Skocz do zawartości

Podkładka w zawiasie kabłąka Stelli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ustaliłem, że w mojej Stelce 2010 w jednym z zawiasów kabłąka (po przeciwnej stronie niż rolka) po śrubą zawiasu brakuje podkładeczki, co powoduje nieznaczny luzik. Chodzi o część ze schematu nr RD 14259. Czy mogłby mi ktoś dopomóc i podpowiedzieć, jakie są wymiary tej podkładeczki i z czego jest zrobiona? Spróbuję coś podpasować. Oczywiście za umożliwienie nabycia oryginalnej będę niewyobrażalnie zobowiązany.

Wymiary oryginału;

średnica zewnętrzna - 6,40 mm

wewnętrzna - 4,50 mm

grubość       - 0,10 mm 

Łatwo jest dorobić,oryginalnie jest stalowa,ale może też być wykonana z mosiądzu.

Grubość dobieramy doświadczalnie,bo może się okazać że 0,10 będzie za gruba lub za cienka.

Śrubki nie dokręcamy za mocno,bo można urwać (niejeden urwał). Gwint przed samo odkręcaniem najlepiej zabezpieczyć preparatem "Loctite" 222.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Będę wdzięczny. Mam informacje ze ta podkladka jest jednak czarna, plastikowa z jakiegoś slidkiego tworzywa. Jest tez w Stelkach FI i Biomasterze

Napisz do Raven fishing

Maja wszystkie czesci do stelli Fe i innych wspieranych przez shimano Europe.

Ceny malo japonskie. Takze bym sie nie bal :)

Nie bawilbym sie w dorabianie czesci

• Like 1

Będę wdzięczny. Mam informacje ze ta podkladka jest jednak czarna, plastikowa z jakiegoś slidkiego tworzywa. Jest tez w Stelkach FI i Biomasterze

Nieprawda. Oryginalna w '10 Stelli jest stalowa,jeśli potrzeba to jest. Szczerze mówiąc to jest pierdółka o grubości  0,10 mm która nie ma najmniejszego znaczenia dla poprawności działania kabłąka. W wielu Stellach  jej nie ma choć na schemacie jest.Wszystkie luzy w tym elemencie kabłąka są ustalane u wytwórcy na montowni,i raczej bym nie ingerował.Może być też dodatkowo jeszcze jedna podkładka,najczęściej miedziana bezpośrednio do podstawy gwintu śrubki (np.4x3x0,20) gdy oryginalna 0,10 okaże się za gruba,a ona często występuje choć nie ma jej na schemacie. Tak po prawdzie,schemat jest tylko orientacyjny i wszystkiego nie powie. To tak dla potomności co by niektórzy nie zagubili się w montażu kołowrotka za pomocą schematu.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Szacunek Panie Józefie! Podkładka jest rzeczywiście metalowa, tego nie wiedzieli nawet w serwisie Shimano...

Co do swobodnej zgodności budowy ze schematem także potwierdzam.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Oryginalna podkładeczka w drodze.

Podkladeczka oryginalna dotarła. Okazało się że takie malenstwo o szerokości 1 mm i grubosci 0,1 mm ma kapitalny wpływ na poprawne działanie kabłąka. Po założeniu bajka - zero luzow i świetna płynność otwierania. Tak właśnie miało być i tego brakowało.

Zwracam tu uwagę ze z pozoru nieistotne podkladeczki czasem decydują o poprawnym działaniu np. łożyska.

• Like 1