Skocz do zawartości
  • 0

Moduł do bocznego sonaru Lowrance Elite HDI

rafalc

Pytanie

Witam,wszystkich kolegów w przełomowym temacie jakim jest boczny sonar do Elitki 7 HDI.Otóż mam u siebie na przeciwko sąsiada elektronika który wie że od dawna pasjonuje się echosondami,nawet zabrałem go kiedyś na ryby.Ostatnio jak mnie spotkał powiedział ze robią jakiś projekt z wykorzystaniem takich samych układów elektronicznych jakie amerykańce wkładają do box-a Structurescan .Co ciekawe te układy są tanie jak barszcz bo jak sie okazuje to wszystko robione w Chinach jest. Zaoferował się że chciałby spróbować zrobić taki moduł do bocznego sonaru do mojej Elitki 7 HDI bo ma pomysła żeby to zadziałało, ale potem musiałbym wypłynąć z nim na testy.No i zrobił się problem bo Elitke HDI tyle co sprzedałem i kupiłem 7-ke TI, i boczny sonar już mam. Jednak nie dawało mi to spokoju i zastanawiałem się czy jest to możliwe,jeżeli tak to byłby to przełom jakich mało.Zagadałem z nim że elitke HDI mogę pożyczyć od kolegi a przetwornik mam do bocznego sonaru(totalscan)z mojej nowej zabawki.Gość to pooglądał i stwierdził ze trzeba zrobic wejście pod przetwornik i wyjście pod NMEA 2000 które elitka ma z tyłu a daje mozliwość rozbudowy sprzętu,potem to zaprogramować i będzie ok.Wczoraj zadzwonił do mnie że juz ma prowizorke ustrojstwa gotowego do próby tylko trzeba wypłynąć na testy.Niewiele się zastanawiając od razu się zgodziłem zwłaszcza że pogoda w miare dopisała podjechaliśmy po ponton i heja nad wodę.A nad wodą..........wielkie zdziwienie i oczy jak 5 złotych wbite w ekran,patrzę i niewierze Elitka HDI maluje obraz z bocznego sonaru jak HDS,mało tego utworzyłem z tego structurmape.Załączam foty robione na szybko i przykładowe foto podłączenia z Elitka TI bo HDI musiałem oddać zaraz po pływaniu.Na koniec ciekawostka koszt całego modułu nie przekracza 150zl(razem z wentylatorkiem bo jednak skrzynka trochę się grzeje)Gdyby ktoś był zainteresowany niech pisze" rezerwuje".Dla kolegów z forum na szybko po kosztach tylko musze zliczyć ile sztuk by tego miało być.Decydować sie szybko, bo jak gość puści to w eter to już nie będzie tak tanio.Pozdro,Rafał  

post-56766-0-15554900-1459498721_thumb.jpg               post-56766-0-76076200-1459498785_thumb.jpg

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do zasilania to 2 x aku 7 ah spokojnie wystarcza wcale niema dużego poboru prądu(na cały dzień pływania powinno spoko wystarczyć)Co do dokumentacji niestety tylko bystry sąsiad posiada taką wiedze i na pewno nie podzieli się z nią z nikim.Zresztą moduł zabrał zaraz po pływaniu do siebie, bo jeszcze chce udoskonalić go w dodatkowe gniazdo na karte sd do zapisywania logow sonaru w echosondach które niebyły w nie wyposażone.Także urządzonko będzie wielofunkcyjne jak się okazuje.Zapytałem go czy nie poszło by to takze przez gniazdo starszego typu NEMEA 0183 i powiedział że spokojnie można to zrobić,także starsze urządzenia też będą na tym śmigały.

• 0

To tak tylko wspomnę.

Kiedyś ktoś coś zrobił i na PS3 dało się zainstalować Linuxa. Teraz na niektóre fony z Androidem da się zainstalować Windowsa i odwrotnie.

To wyobraźcie sobie na Lowrance inny OS, bardziej przyjazny i intuicyjny. A w obecnych echach procek jest wystarczający.

Edytowane przez Pietruk

• 0

A wiesz że już z nim rozmawiałem w tej kwesti,kolega z forum @ siarq zgodził się na zerwanie plomb z jego ss3d i udostępnić go do wglądu sąsiadowi.Jak patent wypali to oczywiście odkupimy mu nowego żeby miał na gwarancji dalej jak coś.Panoptixa raczej chyba nie wykręcimy ale 3d może pyknie.

• 0

To tak tylko wspomnę.

Kiedyś ktoś coś zrobił i na PS3 dało się zainstalować Linuxa. Teraz na niektóre fony z Androidem da się zainstalować Windowsa i odwrotnie.

To wyobraźcie sobie na Lowrance inny OS, bardziej przyjazny i intuicyjny. A w obecnych echach procek jest wystarczający.

Kilku programistów by sie znalazło na forum :D Zbieramy team i piszemy :D

• 0

Rafał, ale teraz to rzuciłeś newsem. Klonuj sąsiada. Szkoda, że sprzedałem swojego Chirpa. Zadzwonię do chłopaka, może jeszcze mi odda. Powiem mu, że Elita posiadała w momencie sprzedaży wady ukryte lub ,że mi przelał fałszywki na konto. Może jeszcze nie wszystko stracone. Dzwonię.....

Zapomniałem, dla mnie trzy sztuki tego diabelskiego wymysłu tzn. dla mnie i dla moich dwóch kolegów.

Dobra,a teraz zasuwam na Alle.... sprzedać Ti, może ktoś się skusi. :o

• 0

Na Lowrancach już jest Debian, więc zmiana na Windę niekoniecznie będzie dobra :)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Świat nie kończy się na Windows, skąd inąd większość populacji informatyków z niej korzysta i narzeka, narzeka ale nadal korzysta. Ale tylko chyba w Polsce narzekają, a i tak korzystają.

Linux brzmi bardziej profi, ale jest mało przyjazny.

A ja miałem na myśli przyjazny i intuicyjny OS.

• 0

Przed chwilą przy obiedzie opowiadam o tym "ustrojstwie" żonie ciesząc się jak małe dziecko. Ona nie wie absolutnie o czym ja gadam a po chwili zadaje pytanie - Ty wiesz, że dziś 1 kwietnia, prawda?

:unsure:  :unsure:  :unsure:

Brawo.

Pozdr

M

• Like 1

• 0

No i się posypało a tyle zamówień już miałem,skrzynka priv pełna,klawiatura wytarta od pisania,cholera i pękło.No cóz oficjalnie przyznaje że to mój pomysł na PRIMA APRILIS.Mam nadzieje że wszyscy się dobrze bawili a osoby które to"łykneły" na poważnie nie obrażą się na mnie.Mam nadzieje tym samym że był to najlepszy wkręt na JB jak dotychczas,przygotowania zajęły mi 2 dni ,a teraz dołączam orginał foto mojej magicznej skrzynki którą jest............Wzmacniacz antenowy do telewizji kablowej.Kabel ładnie oizolowałem na krótkim odcinku żeby był czarny,zdjęcia zrobiłem pod odpowiednim kątem żeby profesjonalnie wyglądało,a co się dało ukryłem.

post-56766-0-41957300-1459522901_thumb.jpg         post-56766-0-01592600-1459522919_thumb.jpg

Edytowane przez rafalc
  • Like 8

• 0

Przyznaję, że to jeden z najlepszych żartów PA, jakie widziałem na JB.PL :clappinghands: :clappinghands:

Mario to może jakąś wycieczke do Szwecji wygrałem za pomysł albo chociaż jakiegoś patyka na sandacza.Nie masz jakiś chodów jako moderator? :D może jakiś sponsor by się znalazł? ;) Szkoda że temat się posypał miałem nadzieje że wieczorem więcej forumowiczów się nabierze jak wejdą na forum,ale 450 wyswietleń w 7 godz to tez nieżle,zainteresowanie było,hehe

Edytowane przez rafalc

• 0

Ciekaw jestem - ile zamówień zebrałeś? B)

Mario ,sporo jak coś masz do zareklamowania to dawaj,wygląda na to że mam niezły talent do tego,hehe.Najwięcej czasu zajęło mi założenie wątku w sposób jak najbardziej wiarygodny  no i pomysł na skrzynke nie był prosty. Jednak wykopałem coś z szafy(wzmacniacz po oklejeniu taśmą prezentował się nieżle i wiarygodnie)Szkoda ze kolega @skarp zapytał o tą date i się rypło bo podejrzewam że wieczorem klawiatura by się mi zapaliła od pisania 

Edytowane przez rafalc