Skocz do zawartości
  • 0

Haswing Osapian 45/55/60lb

Gofer2005

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

a ma gwarancję? kiedyś dawali 8 lub10 lat o ile robiło się co dwa lata przegląd za kilkadziesiąt złotych, z gwarancją pewnie trochę więcej, a tak pewnie kilkaset złotych. 500*600 zł będzie dobra ceną do sprzedania, pewnie i da się więcej wyciągnąć kwestia kupującego , ale nowe jaxony 55 lbs są chyba po ok 700 zł (chyba bez maksymizera)

• 0

a ma gwarancję? kiedyś dawali 8 lub10 lat o ile robiło się co dwa lata przegląd za kilkadziesiąt złotych, z gwarancją pewnie trochę więcej, a tak pewnie kilkaset złotych. 500*600 zł będzie dobra ceną do sprzedania, pewnie i da się więcej wyciągnąć kwestia kupującego , ale nowe jaxony 55 lbs są chyba po ok 700 zł (chyba bez maksymizera)

Zastanawiam się czy warto kupić własnie HasWing OSAPIAN 55/60 MAXimizer bez gwarancji za powiedzmy 700 zł czy nowy 55lbs za 700zł z gwarancją ale bez makzymizera

• 0

Zastanawiam się czy warto kupić własnie HasWing OSAPIAN 55/60 MAXimizer bez gwarancji za powiedzmy 700 zł czy nowy 55lbs za 700zł z gwarancją ale bez makzymizera

Zależy ile będziesz pływał i jak.

Chyba były częste przypadki awarii maxi przy silniku 55/60lb ( maxi nie wytrzymywały tej mocy, natomiast przy mniejszym np. 45/50 lb takich problemów nie było).

Do trolla lepszy maxi bo lepiej ustawiać prędkość, jeżel przemieszczanie z punktu w punkt to niekoniecznie maxi jest potrzebny.

Poczekaj na opinie bardzie zaawansowanych pływaków i elektryków :) .

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

• 0

ja mam 55/60 Max 3 sezon i jest spoko, polecam kupic uzywke z Maxi :)

Miałem 55lbs bez Max to dramatyczne problemy z nim byly i walka z serwisem aż nareszcie go zabrali i oddali kase.

• Like 1

• 0

Mój z maxi też jest po 3 czy 4 sezonach, zaznaczam że naprawdę mało intensywnych. I odpukać zero problemów, szczyt technologii to to nie jest, ale robi swoje, nie psuje się i nie kosztuje majątku. Brałbym używkę z maxi jeśli stan jest uczciwy. Oszczędność na baterii niezaprzeczalna.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Oczywiście, Józek, To jest bardzo dobry silnik w relacji cena/możliwości. Ma kilka niedostatków- płynna regulacja startuje od ok. 2km/h- czyli de facto nie masz płynnej regulacji od 0, pomijając wibracje, to przeszkadza mi sposób wpuszczenia kabli prądowych od spodu w korpus- zdarza się, że minimalnie się schowają nieco w obudowie rumpla i haczą po wentylatorze regulatora, który trze, przerywa pracę.  Pierwszy raz na wodzie w takiej akcji to się mocno wystraszyłem, na wiosłach spłynąłem, bo myślałem, że silnik padł. No i w pewnych warunkach maxymizer przeszkadza- zwłaszcza echosondzie.

Gwarancja? Hm, kosztowna sprawa- koledzy wyliczyli ocb.

Wydajność chłodzenia maximizera jest mocno średnia, w ciepłe dni wentylator dmucha cały czas. Czy to przeszkadza- kwestia gustu.

A co do ceny- to sam wiesz jak jest. Zazwyczaj CCC. To jest przyzwoity silnik, ale też bez szału.

• 0

No szału to nie ma, ale za 1200 zł nie ma się czego spodziewać.

Kwestia czego chcemy albo tanio albo grube tysie, jak to w życiu...

Jest jeszcze Protruar...

Dokładnie: kasa, misiu kasa. Pewnie by się chciało od razu Torqeedo Travel 1003 S [emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Powiem tak - na małej dętce używam zamiennie dwóch silników - minnkoty 40lbs i osapiana55/60. Minnkota daje mi 5,9/6km/h w optymalnych warunkach, Osapian 6,3

minnkota ma dwułopatowe śmigło, Osapian trzy łopaty.

Różnica w prędkości jest minimalna, za to moc uciągowa popchnie efektywniej większą krypę i pod silniejszy wiatr.

• Like 1

• 0

Czy ktoś jest jeszcze w stanie potwierdzić fakt uzyskiwania większych prędkości na 45 lbs vs. 55/60 lbs w związku z jego wyższym momentem obrotowym ?

"Krakers" :P za prękość max odpowiada wielkość śruby i jej skok a nie moment obrotowy (momentowi zawdzięczasz 'szybszy' start). Różnice prędkośći pomiędzy silnikami 45 a 55 są minimalne. 55 będzie jednak pobierał mniej prądu przy tej samej prędkości niż 45.

• 0

"Krakers" :P za prękość max odpowiada wielkość śruby i jej skok a nie moment obrotowy (momentowi zawdzięczasz 'szybszy' start). Różnice prędkośći pomiędzy silnikami 45 a 55 są minimalne. 55 będzie jednak pobierał mniej prądu przy tej samej prędkości niż 45.

Przy dość dokładnym mierniku cyferki amperomierza pokazały mi coś takiego na dętce w dobrych warunkach:

Minnkota- 5 bieg, niecałe 6km/h prąd31A

Osapian  5 bieg( maxi), 6,3km prąd 45A

Przy okazji wyszło, że ten maxymizer od mc ma regulację prawie skokową a nie płynną- patrząc po amperomierzu. Wyraźne przeskoki prądu a nie płynna regulacja jak jest to reklamowane. Nie wiem jak z oszczędnością prądu, bo jeżeli jest tak jak z funkcjonalnością w moim egzemplarzu, to jest to słabe.

Edyta- mój osapian ma ograniczony pobór prądu w górnym zakresie, podczas serwisowania sam o to poprosiłem, bo zależało mi na lepszym regulowaniu obrotów od dołu, co jest też problematyczne.

Edytowane przez Maciej_K