Skocz do zawartości
  • 0

Test merytoryczny

tomi78

Pytanie

Zanim staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami telefonów ludzie spotykali się w żeby móc ze sobą porozmawiać .Potem nadeszła wielkopomna chwila i przyszła era telefonów więc po co się spotykać skoro można zadzwonić ale człowiek jest z natury leniwy i poszedł o krok dalej SMS bo po co tracić cenne minuty jak można napisać i mieć sprawę z głowy .I wreszcie nastała era internetu wszystko stało się łatwiejsze już nie trzeba pisać elaboratów smsowych wystarczy jedno kliknięcie LIKE i po sprawie .

Jerkbait poszedł o krok dalej co prawda  like jest do przyjęcia ale treść postów musi być merytoryczna tzn  post musi się spodobać moderatorowi .Dlatego myślę że dla sprawniejszego działania forum powinien być dział gdzie wkleja się proponowany post i po cenzurze i akceptacji można ten wartościowy post wkleić .

Jestem na tym forum ponad 10 lat i to co jest teraz to już jest jakaś psychoza weryfikowanie postów  przez widzimisię albo nie .Jestem na tym forum ponad 10 lat i widzę tu przez ten czas działania bardzo zbieżne z działaniami naszej władzy podporządkowanie i układ zero jedynkowy ale jesteś z nami albo przeciwko nam.Smutne jest to że nawet na forum wędkarskim nie można poczuć chociaż odrobiny wolności słowa .

Nie wiem jak długo będzie ten post ale przy tak aktywnej inwigilacji daję mu max 10 minut .To tyle z mojej strony .

Pozdrawiam serdecznie wszystkich normalnych Tomek .

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

moim zdaniem to dość proste ;-) Ustalić jasne zasady kiedy to sie dzieje i co czyścicie. Zakładam, ze to prace porządkowe, które dzieją się po XX dni po opublikowaniu. 

Jeżeli ja miałbym decydować (moze nie wiem poprostu jak to dziala) to zastanowiłbym się by dać ludziom się "wyszaleć" i pogratulować sobie etc - po to do cholery jest community i tak sie je tworzy :), a potem po XX dniach jeżeli to konieczne wyczyściłbym to żeby łatwiej później było konsumować kontent :) 

• Like 2

• 0

Nie wiem o co poszło ale na tym forum ktoś przynajmniej czuwa nad emocjami, które czasem ponoszą. Dla mnie to duży plus. Choć oczywiście zdarzają się tematy, jak C&R, gdzie zdanie "odrębne" jest nie do przyjęcia co też mi się nie do końca podoba. Ale inteligentna osoba będzie je omijać. W każdym razie pod względem merytoryki jb jest najlepszym mi znanym forum wędkarskim. Chyba że Tomku wyjaśnisz genezę tegoż wątku ;)

Pozdro!

• Like 1

• 0

Jestem na tym forum ponad 10 lat i widzę tu przez ten czas działania bardzo zbieżne z działaniami naszej władzy podporządkowanie i układ zero jedynkowy ale jesteś z nami albo przeciwko nam.Smutne jest to że nawet na forum wędkarskim nie można poczuć chociaż odrobiny wolności słowa .

Gdybym był moderatorem sam bym ocenzurował ten post.  Aż ciśnie mi się na usta odpowiedź typu: "to sobie zorganizuj demonstrację KOD-u". I pyskówka murowana. Wystarczy, że poczytam komentarze na YT i chęć na wolność słowa skutecznie mi przechodzi. 

• Like 3

• 0

Problemem internetu nie jest brak wolności słowa tylko wszechobecny hejt. Jerkbait nie jest tu wyjątkiem, niestety - to znaczy jeszcze nie jest, bo właśnie podejmujemy działania żeby ucywilizować nasz kawałek wirtualnej przestrzeni. Dodatkowo, chcemy żeby w wątkach o rybach nie trzeba było się przedzierać przez kilka stron offtopiku żeby popatrzeć sobie na rybę.

Są to w sumie proste i racjonalne działania które mają na celu podniesienie jakości naszej wspólnej przestrzeni. Kosztem kilku postów które tu i ówdzie wypadną.

Miałem nadzieję że spotka się to z większym zrozumieniem prawdę mówiąc ale widzę że ból z powodu usunięcia kilku postów uniemożliwia refleksję....może przyjdzie ona z czasem. Moje posty też wypadają, wypadają posty moderatorów - jakoś nikt nie drze z tego powodu szat... Nie zawrócimy z tej drogi. Proponowałbym nie podchodzić do sprawy tak osobiście tylko zobaczyć szerszy kontekst i docenić że komuś chce się dbać o to miejsce

Pozdrawiam

• Like 19

• 0

Co do weryfikacji, to podziwiam i chwalę moderatorów, że utrzymują porządek na tym forum. Jest zakładanych mnóstwo tematów, które już są na tym forum, a koledzy to sprawdzają. Treść zakładanego tematu, jeżeli się o coś pytamy teorytycznie zawsze musi być pytaniem merytorycznym. :)

• 0

(...)Smutne jest to że nawet na forum wędkarskim nie można poczuć chociaż odrobiny wolności słowa .

