Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam śruby meblowe, te z bardzo płaskim łebkiem. Są od dołu wkręcone a na górze jest nakrętka taka jak ostatnim zdjęciu @Biesan. Zresztą, podejdę i zrobię foty ;)

PS. Wkręty prędzej czy później ale na bank wyjdą z podłogi, alu jest bardzo miękkie. Zatem śruby muszą przechodzić przez cała podłogę. Można ewentualnie nitować ale gdy chce się złożyć ponton to powstanie problem więc śrubka jest rozwiązaniem najlepszym ;)

Edytowane przez Kozi81
  • Like 1

• 0

Ponton jeździ na przyczepie, ale w razie potrzeby składania co robię na okres zimowy nie będzie problemu, podstawa zostaje na podłodze a nogę fotela wykręcam. 

Chyba jednak zamontuję od spodu nitonakrętki, od góry śruby M6 i będzie git.

Mam dokładnie ten zestaw Springfield 

post-48797-0-54323700-1745681230_thumb.jpg

• 0

Panowie otwory w podłodze robić ? :) Taka ładna, że ja bym wżyciu nie wywiercił tam otworów. Mało tego wykładzinę kupiłem żeby nie zniszczyć i żeby ciszej było. a tu takie coś. Ramę sobie pospawajcie jak wcześniej na zdjęciach moich, Tresora czy jeszcze inaczej po swojemu, ale nie takie coś. Gryzie się to z moim podejście do zagadnienia i to mocno.

• 0

Darek ramię dorabiać? To po co fotel OBROTOWY?  Żeby co rusz szkity przerzucać? Bez sensu.

Chyba nie do końca rozumiem o co Tobie chodzi. Na ramie z fotelem obrotowym nic nie przekładasz. Obracasz się jak chcesz. Nie mówię żeby na ławce przykręcać tylko na ramie. 180 stopni kręcisz się swobodnie. 

• 0

To tylko ponton i kawałek aluminiowej podłogi, na koła slipowe też dziury trzeba wiercić. Dlatego kupiłem podstawę płaską aby po zdemontowaniu fotela można normalnie chodzić po pokładzie nie potykając się o wystające elementy a fotel demontować jednym ruchem przestawiając go np w inne miejsce. Docelowo będą 2 sztuki, wykładzina też będzie. W kamperze nie tyle dziur nawierciłem i nawet brewka nie skoczyła :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Biesan

• 0

Witam Kolegów i Koleżanki :)

Chciałbym wyposażyć swoje łodzie w dziobowe fotele/siedziska.

Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie.

Łodzie to Tangiri 400/420 gniazda są zamontowane.

Czy ktoś ma doświadczenie z fotelami castingowymi ?

Czy lepiej zamontować zwykłe siedzenie z oparciem ?

Jaka wysokość nogi powinna być z tzw. siedzisku (fotel castingowy) ?

To nie reklama ale np. taki fotel

https://myboat.pl/pl/p/Fotel-do-spiningu-MyBoat-Premium-Czarno-Czerwony/402

https://myboat.pl/pl/p/Fotel-castingowy-PRO-Stand-Up-PLUS-czerwony/219

Radek

• 0

Do 200 pln masz fotele do łódek z oparciem na Aledrogo .

W Jula jak trafisz te same ja kupiłem po 160 pln .

Jeśli gniazdo jest typowe kupujesz siłownik od fotela i podstawę do fotela biurowego zestaw z 80 pln .

Mam takie dwa fotele i już działają kilka lat . 

Wysokość jest regulowana  a przy zakupie możesz wybrać długość siłownika aż do 480 mm  

przy stołkach kuchennych do 700 mm .

Można za grosze w porównaniu z tymi specjalnymi do łódek kupić taborety okrągłe kuchenne .

Widziałem komplet gotowy za niecałe 200 pln odpinasz nogę z kółkami i masz fotel dla spiningisty  czy castingowy 

czym taki taboret sie różni nie wiem .

Wiem tylko tyle że  i tak jak siedzę muszę  stopami opierać się o pokład łódki .

• Like 3