Gofer2005 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam szybkie pytanko czy Osapian 55lb z maximizerem ma taki sam rumpel co model z biegami ? tzn ma namalowane biegi - 5 do przodu i 3 do tyłu ? A na obudowie nie ma nić napisane typu - Max czy Maximizer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szymon82 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 i....żadnych bezpieczników nie montowałem tak mi doradzili w sklepie..A można wiedzieć czym się kierowali tak doradzając ? Ja u siebie nie instalowałem , ale i nie pytałem o to nikogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziubas123 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) ja to jestem ciekaw ile są warte materiały z których te silniki są wykonane a ile się dopłaca za same znaczki oficjalnie nikt tego nie podaje ale nie od dziś wiadomo, że dużo produktów jest robionych w jednej fabryce, w traki sam sposób a cena jest uzależniona od nalepki nie miałem możliwości porównania obu silników ze sklepu więc nie mam za wiele do gadania ale dzwoniłem do sklepu mc tuning i mówili że MK się zepsuło (czy mówią prawdę?? nie wiem, ale na pewno mają większe doświadczenie z tym sprzętem niż przeciętny wędkarz) owszem ta MK z białym dekielkiem była znacznie lepsza i trwalsza te nowe niestety jak wszystko robią bardziej awaryjne czy jest sens płacić więcej ?? myślę że to kwestia zasobności portfela każdy kupi na co go stać Edytowane 14 Czerwca 2016 przez dziubas123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 ja to jestem ciekaw ile są warte materiały z których te silniki są wykonane a ile się dopłaca za same znaczki oficjalnie nikt tego nie podaje ale nie od dziś wiadomo, że dużo produktów jest robionych w jednej fabryce, w traki sam sposób a cena jest uzależniona od nalepki nie miałem możliwości porównania obu silników ze sklepu więc nie mam za wiele do gadania ale dzwoniłem do sklepu mc tuning i mówili że MK się zepsuło (czy mówią prawdę?? nie wiem, ale na pewno mają większe doświadczenie z tym sprzętem niż przeciętny wędkarz) owszem ta MK z białym dekielkiem była znacznie lepsza i trwalsza te nowe niestety jak wszystko robią bardziej awaryjne czy jest sens płacić więcej ?? myślę że to kwestia zasobności portfela każdy kupi na co go stać Tutaj nie chodzi tylko o materiały. Dokładność wykonania, rozwiązania mocowań i uchwytów a także spasowanie tego wszystkiego. Co do opinii MC Tuning to ciężko brać ją pod uwagę . Może byc mało obiektywna. Są generalnym importerem Osapiana i jednym z wielu MK. Co byście promowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 To na czym jest większa przebitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziubas123 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Tutaj nie chodzi tylko o materiały. Dokładność wykonania, rozwiązania mocowań i uchwytów a także spasowanie tego wszystkiego. Co do opinii MC Tuning to ciężko brać ją pod uwagę . Może byc mało obiektywna. Są generalnym importerem Osapiana i jednym z wielu MK. Co byście promowali ?tego nie wiedziałem dla tego to było zaznaczone w mojej wypowiedzi no dokładność też cię liczy ale na lipnych częściach to i dokładność nie pomoże zastanawiałem się nad tym osapianem 55lb ale nigdy nie maiłem możliwości nawet go pomacać na razie mam minnkote 34 ale potrzeba coś mocniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) No własnie COŚ mocniejszego......? A niektórzy Koledzy opowiadają bajki z mchu i paproci jakoby kotka 34/czy 40 była silniejsza od Osapiana 55 lbs..nawiedzeni czy jak....? Edytowane 14 Czerwca 2016 przez delux64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) To nie są bajki. Mam Osapiana 45 lb i MK 36 lb. Podpiąłem je do tej samej łódki jeden po drugim, zrobiłem na każdym około kilometra w tych samych warunkach atmosferycznych i porównałem wyniki. Nie śmiem dyskutować ze wskazaniami GPSa, aż tak dobry nie jestem. Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Pumba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Nie śmiem dyskutować ze wskazaniami GPSa, aż tak dobry nie jestem.