Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie czy ma ktoś jakiś link do ciekawych sprawdzonych foteli? Może ostatnio ktoś coś kupował i mógłby się podzielić:)

Ciekawy i sprawdzony , tylko łódkę musisz mieć ciut większą.

Choć do tzw.fotelowego kręcenia się jak najbardziej nadaje.

post-46503-0-53114500-1590903457_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł J
  • Like 2

• 0

@IntruZ9 tą deskę obitą wykładziną, która wchodzi między zabudowę i w której masz gniazda foteli masz jakoś dodatkowo przymocowaną czy wchodzi tylko na wcisk? Grubszy misiu nie wywali tego w powietrze robiąc nerwowy ruch na fotelu? Wrzuć jeszcze jakieś foty pokładu jak możesz.

Edytowane przez Maciek.

• 0

Trochę dzisiaj popracowałem i gumiaka umyłem żeby się przyjemniej relaksować :). Przy okazji zrobiłem fotkę to wrzucę. Może ktoś będzie chętny też popracować. Posiłkowałem się tym schematem ale parę detali pozmieniałem.

144747.jpg

Wyszło tak. Drugi sezon z nim pływam i jest naprawdę wygodnie. Obrót 360 stopni. Obrotnica z Juli. Fotel z allegro, reszta własna praca. 

komplet1a86cb211a0de647.jpg

• Like 2

• 0

Trochę dzisiaj popracowałem i gumiaka umyłem żeby się przyjemniej relaksować :). Przy okazji zrobiłem fotkę to wrzucę. Może ktoś będzie chętny też popracować. Posiłkowałem się tym schematem ale parę detali pozmieniałem.

Wyszło tak. Drugi sezon z nim pływam i jest naprawdę wygodnie. Obrót 360 stopni. Obrotnica z Juli. Fotel z allegro, reszta własna praca. 

Bardzo fajnie wyszło. Ja u siebie też przeprowadziłem rewolucję kolejną na dętce, wyrzuciłem wszystko, co zbędne, zrezygnowałem z fotela na rzecz skrzyni aluminiowej, w której mam elektronikę, przynety, poduszkę, pierdolety. Podstawa dziobówki naklejona, pantograf zdjęty, nie pływam już z rufowym elektrykiem - tylko dziobówka. Z przyczepki marketówki zrobiłem pontonówkę- zdjąłem burty, przykręciłem klocki na których dałem płozy z desek obitych dywanem. Lekko jak się da, nisko do wciągnięcia pontonu. Samochód odżył, bo po zdjęciu ponad 100kg łącznych pierdół, z tego kilkanaście kg na dyszlu- przy pojemności 1.6 normalnie przyspieszam, bo do tej pory było mocno tak sobie. Modzę jeszcze stolik pod ekrany suwany po balonie i to będzie wszystko. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Z przyczepą to ja kolegę Tresora naśladowałem. Zrobiłem to prosto jak się da i cel został osiągnięty. Natomiast "kuni" mam prawie 300 to mu nie robi różnicy czy ma przyczepę całą czy jej połowę :) . Zresztą co to za waga. Gorzej z dojazdem bo bolid mało terenowy jest.

przyczepa.jpg

• Like 1

• 0

"I będzie wszystko..." już ja to widzę ;)

Teraz wyrzucam z dętki niż dokładam ;)

Z przyczepą to ja kolegę Tresora naśladowałem. Zrobiłem to prosto jak się da i cel został osiągnięty. Natomiast "kuni" mam prawie 300 to mu nie robi różnicy czy ma przyczepę całą czy jej połowę :) . Zresztą co to za waga. Gorzej z dojazdem bo bolid mało terenowy jest.

U mnie chodziło raczej o wysokość, na którą musiałem wyciskać dziób pontonu, było to stanowczo za dużo po dodaniu pokrywy przyczepki, belek na niej uniesionych na dystansach. Dętka miała bardzo dużą i ciężką podstawę dziobówki i robiło się naprawdę ciężko do samotnej szarpaniny. Myślałem o dodaniu airmaty, ale mam stary model KMpp i nie wiem czy pasują te dostępne w handlu- o ile są w ogóle dostępne. 

• 0

Jasne, że trzeba dążyć do tego żeby było jak najwygodniej ogarnąć zagadnienie co tam kto potrzebuje. Ja też gumiakiem pływam tylko sam, tylko po rzece i jeszcze bez slipu jako takiego. Ale to wszystko mam tak zrobione, że samemu daje radę bez problemu.

