Skocz do zawartości

Kotwice bezzadziorowe.

Zbyszek_z2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleg?łw

Czasami zdarza mi się łowić w rzekach , na kt?łrych obowiązują haki, kotwiczki bezzadziorowe. Przyginanie zadzior?łw jest ucią?źliwe a i chwytność i trzymanie takiego haczyka, kotwiczki ju?ź nie ta.

Od pewnego czasu szukam kotwiczek bezzadziorowych lecz bez efektu.

Czy kt?łryś z Koleg?łw spotkał się z takowymi ? ewentualnie proszę o namiary.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nikt w Polsce nie ściąga do hurtowni takich kotwiczek. Pr?łbowałem nam?łwić znajomego, ale gdy odpisał jaka byłaby cena sztuki, to zrozumiałem dlaczego. Ok. 5 zł za kotwiczkę, to chyba lekkie nieporozumienie...

kupujac kotwice ownera w opakowaniu tez placimy ok 20 zl wiec nie bylo by az tak zle z ta cena 5zl jezeli komus zalezy to by kupił

20 zł to spora cena, ale i taką mo?źna spotkać. Tylko, ?źe w paczce jest 8 kotwiczek, a nie 4. Owner i tak nie ma zbytu. To, ?źe sam kupujesz i znasz kilka os?łb, kt?łre to robią, to jeszcze nie popyt na rynku .

Dokładnie.

Pytanie, skoro praktycznie wszyscy producenci mają takie kotwice w ofercie (Mustad, VMC ...) to czemu jest taka r?ł?źnica w cenie?

Jak rozumiem kwestia dystrybucji.

Nie łowi się u nas na takie wynalazki i to wystarczy. Żeby sprawdzić, czy takie coś się sprzeda, nikt nie zam?łwi takiej ilości, jak np. druciak?łw VMC, a dystrybutor?łw nie interesuje sprzeda?ź detaliczna. Nikt średnio rozgarnięty nie będzie za takie same pieniądze realizował zam?łwienia na jeden kartonik kotwiczek, co na wagon

kotwice bezzadziorowe kosztuja tyle samo co z zadziorami, oczywiscie w hurcie tez ... opakowanie hurtowe to 1000 sztuk (np. VMC) i pewnie by to lezalo az rdza by zjadla ... dwa lata temu i w tamtym roku proponowalem dolaczenie sie do zakupu kotwic bezzadziorowych VMC po cenach hurtowych ... zglosily sie 2 osoby, ktore chcialy odebrac po 20 sztuk ... i odpuscilem sobie

Gdyby jakiś większy producent np. Salmo do swoich sztandarowych modeli pstragowych (bo raczej ta grupa przynęt wchodziłaby w grę) zaczął wiązać bezzadziory, to mo?źe by coś ruszyło. Cena pewnie by podskoczyła, ale to i tak byłby mniejszy skok cenowy ni?ź ciułanie przez pojedynczych hurtownik?łw po trochu, ?źeby rynek wybadać...

Zamiast podginania proponuję spiłowanie zadzior?łw na diamentowej osełce. Trochę wiecej roboty, ale w zimowe wieczory jest du?źo wolnego czasu. Kombinerkami łatwiej uszkodzić kotwicę ściskając mocno ten zadzior. Poza tym osełką zawsze mo?źna podciągnąć ostrość kotwiczki.

Zamiast podginania proponuję spiłowanie zadzior?łw na diamentowej osełce. Trochę wiecej roboty, ale w zimowe wieczory jest du?źo wolnego czasu. Kombinerkami łatwiej uszkodzić kotwicę ściskając mocno ten zadzior. Poza tym osełką zawsze mo?źna podciągnąć ostrość kotwiczki.

Wszystko zale?źy od tego, jak wygląda grot w kotwiczce, bo niekt?łre mo?źna takimi zabiegami tylko zepsuć. Ja, zamiast diamentowej, polecam osełkę ze spieku tlenku aluminium. Bardzo rzadko, ale jednak mo?źna gdzieniegdzie ją spotkać. Biała płytka o rozmiarach 5,5x1,5 cm o grubości ok. 1,5 mm kosztuje w granicach 4 zł i bije na głowę wszelkie diamentowe wynalazki. Gradacja- 0,003 mm sprawia, ?źe ostrze jest tak wypolerowane, ?źe samo wchodzi. Wbicie kotwiczki w paznokieć nie stanowi problemu...

Kilka razy unieruchomiłem tę osełkę i wypolerowałem n?ł?ź kuchenny- pod własnym cię?źarem przechodził przez pomidora i nie wybaczał błęd?łw przy krojeniu

Niby małe g?łwienko, ale słu?źy mi ju?ź kilka lat i nie widać ślad?łw zu?źycia. Tylko dostępność w sklepach...

Diamenty są o r?łznej gradacji więc zawsze mozna coś dostać tylko trzeba poszukać. Ostrzałka Spyderco Triangle ma pręty wykonane z z aluminy, a ?źe taką ostrzałke posiadam to wiem o czym piszesz i wiem jak mo?źna na niej n?ł?ź naostrzyć :D. Taki pręt mo?źna kupić za ok 50zł albo na forum no?źowym albo na allegro. Na długie, zimowie wieczory to mo?źe taka alumina będzie dobra bo, ?źeby nią zadrzeć zadzior to się trzeba trochę namachać. Woę jednak diamenty :D.

Pozdrawiam.

mozecie mi podac ew rozmiar kotwiczek? jak bede w sklepie rzuce okiem (sa na pewno bo ze 2 razy kupilem.

co do zadziorow to nie wiem czy samo obciecie bedzie rowne kotwiczce bez zadziorow. kotwiczki sa bezzadziorowe, ale maja w miejscu zadzioru zgrubienie (jakby ktos grot lekko skrucil a reszte zalal cyna), ktore mz trzyma rybe calkiem sprawnie

Ps w Irlandii na kilku wodach mozna spinningowac, ale trzeba uzywac pojedynczego haczyka bezzadziorowego (wiec obrotowki by trzeba bylo zmasakrowac a i z woblerami smiesznie

• 5 lat później...

Drodzy Koledzy ... :) Potrzebuję, poszukuje dobrych, mocnych, ostrych kotwic bezzadziorowych rozm. 8, 6, 4 - coś ala owner st36, st 41 lub gamakatsu 13b. Wiem że można zniszczyć zadzior itp. ale niestety chodzi mi o takie kotwice które będą fabrycznie bez zadziorów i opakowanie ich będzie o tym świadczyło :) Proszę o pomoc !!!

Z góry dziękuję !!!!

Drodzy Koledzy ... :) Potrzebuję, poszukuje dobrych, mocnych, ostrych kotwic bezzadziorowych rozm. 8, 6, 4 - coś ala owner st36, st 41 lub gamakatsu 13b. Wiem że można zniszczyć zadzior itp. ale niestety chodzi mi o takie kotwice które będą fabrycznie bez zadziorów i opakowanie ich będzie o tym świadczyło :) Proszę o pomoc !!!

Z góry dziękuję !!!!

VMC 7552B. Nie ma za co ;)