Skocz do zawartości
  • 0

Haswing Osapian 45/55/60lb

Gofer2005

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po rozłożeniu stwierdziłem, iż silnik jest suchy, lecz przekaźnik już skorodowany, więc wyczyściłem go ultradźwiękami, a jutro go uszczelnię. 

Może komuś się przyda.

https://www.midif-online.com/pieces-detachees-moteur-haswing-osapian-55-lbs.html

• Like 3

• 0

Panowie, po złożeniu silnika do łodzi, który uszczelniony jest oringami i klejem o konsystencji silikonu, stwierdziłem, że silikon kauczukowy, który zastosowałem do uszczelnienia, nie przywiera do powierzchni klejonej.

Mam pytanie, czym uszczelnić ten silnik?

W sklepie proponują mi klej do klejenia rynien metalowych, który stosuje się zamiast lutowania.

Mam obawy, że później już go nie rozbiorę.

Nadmienię tylko, że łożysko na wale wirnika jest marnej jakości, po paru godzinach pracy wykazuje luzy.  

• 0

Panowie, po złożeniu silnika do łodzi, który uszczelniony jest oringami i klejem o konsystencji silikonu, stwierdziłem, że silikon kauczukowy, który zastosowałem do uszczelnienia, nie przywiera do powierzchni klejonej.

Mam pytanie, czym uszczelnić ten silnik?

W sklepie proponują mi klej do klejenia rynien metalowych, który stosuje się zamiast lutowania.

Mam obawy, że później już go nie rozbiorę.

Nadmienię tylko, że łożysko na wale wirnika jest marnej jakości, po paru godzinach pracy wykazuje luzy.

Tutaj poszukaj https://www.henkel-adhesives.com/pl/pl/o-nas/nasze-marki/loctite.html?ed14b78734d2d0ba63c87e8f8575ab0a23cd7667.page=1
  • Like 1

• 0

Też mam pytanie, bo od bodajże 7 lat mam silnik Haswinga Osapiana z maksymizerem, używany co roku kilkanaście-kilkadziesiąt razy rocznie, nigdy nie miałem z nim zadnych problemów, przezył 3 akumulatory :D i nigdy nie był na zadnym przeglądzie, czy kontroli, to czy powinieniem oddać go teraz na jakiś przegląd, skoro normalnie działa?

• 0

Witaj,  może kiedyś Będziesz musiał wymienić szczotki, ale póki jest sprawny, to go nie ruszaj.

Kiedyś na zbiornikach paliwa w japońskich motocyklach było napisane "Bez potrzeby mnie nie dotykaj".

Pozdrawiam 

Edytowane przez SID

• 0

Też mam pytanie, bo od bodajże 7 lat mam silnik Haswinga Osapiana z maksymizerem, używany co roku kilkanaście-kilkadziesiąt razy rocznie, nigdy nie miałem z nim zadnych problemów, przezył 3 akumulatory :D i nigdy nie był na zadnym przeglądzie, czy kontroli, to czy powinieniem oddać go teraz na jakiś przegląd, skoro normalnie działa?

Po mojemu gra nie warta świeczki . Pływaj póki się ne rozleci :D :D.

ps. też mam ospiana i jestem bardzo zadowolony ;)

• 0

Według mnie największe wady tych silników , co zresztą już wielokrotnie było napisane, to trudność wyosiowania silnika w obudowie,  kiepskie uszczelnienie, spasowanie  (były przypadki dostania się wody przez korpus silnika) i bijąca śruba napędu plus usunięte oznaczenia na elektronice w wiadomym celu.

Porównanie z Minn kotą z USA (stary wypust) jest bezsensowne.

Edytowane przez SID

• 0

Można sobie taki bezpiecznik do silnika zamontować .

Gniazdo MIDIVAL 10-16 A  20 pln plus bezpiecznik 60A 4 pln .

Mam taki przy Protuarze 65 lbs działa .

Można i inne wartości bezpieczników kupić .

https://car-max.abstore.pl/gniazda-skrzynki,c74,pl.html

• 0

Napewno na zdrowie mu to nie idzie ale może ktoś wie czy elektronika go nie odetnie jak bedzie miał zbyt duże obciążenie a dwa czy wieksza śruba realnie zwiekszy predkość na wodzie bo zakładam że jednocześnie liczba obrotów na minutę spadnie ...