Guzu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Panowie, W moich poszukiwaniach woblerowych doszedlem do momentu, w ktorym kieruje zapytanie do Was - do tych co wlasnorecznie strugaja wabiki z drewna. Czy ktos wykonuje (wykonywal) woblery bedace odpowiednikiem Rapala Shad Rap DR ? Odpowiednik...w skali Chodzi mi o wobler o dlugosci ok 12 cm (czyli taki powiekszony Shad Rap).Albo moze wiecie gdzie taki wobler pozyskac ? Albo moze ktos by sie podjal wykonania takich kilku woblerow dla mnie ? Z gory dziekuje za odpowiedzi i informacje. Zastrzegam : nie chodzi mi o ostro chodzace invandery, czy inne takie, chodzi o migotliwego szadrapa powiekszonego do 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zeszłej zimy wystrugałem coś, co mniej więcej pasuje do twojego opisu, z tym, że wabik jest trochę większy bo około 15cm (sam korpus). W zasadzie mógłbym jego kształt określić jako krzyżówkę Shad Rapa z Husky Jerkiem i Tail Dancerem, natomiast pracę ma porównywalną właśnie z Shad Rapem. Waga około 25g, po testach tej jesieni mogę śmiało powiedzieć, że schodzi na 7m na 20lb sznurku. Ewentualne fotki (jeśli będą potrzebne) późnym wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wrzucaj wrzucaj Zrobiles jednego czy wiecej ? Ile ich wykonales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Była to produkcja na bardzo małą skalę, więc powstało tyko kilka sztuk (właściwie każdy o innym ksztalcie i wielkości), tym bardziej, że strugałem je w ramach bardziej eksperymentu niż praktycznego łowienia. No ale jak się okazało coś tam na te wynalazki da się złowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wrzucaj wrzucaj Zrobiles jednego czy wiecej ? Ile ich wykonales ? ... i ile i w jakim czasie mozesz udostepnic koledze z hiszpani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Mifku, nie wybiegaj przed szereg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Poczekaj na info od @wujek. Janek robi piękne woblery! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Solidne 'podróbki' shad rapów sprzedawane były onegdaj na allegro przez użytkownika 'colsheep'. Zdaje się, że na allegro już go nie ma, ale po krótkim researchu znalazłem stronkę (woblery colsheep) i są - wobek nazywa się 'Szad' (hehe). Fakt, ma 8cm, ale robią na zamówienie więc może się dogadasz z większym rozmiarem? Ja kupowałem u nich jerki i pseudo DT i wszystko było ok jeśli chodzi o wykonanie, pracę oraz sprawy transakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Dzieki za info - poszperam w necie i zorientuje sie jak wyglada ten temat tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Dzięki Kryst za uznanie , ale robię tylko woblery pod bolenie, na inne szkoda mi czasu bo do wszystkiego trzeba dojść metodą prób i błędów, poza tym jak wiesz tą zimę mam wyciętą pod względem dłubania. Boję się że wiosną sam nie będę miał czym łowić, choć te 20szt może się wyskrobie pozdrawiamwujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Mam takiego strugacza ,ale muszę wpierw spytać czy mogę go ujawnić. Robi sympatyczne przynęty.Prześlę nr kontaktowy na priwa,jak wyrazi zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 robię tylko woblery pod bolenie (...) te 20szt może się wyskrobie Ładne mi tylko! Janek, zmniejsz proszę, te 20 do 18, a pozostałość - na mój adres .Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 robię tylko woblery pod bolenie (...) te 20szt może się wyskrobie Ładne mi tylko! Janek, zmniejsz proszę, te 20 do 18, a pozostałość - na mój adres .Pozdrawiam, Nic nie obiecuję, ale może na jesień coś zrobię? pozdrawiamwujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Przepraszam za mały poślizg, ale zostałem niestety odcięty od internetu na pewien czas. Zdjęcie mojego wabika (dla porównania Shad Rap DR 9cm): Wykonanie w zasadzie mało profesjonalne, bo korpus z balsy, jednoczęściowy stelaż przez środek, ster z poliwęglanu 1,5mm, oklejany tkaniną, malowany i lakierowany lakierami samochodowymi. Nie chcialo mi się inwestować w bardziej zaawansowany warsztat bo chciałem zrobić tylko kilka sztuk i zobaczyc czy będą skuteczne w trollingu. Mimo tego, że nie wyszły zbyt urodziwe (to moj pierwszy wypust ) to okazały się w miarę skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 uuuuuu, Łukaszu widzę kawał dobrego wabia... Ster taki jak być powinien, korpus też... słowa uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ciekawe, dzieki za fotki. To czego ja szukam...to wierny odpowiednik. Taki szadrap powiekszony do 12 - 13 dlugosci. I zeby wszystko mial odpowiednio wieksze od pierwowzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ciekawe, dzieki za fotki. To czego ja szukam...to wierny odpowiednik. Taki szadrap powiekszony do 12 - 13 dlugosci. I zeby wszystko mial odpowiednio wieksze od pierwowzoru. Guzu rozumiem ze executor Ci nie lezy ze względu na inną prace?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Przede wszystkim nie lezy mi jego ster...nie ma DR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Jesli to ma być DR to na dobrą sprawę można by delikatnie stunningować Super Shad Rapa (który ma 14cm) zastępując oryginalny ster sterem DR. Jedyny problem jaki mogłby się pojawić to podłączenie kawałka stelażu który trzeba wkleić razem ze sterem do stelażu fabrycznego, chociaż samo wklejenie tego drutu dobre kilka cm w głąb korpusu też daje dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ale przeciez Super Shad Rap ma inna prace niz SR.SSR chodzi duzo wolniej, ruchy ma szersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 O ile się nie mylę, to ma być na sumy. Zatem kombinacje... będą raczej niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Też miałem takie podejrzenia, więc najlepszym rozwiązaniem byłby fabryczny wobler bez żadnych przeróbek. W każdym razie takie rozwiązanie jakie podałem (wklejanie drutu w korpus) na polskie szczupaki jest wystarczające, trzyma juz 3 sezon bez szwanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 modele tail dancer i shad rap 12 w moim wykonaniu.efekt końcowy shada na woblerowej wariacji wystawił kolega Garowy str 112 w kolorze fluo.może się wypowie bo kilka ładnych rybek wyjął.oczywiście kolorystyka i skrzela półokrągłe lub okoniowe do wyboru.mogę się podjąć wykonać ok 10szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Hej Busz, Ciekawie, bardzo ciekawie to wyglada.To jest drewno ? Ten dolny (niegarbaty) wyglada szczegolnie dobrze. Ciezar jest tak rozmieszczony jak w szadzie ? Mowisz o tym zdjeciu ? ten nie wyglada by mial tak cienki delikatny ogonek jak Shad rap. A moze to tylko na fotce tak wyszlo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 shad jest z balsy zalty z pianki jerki nie pamiętam obciążenie w okolicy kotwicy brzusznej.balsowe przeważnie mają mocną akcję,pianka średnią bardzo zbliżoną do shad rapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi