Skocz do zawartości
  • 0

Moduł do bocznego sonaru Lowrance Elite HDI

rafalc

Pytanie

Witam,wszystkich kolegów w przełomowym temacie jakim jest boczny sonar do Elitki 7 HDI.Otóż mam u siebie na przeciwko sąsiada elektronika który wie że od dawna pasjonuje się echosondami,nawet zabrałem go kiedyś na ryby.Ostatnio jak mnie spotkał powiedział ze robią jakiś projekt z wykorzystaniem takich samych układów elektronicznych jakie amerykańce wkładają do box-a Structurescan .Co ciekawe te układy są tanie jak barszcz bo jak sie okazuje to wszystko robione w Chinach jest. Zaoferował się że chciałby spróbować zrobić taki moduł do bocznego sonaru do mojej Elitki 7 HDI bo ma pomysła żeby to zadziałało, ale potem musiałbym wypłynąć z nim na testy.No i zrobił się problem bo Elitke HDI tyle co sprzedałem i kupiłem 7-ke TI, i boczny sonar już mam. Jednak nie dawało mi to spokoju i zastanawiałem się czy jest to możliwe,jeżeli tak to byłby to przełom jakich mało.Zagadałem z nim że elitke HDI mogę pożyczyć od kolegi a przetwornik mam do bocznego sonaru(totalscan)z mojej nowej zabawki.Gość to pooglądał i stwierdził ze trzeba zrobic wejście pod przetwornik i wyjście pod NMEA 2000 które elitka ma z tyłu a daje mozliwość rozbudowy sprzętu,potem to zaprogramować i będzie ok.Wczoraj zadzwonił do mnie że juz ma prowizorke ustrojstwa gotowego do próby tylko trzeba wypłynąć na testy.Niewiele się zastanawiając od razu się zgodziłem zwłaszcza że pogoda w miare dopisała podjechaliśmy po ponton i heja nad wodę.A nad wodą..........wielkie zdziwienie i oczy jak 5 złotych wbite w ekran,patrzę i niewierze Elitka HDI maluje obraz z bocznego sonaru jak HDS,mało tego utworzyłem z tego structurmape.Załączam foty robione na szybko i przykładowe foto podłączenia z Elitka TI bo HDI musiałem oddać zaraz po pływaniu.Na koniec ciekawostka koszt całego modułu nie przekracza 150zl(razem z wentylatorkiem bo jednak skrzynka trochę się grzeje)Gdyby ktoś był zainteresowany niech pisze" rezerwuje".Dla kolegów z forum na szybko po kosztach tylko musze zliczyć ile sztuk by tego miało być.Decydować sie szybko, bo jak gość puści to w eter to już nie będzie tak tanio.Pozdro,Rafał  

post-56766-0-15554900-1459498721_thumb.jpg               post-56766-0-76076200-1459498785_thumb.jpg

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie tylko nie takim hurtem,bierzcie jak cos dla siebie,kolegi a nie zaraz na handel(nie wiem ile tych modułów gość jest w stanie skombinować jeszcze)Jak na razie kolega siarq i kolega skarp po jednej sztuce to może Szemo dla ciebie 2szt. i będzie dobrze?Podejrzewam ze jeszcze znajdą się pojedyncze osoby-posiadacze elitek HDI lub sprzętu z wyjściem NMEA 2000

Edytowane przez rafalc

• 0

Panowie tylko nie takim hurtem,bierzcie jak cos dla siebie,kolegi a nie zaraz na handel(nie wiem ile tych modułów gość jest w stanie skombinować jeszcze)Jak na razie kolega siarq i kolega skarp po jednej sztuce to może Szemo dla ciebie 2szt. i będzie dobrze?Podejrzewam ze jeszcze znajdą się pojedyncze osoby-posiadacze elitek HDI lub sprzętu z wyjściem NMEA 2000

Ja to bym wprowadził ograniczenie po sztuce. Dla tych którzy dla siebie biorą a nie na handel. 

• 0

Na razie w prototypie z tyłu jest wyjście typu"JACK"do którego podłączamy zasilanie z aku.Potem może będzie przejsciówka z kabla zasilającego echo pozwalająca na podpięcie tego BOXA,choć zastanawiamy czy jest sens podnosić koszt produkcji.Obecne rozwiązanie też jest spoko

• 0

Elektronika,nie jestem znawcą w tym temacie,od tego sa elektronicy i programiści.Wojtku wiesz co by było gdyby Lowrance powiedział co pakuje do swojego orginalnego Boxa LSS?,poszedłby z torbami(dlatego niewiadomo co w środku i ile kosztuje produkcja,mało tego od razu walą na to patent)

• 0

Czy do zasilania tego wystarczy akumulator 70AH? Pytam z e względu na wentylator, a więc pewnie wysoki pobór prądu. Może lepiej wyciągnąć z garażu agregat z budowy, przerobić linię paliwową i zasilać wszystko trzema fazami? Czy istnieje możliwość wykonania pudełka w wersji 230/400V? Czy różnicówka 16A wystarczy?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Mam lepszy patent, prace trwają.

uchyl rąbka tajemnicy :)

Elektronika,nie jestem znawcą w tym temacie,od tego sa elektronicy i programiści.Wojtku wiesz co by było gdyby Lowrance powiedział co pakuje do swojego orginalnego Boxa LSS?,poszedłby z torbami(dlatego niewiadomo co w środku i ile kosztuje produkcja,mało tego od razu walą na to patent)

jakbyś miał dokumentację tego dzieła to dawaj na priv :)