Skocz do zawartości

Zapytanie do strugaczy woblerow

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

W moich poszukiwaniach woblerowych doszedlem do momentu, w ktorym kieruje zapytanie do Was - do tych co wlasnorecznie strugaja wabiki z drewna.

Czy ktos wykonuje (wykonywal) woblery bedace odpowiednikiem

Rapala Shad Rap DR ?

http://www.rapala.com/assets/images/products/hero/shad_rap.png

Odpowiednik...w skali :D Chodzi mi o wobler o dlugosci ok 12 cm (czyli taki powiekszony Shad Rap).

Albo moze wiecie gdzie taki wobler pozyskac ?

Albo moze ktos by sie podjal wykonania takich kilku woblerow dla mnie ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i informacje.

Zastrzegam : nie chodzi mi o ostro chodzace invandery, czy inne takie, chodzi o migotliwego szadrapa powiekszonego do 12 cm :D

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zeszłej zimy wystrugałem coś, co mniej więcej pasuje do twojego opisu, z tym, że wabik jest trochę większy bo około 15cm (sam korpus). W zasadzie mógłbym jego kształt określić jako krzyżówkę Shad Rapa z Husky Jerkiem i Tail Dancerem, natomiast pracę ma porównywalną właśnie z Shad Rapem. Waga około 25g, po testach tej jesieni mogę śmiało powiedzieć, że schodzi na 7m na 20lb sznurku. Ewentualne fotki (jeśli będą potrzebne) późnym wieczorem.

Była to produkcja na bardzo małą skalę, więc powstało tyko kilka sztuk (właściwie każdy o innym ksztalcie i wielkości), tym bardziej, że strugałem je w ramach bardziej eksperymentu niż praktycznego łowienia. No ale jak się okazało coś tam na te wynalazki da się złowić :D

Solidne 'podróbki' shad rapów sprzedawane były onegdaj na allegro przez użytkownika 'colsheep'.

Zdaje się, że na allegro już go nie ma, ale po krótkim researchu znalazłem stronkę (woblery colsheep) i są - wobek nazywa się 'Szad' (hehe). Fakt, ma 8cm, ale robią na zamówienie więc może się dogadasz z większym rozmiarem?

Ja kupowałem u nich jerki i pseudo DT i wszystko było ok jeśli chodzi o wykonanie, pracę oraz sprawy transakcyjne.

Dzięki Kryst za uznanie :D, ale robię tylko woblery pod bolenie, na inne szkoda mi czasu bo do wszystkiego trzeba dojść metodą prób i błędów, poza tym jak wiesz tą zimę mam wyciętą pod względem dłubania. Boję się że wiosną sam nie będę miał czym łowić, choć te 20szt może się wyskrobie :unsure:

pozdrawiam

wujek

Przepraszam za mały poślizg, ale zostałem niestety odcięty od internetu na pewien czas. Zdjęcie mojego wabika (dla porównania Shad Rap DR 9cm):

Wykonanie w zasadzie mało profesjonalne, bo korpus z balsy, jednoczęściowy stelaż przez środek, ster z poliwęglanu 1,5mm, oklejany tkaniną, malowany i lakierowany lakierami samochodowymi. Nie chcialo mi się inwestować w bardziej zaawansowany warsztat bo chciałem zrobić tylko kilka sztuk i zobaczyc czy będą skuteczne w trollingu. Mimo tego, że nie wyszły zbyt urodziwe (to moj pierwszy wypust :D) to okazały się w miarę skuteczne.

post-2074-1348915006,3998_thumb.jpg

Ciekawe, dzieki za fotki.

To czego ja szukam...to wierny odpowiednik.

Taki szadrap powiekszony do 12 - 13 dlugosci. I zeby wszystko mial odpowiednio wieksze od pierwowzoru.

Guzu rozumiem ze executor Ci nie lezy ze względu na inną prace?...

Jesli to ma być DR to na dobrą sprawę można by delikatnie stunningować Super Shad Rapa (który ma 14cm) zastępując oryginalny ster sterem DR. Jedyny problem jaki mogłby się pojawić to podłączenie kawałka stelażu który trzeba wkleić razem ze sterem do stelażu fabrycznego, chociaż samo wklejenie tego drutu dobre kilka cm w głąb korpusu też daje dobry efekt.

Też miałem takie podejrzenia, więc najlepszym rozwiązaniem byłby fabryczny wobler bez żadnych przeróbek. W każdym razie takie rozwiązanie jakie podałem (wklejanie drutu w korpus) na polskie szczupaki jest wystarczające, trzyma juz 3 sezon bez szwanku :D

modele tail dancer i shad rap 12 w moim wykonaniu.efekt końcowy shada na woblerowej wariacji wystawił kolega Garowy str 112 w kolorze fluo.może się wypowie bo kilka ładnych rybek wyjął.oczywiście kolorystyka i skrzela półokrągłe lub okoniowe do wyboru.mogę się podjąć wykonać ok 10szt.

post-3529-1348915006,4581_thumb.jpg

Hej Busz,

Ciekawie, bardzo ciekawie to wyglada.

To jest drewno ?

Ten dolny (niegarbaty) wyglada szczegolnie dobrze.

Ciezar jest tak rozmieszczony jak w szadzie ?

Mowisz o tym zdjeciu ?

http://img230.imageshack.us/img230/4461/img0055bf.th.jpg

ten nie wyglada by mial tak cienki delikatny ogonek jak Shad rap. A moze to tylko na fotce tak wyszlo ?