Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam Użytkuję w tej chwili echo Eagle 245DS ( to jest to samo co Lowrance X4) i chcę zakupić znacząco lepsze echo, z GPS-em.Po wstępnym rozeznaniu rynku wytypowałem 3 modele: -Raymarine Dragonfly4 Pro-Lowrance Elite 4 Chirp-Garmin Striker 5DV Czy może ktoś miał do czynienia z wszystkimi trzema modelami i mógłby opisać doświadczenia?A może w okolicach kwoty 1500zł da się kupić jeszcze coś lepszego, koniecznie z GPS-em ? pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Polecam korzystanie z wyszukiwarki http://jerkbait.pl/topic/62832-lowrance-elite-4-gps-vs-raymarine-dragonfly-4-pro-gps/?hl=%22dragonfly%22http://jerkbait.pl/topic/22278-alternatywa-dla-lowrancehumminbird-raymarine-dragonfly/?hl=%22dragonfly%22http://jerkbait.pl/topic/51001-nowa-echosonda-raymarine-wi-fish/?hl=%26quot%3Bdragonfly%26quot%3B#entry1590220http://jerkbait.pl/topic/54655-echosonda-z-gps-jaka/page-5?hl=%26quot%3Belite+4+chirp%26quot%3B#entry1750613http://jerkbait.pl/topic/60700-zakup-pierwszego-echo/?hl=%26quot%3Belite+4+chirp%26quot%3B#entry1708493http://jerkbait.pl/topic/31646-wyb%C3%B3r-pierwszej-echosondy/page-9?hl=%26quot%3Bgarmin+striker+5dv%26quot%3B#entry1860116 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czytałem wszystko to i wiele innych wątków. Nigdzie jednak nie ma odniesienia do TRZECH modeli, a nie pytam o dane technicznea o odczucia, doświadczenia użytkowników. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czytałem wszystko to i wiele innych wątków. Nigdzie jednak nie ma odniesienia do TRZECH modeli, a nie pytam o dane technicznea o odczucia, doświadczenia użytkowników. pzdr Nix Rzadko się zdarza żeby ktoś był użytkownikiem trzech odrębnych modeli, a pytanie o opinie można zadać w istniejącym wątku, polecam lekturę http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie wiem czy rzadko się zdarza, ja miałem już echosond... 5 różnych modeli i o każdym mógłbym powiedzieć coś konkretnego i porównaćte 5 modeli. Zasady czytałem, ale nie uchybiłem im w niczym, opublikowałem konkretny post, o konkretnych 3 modelach, pytając o doświadczenia z użytkowania, bo jakwiadomo, diabeł tkwi w szczegółach. Mimo to wątek trafia do kosza... trudno. pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Też miałem kilka echosond ale z tej samej półki cenowej w tym samym czasie. Takie porównanie może zrobić tylko ktoś kto zajmuje się ich sprzedażą ale czy wtedy porównanie będzie obiektywne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 No wiadomo,że będzie (odrobinę) subiektywne... Ale obiektywne to nawet nie są nawet dane fabryczne )))A poważnie- co innego marketingowe przechwałki, a co innego rzeczywistość. Tak czy owak informacje byłyby pomocne. To jak mam zmienić treść posta żeby post "spełniał standardy"? pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie wiem czy rzadko się zdarza, ja miałem już echosond... 5 różnych modeli i o każdym mógłbym powiedzieć coś konkretnego i porównaćte 5 modeli. Zasady czytałem, ale nie uchybiłem im w niczym, opublikowałem konkretny post, o konkretnych 3 modelach, pytając o doświadczenia z użytkowania, bo jakwiadomo, diabeł tkwi w szczegółach. Mimo to wątek trafia do kosza... trudno. pzdrStarasz się znaleźć użytkownika 3 nowszych modeli. Bez szans.Też miałem 6 modeli echosond ale co generacja to nowsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Albo kogoś kto powie: żaden z tych- " polecam np. HUMMINBIRD Helix 5, a GPS sobie odpuść " Ale racja, 3 modele i to akurat takie to dużo, gdy zawężę wybór do dwóch, to mogę liczyć na przywrócenie tematu ? pzdr Nix Edytowane 31 Marca 2016 przez Nix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czy to musi być koniecznie echo z kolorem? I czy tak na prawdę GPS jest Ci koniecznie potrzebny? Tym bardziej że jest on "średnio" dokładny, przynajmniej w Lowrance bardziej do odnalezienia obszaru na dużym jeziorze niż zaznaczania pojedynczej górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Echo z kolorem - tak, zresztą wszystkie nowe są z kolorem, chodzi o czytelność( chociaż tu zdania są podzielone) jak i ilość informacji możliwychdo zobrazowania - na wyświetlaczu grayscale jest max 16 stopni szarości, gdzie odcień nr 15 niekoniecznie jest do odróżnienia od odcienia nr 16.Słowem, kolor mi leży, a ciągle używam starego echa więc mam porównanie. Czy GPS jest potrzebny - tak, bo chcę zaznaczać miejscówki i do nich wracać. W tym sensie sama mapa byłaby niepotrzebna, ale wayponty już tak. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Jak chcesz mieć GPS i dzielić ekran to minimum 5 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jeżeli kolega będzie chciał naplynąć na górke i wlączy samą mapę to spokojnie powinien trafić w cel lub blisko niego(ewentualnie może zrobić zooma)Jeżeli do tego jeszcze będzie miał zrobioną mapke to na pewno mu to ułatwi zycie.Jeżeli chodzi o Dragonfly lub lowrance chirp 4 ja zdecydowanie wybral bym lowranca(plywalem z oba modelami i lepiej podszedł mi Lowrance,ale to są moje odczucia)Co do garmina strikera nie wypowiem się bo miałem styczność na razie tylko z garminem 70DV i spodobal mi się.Gdyby była możliwość wrzucania do nich swoich map cieniowanych to kto wie czy nie przesiadłbym się na Garmina,ale kto wie co producent jeszcze wymyśli w tej kwesti.Na razie świetnie się rozwija i nieżle depcze po piętach konkurencji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jeżeli kolega będzie chciał naplynąć na górke i wlączy samą mapę to spokojnie powinien trafić w cel lub blisko niego(ewentualnie może zrobić zooma)Jeżeli do tego jeszcze będzie miał zrobioną mapke to na pewno mu to ułatwi zycie.No dobrze, ale map małych zbiorników w ogóle nie ma i nie będzie, trzeba sobie ją zrobić. Przyznam się że nie widziałem w działaniu echa z mapą, ani fabryczną, ani robioną własnoręcznie, ani batymetryczną. Jeśli w Strikerze zaznaczę górkę jako górkę to tak samo mogę na nią napłynąć, dobrze kalkuluję? Jeżeli chodzi o Dragonfly lub lowrance chirp 4 ja zdecydowanie wybral bym lowranca(plywalem z oba modelami i lepiej podszedł mi Lowrance,ale to są moje odczucia)Co do garmina strikera nie wypowiem się bo miałem styczność na razie tylko z garminem 70DV i spodobal mi się.Gdyby była możliwość wrzucania do nich swoich map cieniowanych to kto wie czy nie przesiadłbym się na Garmina,ale kto wie co producent jeszcze wymyśli w tej kwesti.Na razie świetnie się rozwija i nieżle depcze po piętach konkurencji)Tylko że one obie mają ekrany 4,3cala z rozdzielczością 480x272 czyli 130.000 punktów, Striker 5DV ma ekran 5 cali z rozdzielczością 800x480 czyli 384.000 punktów- to prawie TRZY razy tyle,a jak wyżej napisał Kolega godski, to jeśli ma być pożytek z GPS to ekran minimum 5cali, w sumie argument uważam za bardzo słuszny. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A jaki problem zrobić mapę małego zbiornika ? Garmin echomap i godzinka dwie pływania i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No tak... Garmin Echomap, czyli Striker odpada...Jeśli mam do wydania ok. 1500zł to najtańszego Garmina Echomap czyli 50S nie kupię, bo to koszt ok.2000zł, no i to starsza technologia, dwa stożki, Chirpa nie ma, DownVu nie ma,ekran5 cali, ale "tylko" 640x480 pixeli, zaleta to wbudowane wi-fi. Czyli musiałbym pójść na kompromis, czyli albo lepsze echo bez map ( Striker 5DV) albo gorsze echo z mapami ( Echomap 50S) pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 W końcu kupiłem jednak Garmina 50DV, głównie ze względu na możliwość tworzenia map batymetrycznych.Tak więc wybrałem rozwiązanie salomonowe . dzięki za porady. Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 @Nix2Gdzie i za ile dorwałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dałem 2100zł za 50DV plus 130zł za torbę z pojemnikiem na aku, myślę że to była dobra cena.Na PW przesyłam namiary . pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karpiu08 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 @Nix2 Jak możesz podeślij mi też na priv namiary. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Poszło, ale podobno z tego źródła już nie są dostępne 50DV, tym niemniej warto spróbować. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 oldziu Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Odgrzeje temat. Pytanie do kolegi/kolegów jak sprawuje się Garmin striker 5DV - sezon minął także wrażenia muszą być. Jaka dokładność GPS jesli chodzi o Waypointy? Myślę nad zakupem ww. echa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PAT-FISH Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Witam i ja się dołącze do tematu jak wyżej. Ktoś coś napisze? Jak wrażenia po sezonie? Warte jest to echo zakupu?Pozdrawiam PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Osobiscie polecam dragonflaya 4pro:) Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Osobiscie polecam dragonflaya 4pro:) Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalkamożesz coś więcej napisać? jak długo pociągnie na aku 7ah, czy w gęstej zupie ekran sie nie zalewa, jak ze szczegółami przy dnie w miare rozpoznawalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzok Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Również chciałbym wiedziec cos więcej na temat dragonfly. Rozważam zakup jak w temacie pomiedzy dragonfly 4pro, garmin striker 5dv lub lowrance hook 4 i jak narazie z przewagą dla strikera za 5" wyswietlacz ale zalezy mi na tworzeniu map i tu bardziej dragonfly by był potrzebny i teraz niewiem co robic. Chciałbym echo za niecałe 2 tys, ogólnie do spinningu czyli namierzania górek i ławic drobnicy ,a takze termokliny, rozróżnianie twardości dna ma też znaczenie. Jednakże chciałbym zrobic sobie mapy batymetryczne bo waypointy moge w telefonie sobie robic, ale funkce mapy ma tylko dragonfly no i mniejszy wyswietlacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Nix2
Witam
Użytkuję w tej chwili echo Eagle 245DS ( to jest to samo co Lowrance X4) i chcę zakupić znacząco lepsze echo, z GPS-em.
Po wstępnym rozeznaniu rynku wytypowałem 3 modele:
-Raymarine Dragonfly4 Pro
-Lowrance Elite 4 Chirp
-Garmin Striker 5DV
Czy może ktoś miał do czynienia z wszystkimi trzema modelami i mógłby opisać doświadczenia?
A może w okolicach kwoty 1500zł da się kupić jeszcze coś lepszego, koniecznie z GPS-em ?
pzdr Nix
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi