Skocz do zawartości

Lekki uniwersał

porto

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie w takich konstrukcjach ( jak podał pablo208) trzeba szukać a i tak trochę dyskomfortu będzie,- bo w gruncie rzeczy jest parę sprzeczności w tym co założyciel wątku podał...

5cm baryłka okoniowa to rozumiem wobek o bardzo mocnej pracy a przez swój kształt również nie lekki i mocno przyginający szczytówkę do tego jak zestawimy "przyjemność" z holu 30cm okonia i już trochę zmagania z 40cm klenikiem to marnie to widzę....

A jak czymś takim zaciąć sandacza? I jeszcze tanie ma być!?

Nie wiem jak z wagą talona ale xmg w całości waży 133g :) I zgodzę sie z Arkiem że baryłka 5cm go lekko przygina , ale nie jest to przygięcie nie pozwalające na skuteczne zacięcie :) Wcina sie nim naprawdę super. A jeśli założyciel wątku chciał by coś tańszego to może tańsza wersja tego modelu  Certified Pro    ??

Pzdr

Ja tak mysle, ze autor watku sam musi wybrac...nie pomoga stwierdzenia superextranaprawde...

Osobiscie Lamiglasa bym nie bral, w razie jak cos sie stanie to mozna sie niezle naczekac na część...........

W sumie to akurat w tym segmencie problemu nie ma bo kazda firma (prawie) proponuje tego rodzaju kije w 2 czesciach.

Skoro juz zaczynamy dzielic wlos na cztery...to ja bym sie jeszcze zastanowil nad Avidem St. Croix 2,7 albo i 2,9m 10LB...albo i po bandzie bardziej - St.Croix SCV. Na pewno bedzie lzejszy...po prostu lepszy albo lepiej - to bedzie naprawde super... ;)

Gumo

• 4 miesiące temu...

nie chcąc pisać nowego posta chciałbym nieo odswieżyc ten i zapytać o podobna rzecz. Też szukam kija na jazio klenie z zacięciem jako uniwersał, od 2,9m wzwyż. Teraz łowię kongerem equs bravo 2,9m, ale ta wędka jest jednak tylko na klenio-jazie, przyłowy szczupakowo-okoniowe najczęsciej spadają:( a nie chce kolejnego kija na szczupaka:(, może jakieś sugestie Koledzy??. Klenie łowie na smużaki  A.Lipińskiego i inne mikro dłubanki, łowię też na obrotówk max nr 2, czasem mała guma. mozę jakieś sugestie seryjnego kija?? lub czegoś z pracowni do max 600?? pozdrawiam

LamiglasXSH 1142L z Art Rod. 

W ręce czuć pracę Lipińskiego Juniora, pod wobkiem 5cm nie kleknie, od biedy spirita 7cm pociągnie. Brzany 60cm nie robią na nim wrażenia. Większe pewnie też nie lecz na tym kijku nie mialem przyjemności holować większej.

Edytowane przez grzegorz88

Witam. Polecam dss 1143-2 batsona, do 21 gr.Jakos blank pomijany, nie mam pojecia dlaczego.  Naprawde fjana i udana konstrukcja. Jest zupelnie inna niz stare serie sh. Ma wieksza zbieznosc niz rx7 i robi wrazenie szybszego kija, jesli dolozysz do tego prawie 1/2 ceny blanku rx7 wychodzi ciekawy kij. Czula szczytowka i mocny dol, dla mnie swietny, lekki spinning na rzeke. 

• 3 tygodnie później...

St.Croix 5SC96MLF2-G, no tylko to mało ekonomiczny blan

http://allegro.pl/6-st-croix-scv-graphite-2-75m-1-8-5-8-oz-3-18g-i3812825400.html                                                                                                                                                                                     Czy uzbrojenie tego blanku w Fuji K , to był dobry pomysł "Dragona"?http://www.aukcjoner.pl/gallery/015355650-6.html#I6

Edytowane przez pisarz

XST1142F RX8 2 2,90 7-14 4-10 Mod/Fast Light 550,00.-

Ten blank załatwia sprawę w zupełności , Łowię takowym i jestem mega zadowolony .

Posyła daleko wobki już od 2 cm. do ok. 7cm.

Można też spokojnie poskakać główkami za okoniem w klatkach takimi do 5g + guma

Typowy rzeczny uniwersał na klenio-jazie.

Z powodzeniem można zbroić też jego odpowiednik z RX7

Pozdrawiam.

Ja lubię i polecam Talona 100MLXF w zasadzie można nim atakować wszystko na dużej rzece. Zebrałem kilka długich spinów do łowienia w rzekach od delikatnych po mocniejsze ale nie da się deptać przez kilka dni brzegów z naręczą wędek. Jeśli ktoś mieszka w pobliżu rzeki wtedy owszem może zaplanować łowienie konkretnego gatunku i z takim zamiarem przygotować zestaw jednak kiedy trzeba przejechać 200 lub 500 km jak ma to miejsce w moim przypadku potrzebny jest jeden uniwersalny kij, którym musimy polować na wszystkie ryby jakie zdołamy zlokalizować i starać się wygrać z nimi walkę wtedy Talon staje na wysokości zadania a w razie potrzeby dzielnie służy jako czekan kiedy trzeba zdobywać strome burty  :lol: Talona można kochać i nienawidzić ale taka już dola uniwersała.

• Like 4

Nie wiem czy aż takie sa róznice pomiędzy 10' a 9' z tego co pamiętam to nie duże. Ale w odniesieniu do uniwesału Talo

Trochę łowiłem 9' tego Talona i był on uniwerslany jako mocna 10lb, a nie 10lb. Może i on rzucał 2-3g, ale nieiwelki jazie, klenia (takie do 35-40cm) to się odbijały od tej wędki, a zacięte ladowały jak na szczocie.

Z drugiej strony bolenia 78cm w ostrym nurcie ledwo, ale utrzymał.

Dla mnie bardziej uniwersalny jest stary CD exclusive 2,9 do 18g. Na dole CW miota tak samo, górne przynęty prowadzi lepiej (sztywniesza szczytówka), i pracuje bąrdziej miekko... pod mniejsze ryby, przy mocnym dolniku, ale niżej niz w Talonie.

Jest też lzejszy, czulszy i szybszy (szybciej przestaje się miotać).

Ja lubię i polecam Talona 100MLXF w zasadzie można nim atakować wszystko na dużej rzece. Zebrałem kilka długich spinów do łowienia w rzekach od delikatnych po mocniejsze ale nie da się deptać przez kilka dni brzegów z naręczą wędek. Jeśli ktoś mieszka w pobliżu rzeki wtedy owszem może zaplanować łowienie konkretnego gatunku i z takim zamiarem przygotować zestaw jednak kiedy trzeba przejechać 200 lub 500 km jak ma to miejsce w moim przypadku potrzebny jest jeden uniwersalny kij, którym musimy polować na wszystkie ryby jakie zdołamy zlokalizować i starać się wygrać z nimi walkę wtedy Talon staje na wysokości zadania a w razie potrzeby dzielnie służy jako czekan kiedy trzeba zdobywać strome burty  :lol: Talona można kochać i nienawidzić ale taka już dola uniwersała.

Przyłączam się do sztamy. Nawet pójdę dalej: Talon 90MXF2 7 - 28 g. Może nie jest to lekki spinning, ale kto wie czy nie jeszcze bardziej uniwersalny. Okonki trzyma ładnie, nawet na plecionce i jak się ostrożnie holuje, pyszczków im nie rozrywa. No i obsługuje całą resztę. Znakomite wędki. Taki Feniks w tytanach może im buty wyczyścić. :)

PS. Tylko broń Boże nie parować tego ze Stellą, bo cały urok kija pryśnie :)

Taa ... a do tego MXF2 podpiąć np. Daiwę 1000-2000 z żyłką 0,16 - 0,18 i na jaziki bądź okonki. Chyba Was pogięło? Przecież tu chodzi o lekki (lb, a nie tylko g) kij na rzekę. Nie ma też mowy o badylu uniwersalnym.

Ja bym też rozważył Lamiglasa XMG 114 2L. Będzie jeszcze fajniejszy, niż Batson XST, a nie potrzeba tytanów.

• Like 1

Nie wiem czy aż takie sa róznice pomiędzy 10' a 9' z tego co pamiętam to nie duże. Ale w odniesieniu do uniwesału Talo

Trochę łowiłem 9' tego Talona i był on uniwerslany jako mocna 10lb, a nie 10lb. Może i on rzucał 2-3g, ale nieiwelki jazie, klenia (takie do 35-40cm) to się odbijały od tej wędki, a zacięte ladowały jak na szczocie.

