Darek K Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Mam takie pytanie - czy utrwalacz koloru nici (np. color preserver czy inny preparat) ma wpływ na trwałość lakierowania omotki? Słyszałem, że lepiej nie używać preparatu (szczególnie w spinningu), bo osłabia przesiąkanie lakieru przez omotkę i przez to słabiej ją wiąże z blankiem?Czy to prawda?Właśnie zaczynam robić omotki w nowej wędce i zastanawiam się, czy zastosować jakiś preparat (nici np. ncp w kolorze, który mnie interesował nie było) czy poprzestać na lakierze.Wiem, że tak czy siak trochę nić się przyciemni (sam preserver trochę przyciemnia nić), ale nie chciałbym aby za bardzo. Z drugiej strony, chcę mieć świadomość, że wszystko trzyma OK (nawet kosztem ciut ciemniejszej omotki). Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Bez obaw. Zdejmowalem omotke w celach testu po color preserver i lakier przesiaka. Moze nie tak jak bez preservera, ale nie widze zeby byl jakis wielki problem.Pierwsza warstwe przy lakierowaniu, poloz z rozrzedzonego lakieru i po sprawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Nie osłabia ale w pewien sposób uniemożliwia dokładne przesycenie nylonu lakierem. Preserwer color powinno sie raczej stosować do elementów wędki mało pracujących,(zginających) czyli np.dolnik,jakieś wyplatanki itp.Przy wędziskach głęboko pracujących czyli wszelkie muchówki,karpiówki a także i spinningi odpuścił bym stosowanie color preserwera. Edytowane 31 Marca 2016 przez Piokowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi