Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko super,ale musi to też jakoś wyglądać przy takiej krypie :)

Uważam takie rozwiązania z 5cm kikutem w dnie łodzi za niebezpieczne. Zamontuj fotel z nogą na stałe lub szukaj czegoś co będzie schowane na równi z podłogą lub będzie nieznacznie wystawać. U mnie noga zamontowana jest na stałe i nie wyciągam z niej fotela, nawet na czas transportu.

• 0

Przy opcji wpuszczanej dodatkowo woda będzie dostawać się pod pokład. Dlatego najlepsza będzie niewyjmowalna noga.

Mam wpuszczany  w podłogę i po deszczu albo myciu woda zostaje więc jest szczelne.

A poza tym mam i pewnie w innych dwuskorupkach powinien być korek spustowy pomiędzy skorupami .

A wracając do wystającego gniazda to zależy pewnie gdzie będzie ono zamontowane. Jak mamy np.  łódkę z kierownicą a w niej owiewkę powiedzmy z boku pokładu i zawsze będzie tam fotel sternika to ok ,może  być .Bo nawet po wyciągnięciu fotela to w tym narożniku wywinąć orła będzie trudno.

Ale taka łódka która ma na środku dwa gniazda to w przypadku wędkowania w pojedynkę wyjmujemy jedno z foteli aby mieć więcej miejsca  i takie wystające gniazdo nie jest wskazane.  

• 0

Mam wpuszczany w podłogę i po deszczu albo myciu woda zostaje więc jest szczelne.

A poza tym mam i pewnie w innych dwuskorupkach powinien być korek spustowy pomiędzy skorupami .

A wracając do wystającego gniazda to zależy pewnie gdzie będzie ono zamontowane. Jak mamy np. łódkę z kierownicą a w niej owiewkę powiedzmy z boku pokładu i zawsze będzie tam fotel sternika to ok ,może być .Bo nawet po wyciągnięciu fotela to w tym narożniku wywinąć orła będzie trudno.

Ale taka łódka która ma na środku dwa gniazda to w przypadku wędkowania w pojedynkę wyjmujemy jedno z foteli aby mieć więcej miejsca i takie wystające gniazdo nie jest wskazane.

Gorzej jak masz tam piankę. Pewnie różne są konstrukcje. Ja spotkałem się tylko z takimi konstrukcjami gniazd.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez -PYTOON-

• 0

Gorzej jak masz tam piankę. Pewnie różne są konstrukcje. Ja spotkałem się tylko z takimi konstrukcjami gniazd.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Kilka godzin  :o  leżałem z wyciągniętymi łapami w różnorakich pozycjach aby przeciągnąć wiązkę kabli do przetwornika  miedzy skorupami i widziałem wszystko ale pianki ni ma  :) .

• 0

Kilka godzin  :o  leżałem z wyciągniętymi łapami w różnorakich pozycjach aby przeciągnąć wiązkę kabli do przetwornika  miedzy skorupami i widziałem wszystko ale pianki ni ma  :) .

Dobra konstrukcja! Sztywność dzięki skorupom a nie piance pomiędzy nimi!

Edytowane przez -PYTOON-

• 0

Fotel w gnieździe można w łatwy sposób zablokować - śruba dociskowa, dla pewności zakontrowana. Może komuś przyda się moje rozwiązanie...

Dwa pytanka

1. Jakie są wymiary użytych przez Ciebie rurek ( średnica i grubość ścianek) oraz grubość podstawy?

2. Czym kleiłeś podstawę do dna łódki i czy nadal trzyma?

Myślałem o takim samym rozwiązaniu przy łódce, którą przez cały sezon mam zacumowaną na ulubionym jeziorze. Siedzisko niestety nie może być zamontowane na stałe, bo pewnie długo bym się nim nie nacieszył.

• 0

Dwa pytanka

1. Jakie są wymiary użytych przez Ciebie rurek ( średnica i grubość ścianek) oraz grubość podstawy?

2. Czym kleiłeś podstawę do dna łódki i czy nadal trzyma?

Myślałem o takim samym rozwiązaniu przy łódce, którą przez cały sezon mam zacumowaną na ulubionym jeziorze. Siedzisko niestety nie może być zamontowane na stałe, bo pewnie długo bym się nim nie nacieszył.

Jak się nie mylę, to w podstawie jest 42,4x2,6, a siedzisko to 35x2. Flansza podstawy 5mm grubości, wszystko jest z kwasiaka.

Podstawę przykleiłem klejem Den Braven Stalowy Mocny. Tu trochę opisałem perypetie z siedziskami na łódce  http://jerkbait.pl/topic/35797-tuning-przy-łódce-akcesoria-i-inne/page-3

• Like 1

• 0

Koledzy, noga obrotowa do pontonu - podłoga deska. Przerabiał ktoś z Was temat? Do tego chcę fotel http://allegro.pl/fotel-skladany-do-lodzi-motorowka-jacht-lodz-i6764751756.html Sztuk 3 :)

Tutaj masz wybór w dobrych cenach transport gratis:https://www.vidaxl.pl/catalogsearch/result/?q=fotel+do+%C5%82odzi

Tutaj nogi do wyboru :https://zefir.sklep.pl/pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=noga+do+fotela.&submit_search=Szukaj

Edytowane przez piernik

• 0

Chodzi o to , ze jak sie na tym fotelu obrocisz twarza w strone balona , to kolana , stopy masz bardzo blisko balona co jest niewygodne. jak sie obrocisz twarza do pawezy czy dziobu tj ok, bo mozesz nogi rozporstowac itp. z tad tez mowie o przesuwie fotela. cofniesz sie siedza twarza do balona o 20 cm , i juz mozesz nogami manewrowac chodz troche. Sytuacja taka ma miejsce jak przytwierdzisz fotel centalnie w lini srodka balonu. Nie zakladam, ze dasz go ze przy balonie bo w tedy nie obrocisz sie o 360st. , a w koncu po to ma byc fotel obrotowy aby moc w kazdej chwili obkrecic sie w strone ktora pasuje.i wysokosc fotela musi byc mniej wiecej na poziomie laweczek , aby srodek ciezkosci byl nisko. jak bedzie za wysoko to przy sfalowanym bajorze buja niebywale i jest to niebezpieczne. ja swoja noge 3 razy skracalem az osiagnela 30cm.+ suwadlo z 4+ 2 obrotnica+ podstawa z 10. co do teleskopu to ok, jednak z praktyki swojej uwazam, ze jesli chodzi o detke jest to zbedne

Edytowane przez siarq