przynęt nie zakłócając ich pracy.

post-60719-0-47776900-1459192382_thumb.jpg

Witam,

Osobiście od 2015 roku używam agrafek wykonanych z nierdzewnego bardzo wytrzymałego drutu. Dużą ich zaletą jest to, że przy dużym obciążeniu zaciskają się a nie rozpinają. Najmniejszy model ma  długość 10 mm i idealnie pasuje do micro przynęt nie zakłócając ich pracy.

Spinki Spinwal nr 20 / 2kg. dużo wytrzymują, a jak się zaczynają rozginać to wystarczy dogiąć i dalej można używać.

Wycholowałem dużo rybek i na żadnej nie rozgieły mi się, prędzej na zaczepach.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

Używam Jan-tex i lepszy nie znam.

24-20 to xul i ul a 18-14 to już jest moc. 

Oczywiście trafiają się negatywne opinie ale ale od osób które np.założą agrafkę 24 do plecionki 15 lb i dziwi się że nie wytrzymała.

Co do rozmiarów to na szybko mogę to wstawić:

Agrafki_Jan_Tex.jpg

J/W polecam JAN-TEX nr 24. Używam tylko te do najmniejszych przynęt, bardzo dobre jakościowo, drucik cienki ale do zastosowań ul w sam raz. Agrafki długo zachowują swoją sprężystość. Używam ich nawet do microjigów pod białoryb bo na jako jedyne które miałem można je założyć (chodzi mi o oczko w hakach muchwych).

• Like 1