Nie wiem jak długo będzie ten post ale przy tak aktywnej inwigilacji daję mu max 10 minut .To tyle z mojej strony .

Pozdrawiam serdecznie wszystkich normalnych Tomek .

Poco powstały wątki z rybami w tytule? 

Gdy czytelnik w przyszłości będzie chciał pooglądać zdjęcia, z merytorycznej dyskusji (pojawiającej się czasami) zaczerpnąć lub wzbogacić swą wiedzę, będzie musiał przebić się przez lawinę "och" "achów" i innych "gratków", poprzeplatanych prywatnymi off'ami i dociekaniami, czy długość danej rybki była na pewno zgodna z deklaracjami łowcy. Uff, takiej katorgi nikt chyba by nie chciał. Czyli, trzeba robić porządki. 

Wolność słowa jest zapewniona. Możecie nadal "ochać" i achać" do woli, off-topowe dyskusje prowadzić, nikt tego nie zabrania. Poza hejtem, który będzie tępiony z całą surowością. A po kilku dniach, gdy szczęśliwy łowca przyjął już na klatę zasłużony wysyp wszelkich "gratek", zapoznał się z nimi, gdy dyskusja off'owa wygasła, wpada porządkowy z miotełką i sprząta. Nie na złość Wam, ale dla przyszłych zaglądaczy, którzy nie biorąc udziału w wygasłych dysputach, nie są nimi zainteresowani. Chcą zobaczyć płetwiaste zdobycze prezentowane przez dumnych łowców i poczytać o miejscach, o sprzęcie, o technikach połowu. Dbając o poziom merytoryczny staramy się to zapewnić. 

(...)

Jerkbait poszedł o krok dalej co prawda  like jest do przyjęcia ale treść postów musi być merytoryczna tzn  post musi się spodobać moderatorowi .Dlatego myślę że dla sprawniejszego działania forum powinien być dział gdzie wkleja się proponowany post i po cenzurze i akceptacji można ten wartościowy post wkleić .

Jestem na tym forum ponad 10 lat i to co jest teraz to już jest jakaś psychoza weryfikowanie postów  przez widzimisię albo nie .(...)

Przez 10 lat zapewne spotkałeś się z Regulaminem forum. Może nawet przeczytałeś go, ale pamięć jest zawodna i miałeś prawo zapomnieć. 10 lat to szmat czasu. Przypominam więc:

"5. Przestrzegaj regulaminów obowiązujących na forum oraz zaleceń administratora lub moderatorów. Pamiętaj, że ostateczne interpretacje należą do nich."

:) 

• Like 9

• 0

Wielokrotnie brałem udział w ostrzejszej wymianie zdań.
Często ta wymiana zdań jest zbędna i szpeci wątek, gdy emocje już opadną sam zgłaszam swoje posty z prośbą o moderację.

Oczywiście są też kwestie kiedy wymiana zdań jest potrzebna, takie posty niestety znikają czasem jak te mniej cywilizowane.

Wolność słowa wolnością słowa, emocje jednak dają nam popalić więc praca moda jest ciężka.

Niestety tutaj działa regulamin 2 punktowy.

1. Admin/Mod zawsze ma rację

2. Jeżeli Admin/Mod nie ma racji patrz pkt 1. 

• Like 2

• 0

Jestem tutaj dość krótko moderatorem, ale wiele poglądów i postrzeganie spraw zmieniło się po nadaniu mi uprawnień. 

Wcześniej jako użytkownik myślałem, "po co zamykać", 'po co usuwać" albo "zamknąć od razu ten wątek", "usunąć wypowiedź", "dać mu bana!". Często wymaga to głębszego zastanowienia co zrobić aby temat podtrzymać, a uniknąc fali hejtu.

Jako moderatorzy dbamy o to, żebyście mogli wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli, żeby czas spędzony na jb.pl był jak najbardziej efektywny. Łączymy wątki,  po pewnym czasie czyścimy dział Wieści znad wody z gratulacji, niepotrzebnych pytań itd. Po to byście mogli wracając po kilku tygodniach do pierwszych stron zobaczyć zdjęcia ryb, a nie szukać jednego zdjęcia w morzu gratek. 

Zapraszamy do dzielenia się uwagami, konstruktywną krytyką - oficjalnie poprzez ten dział, czy indywidualnie na privie, a także dziś na czacie. 

• Like 9

• 0

A ja popieram mimo, ze polecialo kilka moich postow z luznej dyskusji, ktorych nie trzeba bylo oprawiac w ramki. Ordnung must sein, wiec jesli nowomoda nie zainspiruje do naduzyc a wierze, ze tak nie bedzie to poprawa przejrzystosci w watkach przez usuwanie sieczki wyjdzie in plus jesli ktos bedzie chcial zasiegnac wiedzy z zasobow, jeszcze jakby poszlo to w parze z optymalizacja szukajki to w ogole bedzie cacy :)

• Like 1

• 0

Chciałbym żeby Forumicze nie odbierali usuwania postów w wątkach rybnych jako działań wymierzonych "personalnie" tylko jako rutynowe czynności administracyjne / porządkowe.... zastanawiam się jak to lepiej zakomunikować na forum, macie jakieś pomysły ?