-----------------Wszystko sie liczy. Obroty. Śruba napędowa też jest każda inna a przecież uciąg wlasnie od niej zależy. Moc silnika swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 a ja się tym nie przejmuję, dają na Osapiany nawet do 10 lat gwarancji, trzeba tylko przegląd robić co dwa lata, Minnkota tyle nie daje a kosztuje też trochę więcej. Jedna awaria na 3 lata to nie problem.A mnie szlag po dwóch sezonach trafia. Teraz będę wysyłał na przegląd gwarancyjny po dwóch latach. Wysyłam zepsuty bo po raz kolejny spalił się potencjometr. Spalił się w zeszłym roku to wysłałem w kwietniu do naprawy. Zrobili za friko byłem na rybach może cztery razy. Spalił się znowu. Co mi po gwarancji skoro w środku sezonu nie mam silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) To nie są bajki. Mam Osapiana 45 lb i MK 36 lb. Podpiąłem je do tej samej łódki jeden po drugim, zrobiłem na każdym około kilometra w tych samych warunkach atmosferycznych i porównałem wyniki. Nie śmiem dyskutować ze wskazaniami GPSa, aż tak dobry nie jestem. Na tej zasadzie to można wyciągnąć wniosek, że maluch ma mocniejszy silnik od ursusa, bo rozwija 120km/h a ursus 40km/h. Trochę inaczej to wygląda jak się dopnie przyczepę z kilkoma tonami ładunku.Zrób test na znacznie większej i cięższej łodzi, albo pod silny wiatr. Dużo zamieszania wprowadza skok śruby i obroty maksymalne. Te silniki niektórzy przyczepiają do ciężkich jachtów kabinowych, a producent nie wie gdzie będzie przypięty więc dla bezpieczeństwa śruba może mieć skok dostosowany pod trochę większe jednostki. Szybsza śruba na większym jachcie spaliłaby silnik, a przynajmniej bezpiecznik. W efekcie na łódkach wędkarskich silnik osiąga obroty maksymalne, ale nie rozwija pełnej mocy (co widać na amperomierzu po trochę za niskim poborze prądu). Podejrzewam, że minkota i motorguide mają trochę większy skok, albo wyższe obroty i stąd ta przewaga na małych jednostkach.Niestety nie znalazłem do Osapiana zamienników o większym skoku, a chętnie bym przetestował. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez SzymonK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Moim zdaniem im badziewniejszy producent tym bardziej naciąga parametry. To samo dotyczy innych produktów.Cała filozofia moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szymon82 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) A o "legendarnej" solidności MK można poczytać w tematach jej poświęconych Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Znam trochę osób które chcą zmienić chińczyka na MK. Odwrotnie chętnych brak . A przy takich perypetiach jakie ma Krisu to gwarancja niewiele daje. Koszty przesyłek też pewnie trzeba ponieść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sylwek1981 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Niestety nie znalazłem do Osapiana zamienników o większym skoku, a chętnie bym przetestował.Do Osapiana 55 po niewielkiej przeróbce można założyć śrubę Motorguide Machete. Koszt w mc-sklep z tego co pamiętam, to ok. 200 zł, ale można to sobie zrobić samemu. Mnie przerobił śrubę kolega. Twierdzi, że zyskuje się ok. kilometra na godzinę na szybkości i silnik równiej pracuje. Mam już przerobioną śrubę, ale póki co nie miałem okazji sprawdzić bo biegam po Odrze i na jeziora nie ma czasu Aha... W mc-sklepie twierdzili wprawdzie, że zysk na prędkości nie jest duży, ale że ta śruba daje też oszczędności na prądzie. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Sylwek1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 jak zrobisz test na wodzie z ta sruba to daj znac jak wypadl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szymon82 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Znam trochę osób które chcą zmienić chińczyka na MK. Odwrotnie chętnych brak . A przy takich perypetiach jakie ma Krisu to gwarancja niewiele daje. Koszty przesyłek też pewnie trzeba ponieść.Wiadomo, że chodzi o pieniądze . Pozostaje wiara , że będzie ok Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Na tej zasadzie to można wyciągnąć wniosek, że maluch ma mocniejszy silnik od ursusa, bo rozwija 120km/h a ursus 40km/h. Trochę inaczej to wygląda jak się dopnie przyczepę z kilkoma tonami ładunku.Zrób test na znacznie większej i cięższej łodzi, albo pod silny wiatr. Na każdym z wymienionych silników zrobiłem już kilka setek kilometrów (MK może nawet ze 2 tyś.) rozmaitymi jednostkami i z różnym obciążeniem. Po wykonaniu takiej próby mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że moja MK 36 jest mocniejsza od mojego Osapiana 45 lb (podkreślam: moja/mojego) i nikt mnie nie przekona że jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Na każdym z wymienionych silników zrobiłem już kilka setek kilometrów (MK może nawet ze 2 tyś.) rozmaitymi jednostkami i z różnym obciążeniem. Po wykonaniu takiej próby mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że moja MK 36 jest mocniejsza od mojego Osapiana 45 lb (podkreślam: moja/mojego) i nikt mnie nie przekona że jest inaczej.Łukasz, zdanie praktyka tutaj nic nie znaczy . Zaraz Ci powiedzą że MK to głównie z wiatrem, a Osapianem pod wiatr pływałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Łukasz, zdanie praktyka tutaj nic nie znaczy . Zaraz Ci powiedzą że MK to głównie z wiatrem, a Osapianem pod wiatr pływałeś.A tam z wiatrem - założę się, że z prądem i pod prąd A pytanie - ile kosztuje to serwisowanie Osapiana łącznie z przesyłką i usługą? Bo przeglądy nie są pewnie darmowe. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Wiem ile kosztuje serwisowanie mojego Traxxisa. Zero. A pewnie mam go z 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek88 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 A ja mam silnik z Juli za 500zl, trafiła się przecena z tysiaka to wziąłem.Co się okazuje oprócz 55lb ma maxymizer chociaż prawdopodobnie bierze więcej prądu niż kotka 55 lb max, po pobieżnym porównaniu a na pewno nie idzie słabiej, minimalnie lepiej nawet jak porównywaliśmy.Ma jednak 3 łopatkową śrubę a kotka 2 łopatkową i może tutaj jest różnica w poborze i ciągu, ma ktoś namiar gdzie można śrubę od kotki 55lb max dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 A ja mam silnik z Juli za 500zl, trafiła się przecena z tysiaka to wziąłem.Co się okazuje oprócz 55lb ma maxymizer chociaż prawdopodobnie bierze więcej prądu niż kotka 55 lb max, po pobieżnym porównaniu a na pewno nie idzie słabiej, minimalnie lepiej nawet jak porównywaliśmy.Ma jednak 3 łopatkową śrubę a kotka 2 łopatkową i może tutaj jest różnica w poborze i ciągu, ma ktoś namiar gdzie można śrubę od kotki 55lb max dostać?Tomek, masz gdzieś link do tego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek88 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Tomek, masz gdzieś link do tego silnika?https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/lodzie-i-silniki/silniki/silnik-lodziowy-elektryczny-650414/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Dzięki, ciekawa propozycja. Tylko ta zielona czapka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek88 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Czapka to cały urok, można dodać, że cały silnik jest masywniejszy od kotki 55lb, tzn. dłuższa kolumna, większa czapka, obszerniejszy uchwyt montażowy. Ma natomiast jeszcze u mnie mało nakręcone, po jesieni będę mógł coś więcej powiedzieć Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Gofer2005
Witam szybkie pytanko czy Osapian 55lb z maximizerem ma taki sam rumpel co model z biegami ? tzn ma namalowane biegi - 5 do przodu i 3 do tyłu ? A na obudowie nie ma nić napisane typu - Max czy Maximizer ?
Top użytkownicy dla tego pytania
27
26
21
18
Popularne dni
25 Paź
37
24 Paź
28
23 Paź
26
16 Cze
23
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 27 odpowiedzi
Jozi 26 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
siarq 18 odpowiedzi
Popularne dni
25 Paź 2016
37 odpowiedzi
24 Paź 2016
28 odpowiedzi
23 Paź 2016
26 odpowiedzi
16 Cze 2016
23 odpowiedzi
Popularne posty
sebalos.77
Ja też miałem przygodę MC ,po spaleniu przełącznika x2 z mojej winy (Sruba kipawa x3) postanowiłem dołożyć maxi w tym serwisie. Pierwsze odpalenie motorka MK 45lb i jakie ździwko na starcie mam 2,5
Jozi
Andrzej co z Tobą,chłopie wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie . Nie musisz już tak krytykować tego osapiana a MK chwalić - wygląda to na to że masz w tym interes, że tak zajadle atakujesz, rozwiń temat o tym
wuran
parafrazując klasyka "trzeba sobie odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie, co chcesz w życiu robić z tym silnikiem"
Opublikowane grafiki
369 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi