Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie widziałem tego od początku jak robiłem swój fotel i nadal nie widzę tego wszystkiego montowanego na ławce. A jeszcze ze spaliną to już całkiem dla mnie abstrakcja. Nogi w górę i obrót do tyłu. Ławka z takim obciążeniem zero stabilności więc wahadło i czegoś trzeba się dobrze przy tym trzymać. Następnie nogi w górę i obrót do przodu i te same problemy. Normalnie jak w cyrku. 

Sądzę że przy "spalinie", przyśpieszeniu..,   i wysokim fotelu może być to problem. Ja pływam tylko na elektryku (strefy ciszy..), sam fotel będzie lekki, osadzony na  lekkiej podstawie i tylko 5cm wyżej od ławki więc nie sądzę żeby to był aż taki problem.. Ewentualnie podeprę ławkę o twardą podłogę.. ;)

A pełne oparcie wykorzystuję raczej już w trakcie samego łowienia - na postoju, więc raczej pod kontrolą..

Edytowane przez ubot

• 0

Mam ten fotel jest super jak ktoś ma wąski tyłek ???? inaczej boki plastykowe uwierają w podludzie , ale ja poradziłem sobie i teraz jest super, może nie jest to super uszyte bo żaden tapicer nie chciał się z tym bawić ale gąbka w środku jest gęsta i siedzi się teraz bardzo wygodnie

post-68034-0-74165100-1683452064_thumb.jpg

• 0

Nie chodzi już nawet o tyłek wąski czy szeroki :). Gąbka siedziska tego fotela jest symboliczna. Gdy się usiądzie robi się ceratka i chciał nie chciał podłudzie spoczywa na twardym plastiku x godzin. Z początku jest ok, ale po kilku godzinach już nie jest OK. W czwartek pływałem x godzin do dzisiaj czuję skutki siedziska. Więc jako baza jest ten fotel OK, ale do modyfikacji siedzisko. Są takie dmuchane poduchy różne nie za grube żeby to nie przeszkadzało. Ja z tym spróbuję. Można dowolnie mocno to napompować i potestować. Coś takiego :

https://pl.aliexpress.com/item/4000003818593.html?spm=a2g0o.cart.0.0.202b452c70Eief&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

• 0

Jeszcze dodam bo to bardzo ważne , z oszczędności do foteli wkładają słabej jakości gąbki które się szybko utleniają  , jak ktoś będzie przerabiał fotel to brać mocno zagęszczoną piankę . W Łodzi jest zakład produkujący pianki  i tam też można zamówić jaką się chce . Ja zamówiłem 5 cm grubą i mając 100 kg wagi nie czuję żadnych plastyków pod nogami i o to tu chodzi , wygoda musi być  ;)

• Like 1

• 0

Nie kupuj dmuchanych poduszek , tyłek Ci będzie ściskać  :P  , posiedz na materacu i zobaczysz jakie to nie wygodne . Na swoim fotelu majówkę przesiedziałem  , sprawdzone tylko odpowiednia gęstość pianki  tak jak kupujesz styropian miękki i twardy 

• 0

wygoda musi być  ;)

Jak ma być wygoda to fotel samochodowy. W łodzi taki miałem rozkładany. Sielanka po prostu. W pontonie gorzej bo mniej miejsca. Ale do łodzi nie kupił bym żadnego fotela dedykowanego do łodzi. Fotel samochodowy dostosować to jest popołudnie zabawy i wtedy można mówić o wygodzie. Są owszem analogiczne wygodne kapitańskie fotele dedykowane do łodzi, tylko trzeba ze 2kkz wyskoczyć. A to przerost formy nad treścią dla mnie.

A ta poducha co zapodałem są też ala welur. To tylko przykładowy link. Ja to sprawdzę właśnie z taką ala welur.

Edytowane przez darek63

• 0

To wszystko jest kompromis między ceną, wagą i wygodą. Fotel samochodowy przy swoich wszystkich zaletach ma zasadniczą wadę. Jest ciężki i nie mobilny. Zdejmowanie tego i zakładanie nie jest fajne. Ja nie zdejmuję, ale ponton jest zbyt ograniczony miejscem na takie manewry i dodatkowe kilogramy przy 8HP nie wskazane. Są jeszcze fotele samochodowe III rzędu. One są mniejsze i się składają. Ale też nie są już tak wygodne jak normalny fotel kierowcy czy pasażera. Wiec taki jak mam trzeba dostosować siedziskiem i to najlepsze co można zrobić. Można też samo siedzisko od jakiegoś bolida kupić i dostosować. Coś takiego

https://allegro.pl/oferta/siedzisko-fotel-lewy-przod-ford-fiesta-mk4-96-01-12749582327

Tylko że to wszystko puchnie i robi się za wielkie. Dlatego tak jak zrobiłeś jest OK i ja podobnie myślę tyle że bez szycia :)

To jest taka poducha ala welur. Nawet dwie za jakieś drobne. To można więc sprawdzić.

https://allegro.pl/oferta/2-szt-powietrzna-nadmuchiwana-poduszka-do-siedzenia-z-pvc-mat-12923507976  

• 0

Fajnie poznać różne opinie.., choć nie ukrywam że zakładałem że obejdzie się bez dodatkowych siedzisk na fotelu..
A czy ten ktoś już może użytkował..? https://allegro.pl/oferta/fotel-do-lodzi-38x42x46-cm-msw-msw-mbs-07-12683604412

Droższy, fakt ale może wystarczająco wygodny (przynajmniej tak wygląda.. ;) )

• 0

"wyczepny" miało być. Jeden pękł bo przy wyciąganiu kotwicy 12kg znajomy się oparł o fotel i nie wytrzymał. Ale fajne rozwiązanie bo można fotel zdjąć. Dobrze że znalazłeś coś podobnego. Nie wiem czy taniej nie wyjdzie kupić zwykłą obrotnicę i do tego dokupić taki uchwyt w którą można ją wsunąć 

• 0
  • 0

Fajny, ale faktycznie kolory nie te.., a jak już płacić to za to co się jednak podoba.. ;)

Jeszcze taki znalazłem.. https://allegro.pl/oferta/skladany-fotel-na-lodz-bialo-niebieski-z-poduszka-12686265180

Niby to samo ale jednak ciut inne wymiary..

Edytowane przez ubot

• 0

Już to gdzieś na forum pisałem, że od tych z Juli trzeba się trzymać z daleka... Po 2ch sezonach siedziałem na stelażu...

Teraz, 5ty sezon, siedzę na takich i nic się nie wygniotło czy odkształciło - przykładowa oferta w sklepie:

https://www.marine-sales.de/allroundmarin-bootssitz-modell-high-back.html

To b. wygodny fotel!

attachicon.gif allroundmarin-bootssitz-modell-high-back.png

Można ten fotel dostać gdzieś w Polsce?

• 0

To jest wszystko to samo z kosmetycznymi zmianami i ceną :) Niczym się nie różnią. Poduszeczka do siedzenia ma ze 4 cm mięciutkiej gąbki. Jak na tym usiądziesz robi się z 0.5 cm i podłudzia spoczywają na plastiku. Czym to skutkuje pisaliśmy wcześniej. Podobny i całkiem fajny jest ten i wygląda mniej boleśnie, ale ta gąbeczka też tam cieniuśka.

https://allegro.pl/oferta/fotel-do-lodki-lodzi-z-oparciem-siedzisko-sternika-10959896770   

• 0

Jak najlepiej zamontować fotel, a konkretnie podstawę fotela do pokładu w łodzi dwupłaszczowej?

Jeśli producent łódki, przykleił sklejkę do górnego płaszcza, to nie widzę problemu. Ale jeśli nie, moim zdaniem,to nie wypali.

Jaki model łódki?

Edytowane przez Werem
  • Like 1