Gofer2005 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam szybkie pytanko czy Osapian 55lb z maximizerem ma taki sam rumpel co model z biegami ? tzn ma namalowane biegi - 5 do przodu i 3 do tyłu ? A na obudowie nie ma nić napisane typu - Max czy Maximizer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Po rozkręceniu gwarancja do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jammaey Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Lepsze to niż wywalić cały silnik do kosza A takiego nurka to i tak na gwarancji koledze raczej nie uwzględnią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Jaki nurek? Deszcz zacinał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Szarpanie w nowszych wersjach maximizera niż moja i występuje do nowości. To tak jak byś ruszał z II ze świateł... . Dla mnie to jedyna niedogodność, no może jeszcze jedna ... ale to może moje zwichnięcie.Witam,szarpanie jest wynikiem regulacji a raczej braku regulacji przez MC. Mam 55kę od 3 sezonów i od razu po zakupie odsyłałem na regulację by nie szarpała oraz pozwalała płynąć jak najwolniej. MC to zrobił bezpłatnie (płaciłem za kuriera DO, oni OD). W zeszłym roku padł potencjometr - wymieniony na jakiś nowy-super-hiper cudowny - ma się nie uszkodzić. Dla mnie mankamentem tego motoru są niestety drgania - mam do dyspozycji 45lbs i 55lbs (oba Osapian) i na 45tce płynie się w ciszy a na 55tce w łódce dudni przy ustawieniu manetki >3. Reklamowałem - odpowiedź z MC "ten silnik tak ma a Pański to już wogóle wyjątkowo stabilnie chodzi". Dałem spokój z reklamacjami - szkoda czasu i kasy.55ką na aku 110Ah Marine kwasiak i łódce 3,8 (90kg) pływam cały dzień po jeziorze 200ha (duże dystanse przemierzam na prędkościach minimalnych - spinninguję).Kupiłem rozszerzoną gwarancję na 8 lat więc jeszcze przez kolejne 5 nie zamierzam się martwić czy coś zdechnie w motorku.Pozdrawiam,Mariusz Edytowane 22 Czerwca 2016 przez MarMilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Kupiłeś gwarancję, mc przedłuża gwarancję jak robisz u nich regularnie przegłądy. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Kupiłeś gwarancję, mc przedłuża gwarancję jak robisz u nich regularnie przegłądy. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu TapatalkaOwczywiście mam tego świadomość, ale jeśli co roku mój silnik ląduje u nich na poprawk to mam zaliczony przegląd - potwierdzone. BTW. Koszty przeglądu + transportu sumarycznie będą niższe niż kupno nowego napędu np. w miesiąc po zakończeniu gwarancji. Często jeżdżę do Wrocławia przez Piotrków więc podrzucenie silnika też nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Jaki jest koszt przeglądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Jeszcze nie płaciłem więc nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zadam jeszcze pytanie (przeryłem to i inne fora - śledzę wątek o RiverFox) - chcę kupić łódź (budżet to 12-15tys w tym przyczepa). Pływanie tylko po jeziorach (to nad którym stacjonuję (ok. 240ha) jest objęte strefą ciszy) , większość czasu samemu, tylko spininguję. Zależy mi na stabilnej łodzi z płaską podlogą, fotelem spiningowym ale przyszłościowo na możliwości podpięcia spaliny.Czy łodka typu Semper440 (mój faworyt po tym jak obejrzałem film na FB, gdzie łowili Garminiacy i chodzili po łajbie a ona stała bez ruchu jak na gruncie a nie na wodzie) będzie płynęła z tym Osapianem czy masa łodzi spowoduje, że osiągnę 2kmph a pod wiatr nie popłynę ?Druga łajba to RiverFox 390 a trzecia to Wigry 355 (jeśli kasa zostanie to zawsze mam na co ją wydać : ).Podpowiecie koledzy ?Dziękuję,Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Nie zmian tych łodzi ale każda łódź ktora ma szeroką "dupę" (stabilna) jest kiepska do pływania na słabych silnikach. Gdy do tego ma jeszcze wysoki dziób na pewno na wietrze bedzie mocno hamowana. Te wady ktore wymieniłem są jednak zaletą jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, zwłaszcza gdy pływamy na "spalinie". Coś musisz wybrać i pójść z czymś na kompromis. Nie ma dobrych uniwersałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) MarMilo zobacz sempera 410, szeroka, stabilna z wysoką burtą, pokład prawie taki jak w 440 - dwie osoby ze sprzętem luźno łowią z foteli, niższa waga i cena, na silniku 55 lb idzie 6 km/h (info od użytkownika). A jak za wolno to na osapianie 2hp pójdzie 8,5-9 km/h na filmie od 3:36 Edytowane 23 Czerwca 2016 przez raven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Dziękuję za podpowiedź. Umówiłem się z właścicielem stoczni Semper na wizytę w przyszłym tygodniu - jadę oglądać 440tkę i 410ktę. Zdam relację po wizycie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Mój Osapian po zalaniu przepłynął przez 2 dni 19 godzin i nawet nie zająknął także jest do dobra radziecka maszinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Mój Osapian po zalaniu przepłynął przez 2 dni 19 godzin i nawet nie zająknął także jest do dobra radziecka maszinu i tak Ci nie uwierzą,Napiszą że kupiłeś bubla... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Bo jest bubel, ale działa i wozi dupę czego chcieć więcej ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Bo o to praktycznie chodzi.Pytają mnie o poradę w kwestii kołowrotków, jeżeli cena nie jest problemem to stella, jak jest to tańsze opcje które też kręcą.Podobnie w temacie silników.Czas pokaże co jest wart. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bodeek Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Po lekturze tego tematu jestem nadal niezdecydowany czy wziąć wersję z maximizerem czy bez ;D Dopiero zaczynam przygodę z silnikami i nigdy jeszcze z nimi nie pływałem. Wiem jedno - będę dopiero poznawał swoje łowiska, czyli pewnie będę dużo się przemieszczał. Rozumiem na 5tym biegu za długo nie popływam dlatego czy zasadnym dla mnie będzie wziąć wersję z maximizerem i pływać oszczędnie w granicach 3ciego biegu? Aku do tego to Yuasa Marine 100Ah. Ktoś musi za mnie podjąć tą decyzję więc proszę pomóżcie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Warto dołożyć do wersji z maximizerem. Sam kilka miesięcy temu stałem przed tym dylematem. Pływam odczuwalnie dłużej niż na starym silniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Bezsprzecznie dołóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Bierz z Maxi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Nie ucz się na swoich błędach biorąc bez max. i posłuchaj kolegów co pisali wyżej. Tysiące kilometrów wypływali, naście akumulatorow zjechali. Wiedza co piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) .......Ktoś musi za mnie podjąć tą decyzję więc proszę pomóżcie Bodeek, Tu nie ma co kombinować ,silnik MUSI być z maxiem i.....szlus! Edytowane 27 Lipca 2016 przez delux64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bodeek Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Tego mi było trzeba, 5 x tak i wybór dokonany Dziękuję Edytowane 27 Lipca 2016 przez bodeek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 StCroix Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) do niedawna stałem przed dylematem. zmieniać śilnik (Haibo 54lbs), czy kupić drugi aku. zakupiłem aku i dokupię PWM. myślę, że 250Ah (Koyasonic 120Ah i Koyasonic 130Ah) z tym silnikiem i PWM da radę dłużej (obecnie pływam tak: piątkowe popołudnie - choć bywa cały dzień -, cała sobota i niedziela do południa, czasem do wczesnego popołudnia). praca na biegach od 1 do 3 (trolling) i rzadko 4, 5 podczas spływania do brzegu. zbiornik niby nieduży (nieco ponad 50 ha) ale potrafi na nim nieźle dmuchnąć podnosząc fale pchające wszystko do brzegu (zazwyczaj przeciwnego do tego, na którym bazuję). ponadto pływam też czasem po zbiorniku blisko 300 ha. nigdy nie odnotowałem braku prądu, a matematyka mówi mi coś takiego. nieco