Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, a czy ktoś używa np do trola po prostu fotela tzw "karpiowego"? Myślałem np. o takim:

http://allegro.pl/elektrostatyk-fotel-f5r-wedkarski-karpiowy-i6743650966.html?reco_id=9462ef68-05c4-11e7-b866-023c0ecdcba5&ars_rule_id=201

Kurde, powinno być wygodne łowienie dla pleców, oparcie itd. Raczej przy łowieniu na spinning i bardzo częstym przemieszczaniu się nie zda egzaminu, ale do trollingu chyba jak znalazł...? Ktoś próbował?

• 0

Nie wiem , nie używałem . Ja ze wzgledu na to ze za każdym razem składam i rozkłada detke to dążę do tego

Aby wszystko było na najprostszych systemach. Zeby niepotrzebne byle klucze (które zaraz gdzieś posieje ) aby było składane i zajmowało jak najmniej miejsca. Powoli zaczyna mi się to udawać :) do podłączenia silnika nabyłem rozwiązania systemowe remy ( jak przy widlakach) podstawa fotela na stałe w podłodze . Noga gwintowana z dwóch stron jedna wkręcić w fotel druga w podłogę . Echo na ram Mount a w tygodniu będę kleil system borika z relingiem i pozbęde się kabli z podłogi.

• 0

Witajcie, zamierzam zamontować do łodzi coś takiego (łódka jest w trakcie produkcji) o ile drugie rozwiązanie jest do ogarnięcia samodzielnie - jedyna rzecz to muszę powiedzieć że chcę wzmocnienie w podłodze to z pierwszym raczej nie da rady samemu :

1) http://allegro.pl/noga-fotela-obrotowa-wyjmowana-do-lodki-motorowki-i6699993361.html

lub to :

2) http://allegro.pl/obrotowa-noga-fotela-aluminium-do-lodzi-lodka-elk-i6708978232.html

Powiedzcie mi jak to wygląda w praktyce z trwałością tych rozwiązań ? Przyznam się że najbardziej pasowało by mi pierwsze rozwiązanie ze względu na możliwy demontaż i wolną przestrzeń, szczególnie podczas rekreacyjnego użytkowania łodzi, natomiast drugi "patent" wydaje się wytrzymalszy ?

Jak to wygląda u Was ? Z góry dziękuję za pomoc :)

• 0

moze sie myle , ale te dwa rozwiazania roznia sie tylko podstawa , jedna jest wpuszczana a druga nawierzchniowa. jesli masz na tyle miejsca aby wpuscic w podloge to bierz ta. Nie wiem tylko na jakiej zasadzie noga sie trzyma. ona jest na stozku? I moim zdaniem jesli chcesz noge aluminiowa to doloz 100zl i wez z przesuwem. roznica  nie duza , ale fajna rzecz. Masz mozliwosc przesuniecia sie w kazda strone , a tym samym zwiekszysz przestrzen na nogi

• 0

Opcja przesuwanego fotela jest fajna i praktyczna jak nam kilka/kilkanaście cm przestrzeni brakuje.

Ale jest jedna wada ,jak byle jak będzie przykręcona podstawa do podłogi to na przesuwie robi nam się przeciwwaga .Nie mamy już prostopadłego nacisku na podstawę a przy wadze ,powiedzmy 90-100kg to już jest różnica -IMO 

• 0

Ja pytam dlatego że Łódź jest budowana, mam 2 tygodnie na wymyślanie :), a chcę fotele na łodzi ale najlepiej wyjmowane żeby zostało samo gniazdo w podłodze. Szerokość pokładu po dnie to około 130 cm cm więc nie wąsko ...

• 0

Ja pytam dlatego że Łódź jest budowana, mam 2 tygodnie na wymyślanie :), a chcę fotele na łodzi ale najlepiej wyjmowane żeby zostało samo gniazdo w podłodze. Szerokość pokładu po dnie to około 130 cm cm więc nie wąsko ...

Wigry 355 ma takie rozwiązanie  . Podstawa czyli gniazdo w podłodze > stopa od fotela opuszczana/ regulowana> fotel . Mam takie coś , dwa gniazda w podłodze i dwa fotele  ,jedno z oparciem składanym a drugie płaskie. Obydwa obracane ale bez przesuwu i wyjmowane z gniazda .  

• 0

Jak ze stabilnością i jakością wykonania. Dla chłopa 90 i 100kilo

Spasowane jest to wszystko dokładnie ,luzów między nogą fotela a gniazdem brak.Jest to minimalny stożek. Czasami nawet jest trudno wyciągnąć z gniazda.

Moje 90+ wytrzymało :) . Fakt łódka nowiutka i tylko kilkanaście wypadów zaliczyła.

Tego połączenia , czyli gniazdo> noga fotela( biurowego) raczej bym się nie obawiał . Połączenia gniazda z podłogą łodzi musi być wykonane starannie i perfekcyjnie zamocowane nawet na wyrost . Niedociągnięcia  skutkować będą małymi luzami po krótkim czasie a w późniejszym czasie do wyrwania gniazda -IMO 

• Like 1

• 0

Czy ktoś orientuje się gdzie dostanę nogi fotela firmy Springfield na terenie naszego rodzimego kraju, na Ebay-u i Cabelasie wiem że posiadają, ale może ktoś się orientuje który z naszych rodzimych sklepów posiada szeroką ofertę sprzedaży tejże firmy. Zależy mi na tym aby podstawa była zamocowana na stałe, ale zarazem noga która jest mocowana nie była wpuszczana pod pokład tylko mocowana nawierzchniowo.

Szukam podobnych rozwiązań - :

post-54838-0-23726900-1489358077_thumb.jpg

post-54838-0-14977500-1489358080_thumb.jpg

• 0

jesli ma byc na stale nie demontowane zbyt czesto to mozna to wyrzezbic za pare zl , 25x25m blacha 5mm do tego 2 mufki fi50 + kawalek rury z gwintem i noga jest nie do zlamania. jak masz znajomego slusarza tj 15 min roboty materialy z 50zl

post-55026-0-60601100-1489402870_thumb.jpg

Edytowane przez siarq
  • Like 1