Natomiast dla mnie skrzynka czy inny taboret z poduszką odpada. Ja lubię i chcę się zrelaksować. Ryby biorą to dobrze, nie to też dobrze. Mnie już na tym nie zależy. Swoje w życiu złowiłem...... Najwięcej radochy jest z tego że jestem nad wodą, spokój, cisza, ptaki, woda, widoczki i tyle mi wystarczy. Dlatego zależało mi mocno żeby sobie wygodny fotel jakoś zmajstrować i czerpać z tego maksymalną przyjemność bez bólu krzyża, dupska etc. po kilku godzinach zabawy. Gdyby te gotowe ramy ze wschodu były jakoś dostępne u nas to bym pewnie kupił. A, że nie można tego u nas kupić (przynajmniej w ubiegłym roku nie było można) to robiłem. Jak ktoś ma trochę drygu i czym to zrobić polecam pogrzebać jeśli też oczekuje odrobiny komfortu w przeciwieństwie do siedzenia na balonie. No chyba, że można u nas te ramy już kupić, a tego w tym roku nie sprawdzałem.

Edytowane przez darek63

• 0

Juz nie używam swojej przyczepy bo mam dedykowaną ale jedno co mogę tobie doradzić do dołóż na środku 3 rolkę klilową, możliwie szeroką i płaską. Upierdliwe jest wciąganie pontonu z napompowanym kilem. Na początku spuszczałem z niego powietrze no ale wtedy dochodzi dodatkowa czynność i mus targania pompki nad wodę.

• 0

144747.jpg

komplet1a86cb211a0de647.jpg

No ładnie ci wyszło, też będę musiał niedługo wymienić fotel na taki podobny do twego.

• Like 2

• 0

dołóż na środku 3 rolkę klilową,

Mam nieco inną technikę wciągania niż u Ciebie na filmie. Mam też krótki ponton 270. Łapię za cumę podnoszę wysoko, wjeżdża na kołach slipowych mocno do góry i opieram dopiero na rolkach. Jest w tym momencie w połowie oparty o rolki. Wtedy kładę przód na deskach. Kil już jest w tym momencie cały w przyczepie. Wtedy zdejmuje koła slipowe, dosuwam na miejsce i po temacie. Wyjazd tak samo, i na kołach slipowiych do wody. Nie zrzucam go bezpośrednio z przyczepy do wody bo i tak nie mam slipu. Zanim wjedzie ma już założony silnik i resztę osprzętu. Zauważ też, że u Ciebie rolki leżały na tylnej burcie. U mnie są wysunięte do tyłu.za przyczepę nieco, i jest trochę dodatkowej przestrzeni właśnie na wjazd kila. 

O wypuszczaniu powietrza z kila nawet nie myślę. Nad wodą pełen minimalizm. Dorobiłem taką końcówkę do pistoletu samochodowego do pompowania kół. Przed pływaniem każdą komorę z kompresora na 0.25 bara uzupełniam. Łatwo, szybko i przyjemnie, a przede wszystkim cały jednakowo z zegarem jest napompowany.

redukcja.jpg

Żeby nie było offtopa to parę fotek jak ta rama powstawała

rama.jpg

rama1.jpg

rama2.jpg

rama3.jpg

rama4.jpg

Najpierw były gumowe nóżki w planie, ale zrezygnowałem na rzecz pełnego kawałka sklejki ostatecznie. Większa powierzchnia i lepiej / mocniej.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez darek63
  • Like 5

• 0

Mnie materiały "rdzewne" nie przekonują na pontonie. Dlatego zrobilem z nierdzewki. Jest lux. Najgorszym problemem było przestawienie się na sterowanie lewą ręką. Okazało sie ze 3 lata pływałem źle. [emoji3]

Przesiedziałem od listopada kilkadziesiąt godzin. Zrobiłem ponad 100km jest lux. Jeszcze tylko muszę do nogi zamocować gaśnice i przesunąć zbiornik. Ale czasu brak bo cały czas pływam.

.59a25f443496b13f3513e636eb034d75.jpgbb70ff508a588e9542ec4c978cf987f1.jpg6a137f84366b9d21a143d9f5dc8a61ca.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Ja jestem dość wysoki i jak robiłem przymiarki bez opuszczenia było mi niewygodnie. U Ciebie nie ma tego opuszczenia więc jak bym tam się mocno męczył. Ale oczywiście każdy robi pod siebie jak mu wygodnie. Co do nierdzewki w tym miejscu zbędny luxus. Nic się nie dzieje zupełnie jeśli dobrze pomalowane.

PS.

Na na myjkę musisz podjechać i pucowanko gumowca zrobić bo trochę zarósł :)