tańszy silnik, plus (za zaoszczędzone pieniądze) drugi aku, plus (to już naprawdę śmieszne pieniądze) PWM = naprawdę dłuuuugie pływanie. minusem jest zapewne masa baterii (w moim przypadku to łącznie ok. 70 kg). jest więc co przenieść do jednostki. między innymi z tego powodu nie decyduję się na kilkugodzinne wypady. choć taki wypad ogarnia się z jednym aku. jak zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie "w jaki sposób będę korzystał z łodzi, pontonu... etc, etc?"moja odpowiedź jest nieco wyżej, inne - Wasze - odpowiedzi mogą się od mojej różnić.dzielimy się doświadczeniami, a nie wykazujemy wyższość jednych rozwiązań nad innymi, różnice, a wraz z nimi wyższość lepszego nad dobrym ukazuje się dla każdego z nas z osobna i wynika z indywidualnych potrzeb, jak i możliwości. pozdrawiam, Irek Edytowane 27 Lipca 2016 przez StCroix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 do niedawna stałem przed dylematem. zmieniać śilnik (Haibo 54lbs), czy kupić drugi aku. zakupiłem aku i dokupię PWM. myślę, że 250Ah (Koyasonic 120Ah i Koyasonic 130Ah) z tym silnikiem i PWM da radę dłużej (obecnie pływam tak: piątkowe popołudnie - choć bywa cały dzień -, cała sobota i niedziela do południa, czasem do wczesnego popołudnia). praca na biegach od 1 do 3 (trolling) i rzadko 4, 5 podczas spływania do brzegu. zbiornik niby nieduży (nieco ponad 50 ha) ale potrafi na nim nieźle dmuchnąć podnosząc fale pchające wszystko do brzegu (zazwyczaj przeciwnego do tego, na którym bazuję). ponadto pływam też czasem po zbiorniku blisko 300 ha. nigdy nie odnotowałem braku prądu, a matematyka mówi mi coś takiego. nieco tańszy silnik, plus (za zaoszczędzone pieniądze) drugi aku, plus (to już naprawdę śmieszne pieniądze) PWM = naprawdę dłuuuugie pływanie. minusem jest zapewne masa baterii (w moim przypadku to łącznie ok. 70 kg). jest więc co przenieść do jednostki. między innymi z tego powodu nie decyduję się na kilkugodzinne wypady. choć taki wypad ogarnia się z jednym aku. jak zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie "w jaki sposób będę korzystał z łodzi, pontonu... etc, etc?"moja odpowiedź jest nieco wyżej, inne - Wasze - odpowiedzi mogą się od mojej różnić.dzielimy się doświadczeniami, a nie wykazujemy wyższość jednych rozwiązań nad innymi, różnice, a wraz z nimi wyższość lepszego nad dobrym ukazuje się dla każdego z nas z osobna i wynika z indywidualnych potrzeb, jak i możliwości. pozdrawiam, IrekŚwięta racja, tak powinno być że są merytoryczne dyskusje, no ale, ale....Przekonywanie, że jedyne słuszne rozwiązanie to zakup jedynego słusznego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Gofer2005
Witam szybkie pytanko czy Osapian 55lb z maximizerem ma taki sam rumpel co model z biegami ? tzn ma namalowane biegi - 5 do przodu i 3 do tyłu ? A na obudowie nie ma nić napisane typu - Max czy Maximizer ?
Top użytkownicy dla tego pytania
27
26
21
18
Popularne dni
25 Paź
37
24 Paź
28
23 Paź
26
16 Cze
23
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 27 odpowiedzi
Jozi 26 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
siarq 18 odpowiedzi
Popularne dni
25 Paź 2016
37 odpowiedzi
24 Paź 2016
28 odpowiedzi
23 Paź 2016
26 odpowiedzi
16 Cze 2016
23 odpowiedzi
Popularne posty
sebalos.77
Ja też miałem przygodę MC ,po spaleniu przełącznika x2 z mojej winy (Sruba kipawa x3) postanowiłem dołożyć maxi w tym serwisie. Pierwsze odpalenie motorka MK 45lb i jakie ździwko na starcie mam 2,5
Jozi
Andrzej co z Tobą,chłopie wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie . Nie musisz już tak krytykować tego osapiana a MK chwalić - wygląda to na to że masz w tym interes, że tak zajadle atakujesz, rozwiń temat o tym
wuran
parafrazując klasyka "trzeba sobie odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie, co chcesz w życiu robić z tym silnikiem"
Opublikowane grafiki
369 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi