Skocz do zawartości

Lekki uniwersał

porto

Rekomendowane odpowiedzi

wszyscy proponują troszkę górną półkę , http://www.fishpoint.pl/konger-wedka-tiger-cross-maxx-ul-318g-27m-p-11054.html a ten kongerek w czasach jak jeszcze łowiłem ryby jazie i  klenie spisywał się naprawdę rewelacyjnie i dawał wiele przyjemności z holu. Łowiłem tylko w rzekach i nie bał się bolka 70+ w dość szybkim uciągu a i pod jaziem czy okoniem w granicy 40cm dawał wiele emocji.

• 4 tygodnie później...

Zależy co rozumiesz przez uniwersalny kijek. Ja za taki uważam kij do 20 gr. którym połowię bolenie na przynęty do 12gr, obrzucam napływ główki lub przelew na Horneta 3,5 lub 4 cm bądź Bonito Kleń 3,5 cm. Jak trzeba to zakładam obrotówkę 2 lub 3 i szukam zębatych. Z sandaczem jest już gorzej,  na Królowej są ostatnimi czasy głównie przyłowem. Jeśli się nastawiam to głównie wieczorem lub rano na woblerka. Do takiego łowienia używam żyłki 0,20 lub jeśli w przewadze są bolenie i szczupaki to 0,22.   

Kij wolny-pletka, szybki-zylka, jesli ma byc uniwersalnie.Przynajmniej ja tak to widze.

edyta.

najlepiej 2 szpulki na jednej pletka 15lb jak polujesz na cos wiekszego na drugiej zylka 0.16-0.18(w zaleznosci od wody, przynet i ryb jakich sie spodziewasz) jak polujesz na klenie

Edytowane przez grunwald1980

• 1 rok później...

Mam kilka pytań do osób wykonujących wędki a mianowicie rozmyślam nad rzecznym Wiślanym uniwersałem który obsłuży przynęty kleniowe i czasami lżejsze boleniowe jak średnie wobki 6-8cm. Konkretnie chodzi mi o batsona IST1142F ale to bardziej pod klenia lub IST1143F jako bardziej uniwersalny. Nie lubię bardzo szybkich wędzisk więc stąd mój wybór. Mam pytanie ile kosztowałoby ukręcenie takiej wędki ? wiem że to pojęcie względne bo można robić cuda lecz ja nie mam takich wymagań. Wystarczy proste i w miarę trwałe wykonanie. Chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje na Wiślany uniwersał w dobrej cenie ?

Mam kilka pytań do osób wykonujących wędki a mianowicie rozmyślam nad rzecznym Wiślanym uniwersałem który obsłuży przynęty kleniowe i czasami lżejsze boleniowe jak średnie wobki 6-8cm. Konkretnie chodzi mi o batsona IST1142F ale to bardziej pod klenia lub IST1143F jako bardziej uniwersalny. Nie lubię bardzo szybkich wędzisk więc stąd mój wybór. Mam pytanie ile kosztowałoby ukręcenie takiej wędki ? wiem że to pojęcie względne bo można robić cuda lecz ja nie mam takich wymagań. Wystarczy proste i w miarę trwałe wykonanie. Chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje na Wiślany uniwersał w dobrej cenie ?

BRC sprawdz na stronie komponenty i sobie wylicz. Dodaj coś na robociznę i masz cennik . Robocizna zależy od wędkoroba - ew może ktoś  po koleżeńsku (ale nie liczył bym na to ) :)

Mogę Ci podać zbliżony koszt (budżetowy)  ;

Blank : ok 500 zł z tego co pamiętam

Uchwyt : zalęży co tam chcesz dps 30 zeta skss z 70 zeta.

Przelotki . Alconite pewnie komplet ok 140zł - jakoś coś koło tego :)

Korek zależy od jakośći , ja robie z korkiem klasy B (najtańszy) i jakoś nie mam z tego powodu kompleksów - nawet  go nie szpachluję .  ok 100 zeta (dojdą jakies kawałki korkogumki )

Plus robota pewnie z 200 -300 zeta .

Podlicz i masz koszt kija.

Od razu mówie zę cenami walę z pamięci nie jestem pewny co do ceny blanku , ale chyba coś koło tego .

Zależy ile masz kasy, można fajny kij złożyć na blanku HiLevel (grizzly blue), blank jest dość tani, była o nim mowa na forum, zbroi je Pan Kawalec i pstrągman.

Jak nie lubisz szybkich kijów to polecam.

Edytowane przez SandaczSudety

Wyjaśnię z jakiego powodu pytałem o ceny wykonania takiej wędki a mianowicie miałem dylemat czy kupić nową czy używaną.  Teraz już się wszystko wyjaśniło :) jeśli ktoś krzyczy sobie za używanego Batsona czy MHX 600zł to jasna sprawa że wole dać za nowego 800-900zł (mówię tu o wędzisku skromnie ale trwale ,,ubranym"). Jeśli trafi się używka za 400-500zł to skuszę się na używanego ale jeśli nie to przez zimę zlecę ukręcenie komuś nowego kijaszka :)

• Like 1

Nie popadajmy w ze skrajności w skrajność, rodbuilderzy to nie są nasi wrogowie tylko spełniacze naszych zachcianek...

A to co płata figle kończące się na giełdzie to głównie myślenie życzeniowe lub chęć spróbowania czegoś co obiecuje coś więcej niż podpowiada rozsądek i doświadczenie znad wody....

A tak dla uspokojenia  :)

https://www.youtube.com/watch?v=8x8S5Mgimy0

• Like 2