Skocz do zawartości
  • 0

Haswing Osapian 45/55/60lb

Gofer2005

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Józek, daj już spokój. Co temat to zaczepka. Wszystko opada ;)  :ph34r:

Andrzej broń Panie Boże, daleki jestem od zaczepki, sorry jeżeli tak to odebrałeś.

Ja po prostu lubię temat zgłębić do końca, rozważyć wszystko za i przeciw.

Teraz rozważam zakup echo i mam straszny dylemat czy z bocznym sonarem czy bez, bo to różnica 1,5k.

Garmin striker 5DV czy 7DV(bo człek coraz słabiej widzi) a może z lepszym przetwornikiem i "boczniakiem"- 7SV?Mam lekki ból głowy, a Ty mnie tu o jakieś złośliwości posądzasz :) .Poradził byś koledze, no chyba że mnie już nie lubisz :) .

• 0

Józek kup sobie od Psulka lowerance elite 5 i po problemie ;)

Na dniach wypływam na Twoje rewiry swoim pontonem to jak będzie czas i okazja możesz zobaczyć

PS.

Ja pływam na nerausie 62lb.... Chińczyk itp itd ... juz dwa sezony ... dwa razy na serwisie (przyjechał kurier zabrał i oddał na koszt sklepu odplyniesz.pl )

Mam wersję bez maxi...

Ostatnio pływając na dwóch aku 75 i 100 przeplyniete 25 km!.... a prądu jeszcze było ;) dodam że ja latam z miejsca na miejsce głównie na 5 biegu.... ewentualnie wsteczny 3 :D

Czuć ten plastik.... śrubę 3 łopaty rozwaliłem.ALE ZA SERWIS POLECAM !

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Andrzej broń Panie Boże, daleki jestem od zaczepki, sorry jeżeli tak to odebrałeś.

Ja po prostu lubię temat zgłębić do końca, rozważyć wszystko za i przeciw.

Teraz rozważam zakup echo i mam straszny dylemat czy z bocznym sonarem czy bez, bo to różnica 1,5k.

Garmin striker 5DV czy 7DV(bo człek coraz słabiej widzi) a może z lepszym przetwornikiem i "boczniakiem"- 7SV?Mam lekki ból głowy, a Ty mnie tu o jakieś złośliwości posądzasz :) .Poradził byś koledze, no chyba że mnie już nie lubisz :) .

Weź dołóż i masz full wypas ze wszystkim. 71SV + GT40. Póki są dostępne. Wielu osobom doradziłem ten set i są zadowoleni.

• 0

Siema,
opiszę całą sytuacje by ustrzec wielu ludzi od nadziania się na wielką porażkę !

Zamówiłem jakoś w marcu/kwietniu Haswing Osapian 55lbs w sklepie Dobre-Przynęty.pl i otrzymałem informacje że silników w Polsce nie ma i będą koniec maja lub początek czerwca.
Silnik otrzymałem w czerwcu i od razu na pierwszym wypadzie nad wodę okazał się wadliwy !! Strasznie hałasował , rumpel trząsł się i wibrował , im wyższy bieg tym bardziej to odczuwalne. Dorzucam filmik z pracą i hałasem silnika. Silnik miał moc lecz hałasował.

Zlecono mi wysyłkę do serwisu Sonar który jest dystrybutorem na Polskę. Silnik wrócił po serwisie , pracował troszkę ciszej ale dalej wibrował, trafił kolejny raz do serwisu.
Silnik został wysłany już DRUGI raz do serwisu !
Po powrocie z serwisu silnik pracował znowu ciszej i wibracie były w dalszym ciągu ale już minimalnie. Okazało się że nie ma jednak mocy !!
Zabrałem na łódkę mojego Osapiana 55lbs i Osapiana 45 lbs kolegi. Zrobiłem test . Przykręcone na jednej łodzi, do jednego akumulatora.
Zrobiłem test prędkości  płynąc w tym samym kierunku by nie było wypaczenia wyników.
Osapian 45 lbs płynął moją łódką 6,5 km/h !!
Osapian 55lbs płynął moją łódką 5,0 km/h !!

