Skocz do zawartości
  • 0

Fotele do łodzi i pontonów

Przemek

Pytanie

Witam.

Poszukuję składanego krzesełka do montażu na ławkę pontonu lub łódki lub informacji gdzie takowe mogę dostać...np adres sklepu (internetowy).

Interesuje mnie krzesło które ma np Marek Szymański zamontowane na swoim niebieskim pontonie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hejka,

Koledzy mam pytanie może ktoś podpowie.Chodzi mi po głowie 

zamontowanie w łódce foteli ale nie ukrywam że te orginalne

z jachtów są trochę w chorej cenie może ktoś sobie robił może ktoś coś podpowie

i czy można ewentualnie przykręcić go do podłogi?

dzięki za podpowiedź

piotr

• 0

Witaj!

Miałem kiedyś podobny problem. Ale też dostęp do drewna egzotycznego, które jest dość ciężkie.

Moje siedziska wykonałem budując b. małą ławeczkę z drewna egzo. Ławeczka składa się z dwóch krótkich kanciaków 10x10 cm i deski gr. 4,5 cm. Wymiary tej ławeczki to około 40 cm długości, 19 cm, szerokości i wysokość około 14-15 cm.

Piszę o drewnie egzotycznym ponieważ miałem łatwy dostęp, nie boi się wody oraz jest ciężkie i stanowi wyważenie siedziska. Do takiej ławki przykręciłem śrubami anox takie siedzisko za 30 zł. Ławeczkę mam już chyba 5 rok i jest ok. 2 lata temu wprowadziłem małą modyfikację, tzn. spód ławki podbiłem filcem.

25b24148a063637a781df81aaac3a8644291bbd6

• 0

Hejka,

Koledzy mam pytanie może ktoś podpowie.Chodzi mi po głowie 

zamontowanie w łódce foteli ale nie ukrywam że te orginalne

z jachtów są trochę w chorej cenie może ktoś sobie robił może ktoś coś podpowie

i czy można ewentualnie przykręcić go do podłogi?

dzięki za podpowiedź

piotr

Podjedź do marketu "Jula". Widziałem tam ostatnio fotele w przyzwoitych pieniądzach.

Możesz zerknąć na ich stronie.

• 0

Niezły pomysł jeśli nie chcemy za mocno ingerować w podłogę pontonu, ale stabilnością raczej nie dorówna temu co zrobił @jbk :)

Jeśli by było dobrze dopasowane i wkładane przed dopompowaniem po założeniu listew to by było mega stabilne. Super pomysł. 

Który kupiłeś?

Edytowane przez godski

• 0

http://allegro.pl/krzeslo-biurowe-obrotowe-fotel-2-kolory-wyprzedaz-i5731179373.html ,mam coś takiego opuszczane ,3 poziomowe elastyczne z oparciem pod plecy, tylko nie obrotowe,mimo że tak piszą...

W ikei jest tańsze               http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50308587/

Edytowane przez bob61

• 0

kolego amstaf możesz zrobić z tego fotela obrotowy w 10 sekund  : ) wystarczy wywiercić w drążku kilka otworów i zablokować bolcem : )ale nie przez otwory w rurze tylko od dołu : ) pozdrawiam 

Może tak coś dokładniej bo jakoś nie kumam niestety...

• 0

Może tak coś dokładniej bo jakoś nie kumam niestety...

Koledze chyba chodzi o to że wywiercić otwory w głównej rurce i wsadzić bolec a drążek z siedziskiem oprze się na tym bolcu.

Bo orginalnie to bolec idzie przez 2 rurki. Zrobić sobie z kilka wariantów wysokości i za pomocą bolca przełożyć na odpowiednią wysokość wsunąć drążek z siedziskiem a ono się zaprze na tym. Tylko nie wiem jak z płynnością obrotu będzie.

• 0

Właśnie ukończyłem projekt mojego pomysłu na regulowane mocowanie składanego siedziska do pontonu. :clappinghands:

Będzie pływał z Bushem 360.

Do wykonania użyłem:

Obrotnica meblowa/podstawa obrotowa

100cm aluminiowego profilu zamkniętego 15mmx15mm

4x śruba motylkowa z nakrętkami motylkowymi

kilka podkładek, śrub i wkrętów do przytwierdzenia obrotnicy do siedziska.

Podkładki filcowe żeby nie uszkadzać ławki (miały być gumowe)

Taśma dwustronna

W każdej chwili śruby motylkowe można poluzować i przesunąć siedzisko lub całkowicie je zdemontować.

Wygląda to tak:

post-47292-0-78928700-1461282540_thumb.jpg

post-47292-0-19885300-1461282559_thumb.jpg

post-47292-0-08225300-1461282569_thumb.jpg

post-47292-0-22449000-1461282576_thumb.jpg

post-47292-0-04800600-1461282583_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Fotel sprawia bardzo dobre wrażenie na "sucho" jeszcze nie miałem możliwości go testować na wodzie.

W warunkach "domowych", po zamocowaniu do ławeczki, siedzi się wygodnie i stabilnie. Można się wygodnie oprzeć odciążając plecy.

Ma sporo kombinacji mocowania uchwytu od spodu (gniazda do wkrętów). Wykonany solidne z mocnego, grubego plastiku, dobrze spasowany, poduszki wyściełające wygodne.

Ja swój fotelik kupiłem za 27£ na angielskim ebayu (ok 150zł) ze względu na bardzo wysokie ceny w polskich sklepach (390zł)

Aczkolwiek ostatnio gdzieś widziałem sklep gdzie zrobili promocje na kwotę zbliżona do tego za ile zakupiłem swój - trzeba troche pogrzebać w internecie.

(http://www.epontony.pl/fotelik-do-pontonu-id-90.html)

Kompletne mocowanie wyniosło mnie ok 75zł.

• 0

ja dzis testowalem w boju nowy nabytek na detke. Do podlogi przykrecona na stale flansza z blachy stalowej 6mm a w niej wspawan mufa 1 i 1/2" . Do tego kawalek rury nagwintowany dwustronnie i druga taka sama flansza. .Do gornej flanszy przykrecona obrotnica a do niej fotel. przy transporcie rurke wykrecam i wszystko sie ladnie skada..Fotel wygodny , jest oparcie dla plecow.  Kreci sie ladnie w koleczko . takze lawka mowie baj baj. Fotel z raven , reszta zrobiona po znajomych. , orientacyjny koszt materialow na noge max 40zl + obrotnica 40 zl z aledrogo i fotele jaki kto sobie zyczy.

post-55026-0-54386600-1462126778_thumb.jpg