Z drugiej strony bolenia 78cm w ostrym nurcie ledwo, ale utrzymał.

Dla mnie bardziej uniwersalny jest stary CD exclusive 2,9 do 18g. Na dole CW miota tak samo, górne przynęty prowadzi lepiej (sztywniesza szczytówka), i pracuje bąrdziej miekko... pod mniejsze ryby, przy mocnym dolniku, ale niżej niz w Talonie.

Jest też lzejszy, czulszy i szybszy (szybciej przestaje się miotać).

Moim zdaniem różnice są duże między 9' i 10' (zarówno w MLXF jak i w MXF). Dziesięciostopówki maja bardziej ,,uniwersalne" płynniejsze  ugięcie  z zachowaniem wszelakich Talonowskich zalet (wady to waga i balans),ale na bezludną wyspę takie dwa by mi starczyły...

Miałem XSH1142LL, a rzucałem bodajże Espritem z jednym L, moocno do XMG podobnym, jego poprzednikiem będącym (Friko! Pomocy!). XSH ma dość gruby blank, spory opór aerodynamiczny stawiający. Z kolei ów "wyżejmodułowy", ma blank smuklejszy, stabilniejszy (wg terminologii FishingArt) i generalnie przyjemniejszy w obsłudze. Trochę jakby bardziej zadziorny jest od Batsona XST1142F, przy jednocześnie fajnym ugięciu (jeśli pamięć mnie nie myli, to jest to takie fast/mod-fast)

Fatso ,zdecydowanie określenie stabilny trafia do mnie i jest przekonujące do bólu :) W rozmowie z Krzysztofem Zielińskim na temat blanków utwierdziłem się i usestymatyzowałem .Teraz wiem , to Ja  :D Po szybkiej akcji ,szybko wraca ,no przynajmniej zawsze  :rolleyes: Tak zdecydowanie jestem stabilny.Większość z was koledzy zapewne tak ma ,nawet Ci którzy do tej pory sami nie wiedzieli ,bo nie zastanawiali się,przyznają mi rację. :ph34r: To wspaniała cecha i moja małżonka była nie raz w stanie doświadczyć . się przekonać.

Nawet w popularnych babskich programach w TV ,często o tym,"a jakimi cechami charakteryzuje się idealny partner ? Prawie zawsze na samym szczycie jest stabilny, dopiero póxniej dowcipny ,opiekuńczy.Można by powiedzieć idealny facet jest jak idealny blank :blink: Zawsze wraca .Nawet wczoraj,wiadomo jak przed Wigilią, harmider i ogólna dezorientacja domowników, nie to co Ja ,który wie co robi, spokojnie z opanowaniem i dostojęństwem ,wybrane wędzisko ,ostatnie dwa pudełka wciskane w kieszeń kamizelki ,telefon i klucze w jednaj łapie ,byty i badyl w drugiej,otwieram drzwi i słyszę : "o której będziesz kochanie"? Szukając już nie po cichu trzecią ręką fajek i zapalniczki na półce ,w myslach "ku,,na jak wrócę to będę ,przeciesz jestem stabilny", będę na czas  :)  Tak jestem przeciesz stabilny ,jak blank B) Niektóre blanki są stabilne ,do czasu ,jak np. kolegi dwie wędki tak miały , po rzucie nie wróciły  :ph34r: I pewnie trochę pomogło i w tym wietrzenie na podłodze samochodu,kiedy akurat odbierał siostrę z lotniska.Wsiadając do auta z tobołami coś jej zachrzęściło po nóżkami .ale nie nic , coś ci się wydawało,przcież widzę i uważam . A skaleczony blank ,jak i facet może nie wróćić, traci stabilność.

Sobie normalnie obiecałem ,w koncówce upływającego rojku że w nadchodzącym będę pielęgnował to cechę ,dla dobra ogółu.I jak żona podczas dzielenia się opłatkiem spojżała pytając czego mi życzyć,wiedziałem od razu ,jeszcze większej stabilności,Choć nie wiem czy to możliwe,bo jestem wyżyłowany niczym TX Phenixa w tytanach :D

Zdrowych i spokojnych Świąt oraz tej wspanialej stabilności wszystkim życzę :)

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 7