Moja łódka 3,7m x 1,7m dno w kształcie litery U.
Poprostu jakiś dramat, wydaje mi się że w serwisie ograniczyli mi silnik . Ale oni twierdzą że zostało wymienione łożysko.

Silnik trafił po raz TRZECI do serwisu Sonara...  Jest tam już 5 tygodni i usłyszałem że silnik jest w normie , pływa o 10% wolniej jak inne osapiany 55lbs ale podobno to w granicach normy....

Karta gwarancyjna po żadnym serwisie nie jest uzupełniona ! Domagając się zwrotu gotówki od szefa Sonara usłyszałęm że możę odemnie go odkupić w zależności od zużycia .... Poprostu ich zachowanie to dramat jakiś.
Zapytałem jak to możliwe że Osapian 45 lbs pływa szybciej od 55lbs ? Otrzymałem taką odpowiedz:" Osapian 45 lbs pływa szybciej małą łódką bo ma większą prędkość obrotów na minute i dlatego tak się dzieje " .

Wydaje mi się że jeśli coś jest mocniejsze o 10lbs to powinno pływać szybciej ....
Może mi ktoś pomóc jak macie w Osapianach 55lbs ?? pływają szybko ? jakie prędkości uzyskujecie na nich ??
Lub ogólnie na 55lbs czy można pływać wolniej jak 45lbs ? czy to kolejna bajka szefa Sonar ?
Bo 5km/h to dla mnie śmiech poprostu jak na taki silnik ...

Właściciel Dobre-przynęty przyjazny gość , stara się pomóc ale mówi że jest uziemiony i wszystko zależy od decyzji SONAR.
Omijajcie SONAR szerokim łukiem jak możecie !! Niekompetetni ludzie wciskający bajki ;)

Mamy październik a ja od czerwca nie miałem sprawnego silnika ....
  Edytowane przez radekc1991

• 0

Siema,

opiszę całą sytuacje by ustrzec wielu ludzi od nadziania się na wielką porażkę !

Zamówiłem jakoś w marcu/kwietniu Haswing Osapian 55lbs w sklepie Dobre-Przynęty.pl i otrzymałem informacje że silników w Polsce nie ma i będą koniec maja lub początek czerwca.

Silnik otrzymałem w czerwcu i od razu na pierwszym wypadzie nad wodę okazał się wadliwy !! Strasznie hałasował , rumpel trząsł się i wibrował , im wyższy bieg tym bardziej to odczuwalne. Dorzucam filmik z pracą i hałasem silnika. Silnik miał moc lecz hałasował.

Zlecono mi wysyłkę do serwisu Sonar który jest dystrybutorem na Polskę. Silnik wrócił po serwisie , pracował troszkę ciszej ale dalej wibrował, trafił kolejny raz do serwisu.

Po powrocie z serwisu silnik pracował znowu ciszej i wibracie były w dalszym ciągu ale już minimalnie. Okazało się że nie ma jednak mocy !!

Zabrałem na łódkę mojego Osapiana 55lbs i Osapiana 45 lbs kolegi. Zrobiłem test . Przykręcone na jednej łodzi, do jednego akumulatora.

Zrobiłem test prędkości  płynąc w tym samym kierunku by nie było wypaczenia wyników.

Poprostu jakiś dramat, wydaje mi się że w serwisie ograniczyli mi silnik . Ale oni twierdzą że zostało wymienione łożysko.

Silnik trafił po raz TRZECI do serwisu Sonara...  Jest tam już 5 tygodni i usłyszałem że silnik jest w normie , pływa o 10% wolniej jak inne osapiany 55lbs ale podobno to w granicach normy....

Karta gwarancyjna po żadnym serwisie nie jest uzupełniona ! Domagając się zwrotu gotówki od szefa Sonara usłyszałęm że możę odemnie go odkupić w zależności od zużycia .... Poprostu ich zachowanie to dramat jakiś.

Zapytałem jak to możliwe że Osapian 45 lbs pływa szybciej od 55lbs ? Otrzymałem taką odpowiedz:" Osapian 45 lbs pływa szybciej małą łódką bo ma większą prędkość obrotów na minute i dlatego tak się dzieje " .

Wydaje mi się że jeśli coś jest mocniejsze o 10lbs to powinno pływać szybciej ....

Może mi ktoś pomóc jak macie w Osapianach 55lbs ?? pływają szybko ? jakie prędkości uzyskujecie na nich ??

Lub ogólnie na 55lbs czy można pływać wolniej jak 45lbs ? czy to kolejna bajka szefa Sonar ?

Właściciel Dobre-przynęty przyjazny gość , stara się pomóc ale mówi że jest uziemiony i wszystko zależy od decyzji SONAR.

Omijajcie SONAR szerokim łukiem jak możecie !! Niekompetetni ludzie wciskający bajki ;)

Kolejny kłopot z Osapianami. Recepta to MK. Ewentualnie MotorGuide.

Lepsza jakość i powtarzalność. Pozostałe chińczyki to loteria.

Edytowane przez godski
  • Like 2

• 0

Na 12V prędkość 6.5km to bardzo dobry wynik. Wszystko zależy od jednostki. Na silniku 55lbs nie uzyskasz większej prędkości.  Moc odczujesz w momencie złej pogody gdy będzie fala itp. Jak chcesz pływać szybciej to niestety ale nie na 12V . Zbyt mała moc . To co opisałeś to jest poprostu kompromitacja serwisu ... i sprawa dla rzecznika praw konsumenta. 

• Like 2

• 0

Na 12V prędkość 6.5km to bardzo dobry wynik. Wszystko zależy od jednostki. Na silniku 55lbs nie uzyskasz większej prędkości.  Moc odczujesz w momencie złej pogody gdy będzie fala itp. Jak chcesz pływać szybciej to niestety ale nie na 12V . Zbyt mała moc . To co opisałeś to jest poprostu kompromitacja serwisu ... i sprawa dla rzecznika praw konsumenta. 

Akurat jak testowałem oba silniki to była flauta :)

Chciałbym ta sprawe nareszcie rozwiązać ale już nie wiem jak z nimi gadać ..

Tomek z Dobreprzynęty ma jutro rozmawiać na wymianie na Osapiana 45 lbs...

• 0

Kolejny kłopot z Osapianami. Recepta to MK. Ewentualnie MotorGuide.

Lepsza jakość i powtarzalność. Pozostałe chińczyki to loteria.

Pływam po ZS na Osapianie , co prawda nie jest to częste wędkowanie , ale mimo wszystko widuje mnóstwo łódek z Osapianami i wszyscy są zadowoleni . Andrzeju nie wiem co Ty tak kurczowo widzisz kłopoty w tych silnikach . Nie będę złośliwy i nie będę wstawiał linków do problemów z MK i MG . Urządzenie jak każde inne , awarie są , użytkowników sporo i tyle .

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 0

Pływam po ZS na Osapianie , co prawda nie jest to częste wędkowanie , ale mimo wszystko widuje mnóstwo łódek z Osapianami i wszyscy są zadowoleni . Andrzeju nie wiem co Ty tak kurczowo widzisz kłopoty w tych silnikach . Nie będę złośliwy i nie będę wstawiał linków do problemów z MK i MG . Urządzenie jak każde inne , awarie są , użytkowników sporo i tyle .

jakiego masz osapiana ?

żadnych problemów ? z kąd kupowałeś ?? :)

• 0

Ja mam 55 MAX , kupowałem w Multi-Com (mc-sklep) . Problemów żadnych , rumpel lekko drga przy najwyższych nastawieniach i tyle . Nawet nie wpadło mi do głowy aby się tym przejmować bo to raczej normalne. Twój raczej coś nie teges , trzeba cisnąć sprzedawcę aby sobie jaj nie robił.

• Like 1

• 0

dzis na 10 lodek z silnikami to przynajmniej 6 plywa na haswingach., duzo uzytkownikow to i duzo problemow. napewno mk sa lepsze , jednak ja osobiscie mam wielu znajmoych co plywaja na haswing i nikt nie mial problemow.

Bo często ludzie nie mają porównania. Dopiero jak porównają to zobaczą co to znaczy małe drgania, mała hałasliwość, płynna regulacja mocy od 0 km/h , wygodne mocowanie od 0  czy też śruba ukształtowana tak że nie nabiera zielska.

Na pewno z MK jest mniej problemów.

Jedynym minusem jest cena i ceny części w razie W. Nie widzę innych w stosunku do Osapiana i innych.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Siema,

Siemka też mam  problem z osapianem 55lbs max ale ten problem występuje u mnie od zakupu a nie oddawałem go na gwarancje tylko dlatego że potrzebny mi był w sezonie ma mocne wibracje i stuka coś w  środku, porównywałem go z silnikiem znajomego też osapian 55lbs max i u niego tych objawów nie ma może jakąś ferelną partię wypuścili tych silników ja też zamierzam reklamować go jakoś teraz ciekawe czy coś z tego wyniknie.

Edytowane przez cycu20

• 0

Siemka też mam  problem z osapianem 55lbs max ale ten problem występuje u mnie od zakupu a nie oddawałem go na gwarancje tylko dlatego że potrzebny mi był w sezonie ma mocne wibracje i stuka coś w  środku, porównywałem go z silnikiem znajomego też osapian 55lbs max i u niego tych objawów nie ma może jakąś ferelną partię wypuścili tych silników ja też zamierzam reklamować go jakoś teraz ciekawe czy coś z tego wyniknie.

Obyś miał dużo więcej szczęścia z reklamacją niż ja ! :)

Daj znać jak uporasz się z silnikiem ;)

• 0

Myślę, że trafiłeś na jakiś bubel. Kupiłem w Sonarze 3 lata temu Haswinga Osapiana 40lb. Przepływał 3 pełne sezony i żadnych problemów z nim nie mam. Drgania ma ale niewielkie. Prędkość przy pełnej mocy dochodzi do 7 km/h (mala i lekka łódka 3m Nortona). Nie wysyłałem go na żaden serwis w celu przedłużenia gwarancji po dwóch latach. Po prostu zakładam, że jak go cholera weźmie, to kupię drugi, bo cena była w promocji bardzo atrakcyjna. Nie pamiętam dokładnie, ale było to coś poniżej połowy ceny MK o podobnych parametrach. Z Twoim coś jest nie tak i powinni go wymienić. Dziwię się,że nie chcą tego zrobić, bo ja akurat z tym sklepem mam dobre doświadczenia, ale prawda jest też taka, że niczego u nich nie reklamowałem. Z tego filmu, który wstawiłeś wynika, że powinieneś bardziej go zanurzyć.

Edytowane przez pipczento2002

• 0

co do zanurzenia to później mi to kumpel też powiedział i tak zrobiłem.
Wtedy nie było słychać wcale wody tylko te dźwięczące wibracje . Było jeszcze gorzej niż lepiej ...

Na hasło zwrot gotówki robią wszystko by tego nie zrobić ...

• 0

Radek porównywał swój silnik z moim. Mój egzemplarz to petarda - śmiga aż miło, tak samo jak mojego kuzyna 45 lbs - zresztą zakupiłem Osapiana po jego namowie, a Radek po mojej xD Pływając z nim na jego silniku, po powrocie z kolejnej wizyty z serwisu, dalej była tragedia tyle że "cichsza". Naprawdę ze sporym załadunkiem łodzi i mocnym wiatrem czołowym jego mocniejszy silnik po prostu się dławił - pomimo

3-łopatkowej śruby (u mnie 2-ł.) i niby większej mocy. Wg mnie kolega po prostu ma pecha do "specjalistów" z serwisu "widmo" - piszę widmo dlatego, że żadnych napraw na karcie gwr. nie ma a ich tempo pracy jest konkurencyjne dla leniwca. Jutro Radkowi melisę przywiozę bo na każdej wyprawie jak wspominamy coś o silniku (a trudno nie jest gdy widzi mój silnik śmigający jak rakieta) dostaje po prostu białej gorączki, szczególnie po odpowiedziach z serwisu i ich "teoriach spiskowych" - koń by się uśmiał.