Może np. dopisac do zasad publikacji zdjęć taką informacje że czyścimy wątki rybne regularnie i ze niektóre wypowiedzi nie związane z tematem, gratulacje itp - mogą byc usuwane ? Dla moderatorów usuniecie wypowiedzi jest czym normalnym ale część uzytkowników moze to odbierac inaczej...  :unsure:

• Like 1

• 0

Dodał bym tak jak sugerujesz w Zasadach zamieszczania zdjęć ale i też w Regulaminie forum, iż posty merytorycznie odbiegające od tematu, gratki, zbędny hejt na całym forum a nie tylko w tematach rybnych będą na bieżąco usuwane dla zachowania przejrzystości forum i tematów. 

• 0

Kilka uwag. Tak modne ostatnio słowo hejt na początek. Jeden się oburzy na to, drugi na tamto. Interpretacja zależy od poglądów, poprawności lub niepoprawności, szeroko pojętej kultury osobistej, silnych nerwów itd itd. Moderatorzy dobrani są według jakiegoś tam klucza i podpierają się regulaminem obowiązującym na forum. Mogą i mają prawo interpretować go według własnego widzimisię. I basta. Bo jest to portal prywatny i trzeba się dostosować. Jak się komuś nie podoba to może tu nie zaglądać. Mi się wiele nie podoba, ale więcej podoba, to sobie zaglądam. Plusy dodatnie i plusy ujemne. I jeszcze dwie sprawy techniczne. Pierwsza mniej ważna. Może osoby wpadające w zachwyt nad tym czy owym namówić lub nakłonić, żeby nie pisały kolejnych postów o tej samej treści tylko lajkowały pierwszy chwalący,  lub sam obiekt uwielbienia. Oczyści to wątki i zaoszczędzi pracy moderatorom. I druga ważna. Ortografia i składnia. Ja wiem, że czasem coś się komuś napisze po kielichu, przy użyciu komórki w silnym słońcu, okularki zaparują...Niestety niektórych wpisów nie da się czytać. Są ludzie, którzy  bezskutecznie starają się walczyć o poprawną pisownię. Bezskutecznie. Mam wniosek, aby moderatorzy zaczęli zwracać na to uwagę. I to nie od święta, a z urzędu. Czy można wprowadzić znaczniki (chorągiewki, żółte kartki), którymi byłyby oznaczone posty z błędami. Nie chodzi mi tutaj i piętnowanie osób piszących na forum, a o szeroko pojętą kulturę osobistą. Bo ortografia i składnia to jej elementy. Coraz częściej się o tym zapomina. Wiem, że restrykcyjne podejście do tematu wystraszy część piszących. Może w wolnym czasie sięgną po książkę, co przysłuży im się w przyszłości. Albo zastanowią się czasem lub sięgną po słownik. Portal na tym zyska, bo chyba chodzi o jakość, a nie o ilość. Jeśli promujemy na j.pl etyczne zachowania i kulturę to nie róbmy tego wybiórczo. Doskonalmy się w każdej dziedzinie i pomagajmy innym. I na koniec, słowa hejt i lajk nie należą do moich faworytów w języku polskim. Cóż, postęp.

• Like 7

• 0

Ileż moich pięknych, wartościowych i nasyconych treścią przekazu wpisów wywalono w przeróżnych watkach?! ... i jakoś mi ich dzisiaj nie brak :P  :D

Jednak czy mogę prosić o instalacje  takiego kata/programu, który automatycznie będzie wy ... ał słowa: "plećka" i "gratki"?!!! :)

• Like 3

• 0

Jestem tutaj dość krótko moderatorem, ale wiele poglądów i postrzeganie spraw zmieniło się po nadaniu mi uprawnień. 

Wcześniej jako użytkownik myślałem, "po co zamykać", 'po co usuwać" albo "zamknąć od razu ten wątek", "usunąć wypowiedź", "dać mu bana!". Często wymaga to głębszego zastanowienia co zrobić aby temat podtrzymać, a uniknąc fali hejtu.

Jako moderatorzy dbamy o to, żebyście mogli wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli, żeby czas spędzony na jb.pl był jak najbardziej efektywny. Łączymy wątki,  po pewnym czasie czyścimy dział Wieści znad wody z gratulacji, niepotrzebnych pytań itd. Po to byście mogli wracając po kilku tygodniach do pierwszych stron zobaczyć zdjęcia ryb, a nie szukać jednego zdjęcia w morzu gratek. 

Zapraszamy do dzielenia się uwagami, konstruktywną krytyką - oficjalnie poprzez ten dział, czy indywidualnie na privie, a także dziś na czacie. 

Po przeczytaniu tego posta cieszę się, że jesteś moderatorem. Pozdrawiam :)

• Like 2