smokwelski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Witam,Ustaliłem, że w mojej Stelce 2010 w jednym z zawiasów kabłąka (po przeciwnej stronie niż rolka) po śrubą zawiasu brakuje podkładeczki, co powoduje nieznaczny luzik. Chodzi o część ze schematu nr RD 14259. Czy mogłby mi ktoś dopomóc i podpowiedzieć, jakie są wymiary tej podkładeczki i z czego jest zrobiona? Spróbuję coś podpasować. Oczywiście za umożliwienie nabycia oryginalnej będę niewyobrażalnie zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Wymiary oryginału;średnica zewnętrzna - 6,40 mm wewnętrzna - 4,50 mm grubość - 0,10 mm Łatwo jest dorobić,oryginalnie jest stalowa,ale może też być wykonana z mosiądzu.Grubość dobieramy doświadczalnie,bo może się okazać że 0,10 będzie za gruba lub za cienka.Śrubki nie dokręcamy za mocno,bo można urwać (niejeden urwał). Gwint przed samo odkręcaniem najlepiej zabezpieczyć preparatem "Loctite" 222. Edytowane 29 Marca 2016 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Tutaj masz gościa co ma jakieś podkładeczki http://olx.pl/oferta/podkladki-do-kolowrotkow-shimano-daiwa-CID767-IDeqbOj.html Edytowane 29 Marca 2016 przez Krawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 dam znać czy mam oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Będę wdzięczny. Mam informacje ze ta podkladka jest jednak czarna, plastikowa z jakiegoś slidkiego tworzywa. Jest tez w Stelkach FI i Biomasterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Będę wdzięczny. Mam informacje ze ta podkladka jest jednak czarna, plastikowa z jakiegoś slidkiego tworzywa. Jest tez w Stelkach FI i BiomasterzeNapisz do Raven fishingMaja wszystkie czesci do stelli Fe i innych wspieranych przez shimano Europe.Ceny malo japonskie. Takze bym sie nie bal Nie bawilbym sie w dorabianie czesci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Tak, to ta Stelka od Ciebie :-)Kombinuję wlasnie cos oryginalnego bo to specyficzne tworzywo i chcę aby pięknie ten kabłąk chodził, nie było luzu, a zawias się nie wycierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Będę wdzięczny. Mam informacje ze ta podkladka jest jednak czarna, plastikowa z jakiegoś slidkiego tworzywa. Jest tez w Stelkach FI i BiomasterzeNieprawda. Oryginalna w '10 Stelli jest stalowa,jeśli potrzeba to jest. Szczerze mówiąc to jest pierdółka o grubości 0,10 mm która nie ma najmniejszego znaczenia dla poprawności działania kabłąka. W wielu Stellach jej nie ma choć na schemacie jest.Wszystkie luzy w tym elemencie kabłąka są ustalane u wytwórcy na montowni,i raczej bym nie ingerował.Może być też dodatkowo jeszcze jedna podkładka,najczęściej miedziana bezpośrednio do podstawy gwintu śrubki (np.4x3x0,20) gdy oryginalna 0,10 okaże się za gruba,a ona często występuje choć nie ma jej na schemacie. Tak po prawdzie,schemat jest tylko orientacyjny i wszystkiego nie powie. To tak dla potomności co by niektórzy nie zagubili się w montażu kołowrotka za pomocą schematu. Edytowane 29 Marca 2016 przez Józef Lesniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Szacunek Panie Józefie! Podkładka jest rzeczywiście metalowa, tego nie wiedzieli nawet w serwisie Shimano...Co do swobodnej zgodności budowy ze schematem także potwierdzam.Dzięki wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Oryginalna podkładeczka w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Podkladeczka oryginalna dotarła. Okazało się że takie malenstwo o szerokości 1 mm i grubosci 0,1 mm ma kapitalny wpływ na poprawne działanie kabłąka. Po założeniu bajka - zero luzow i świetna płynność otwierania. Tak właśnie miało być i tego brakowało. Zwracam tu uwagę ze z pozoru nieistotne podkladeczki czasem decydują o poprawnym działaniu np. łożyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi