kuba-s Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 zakaz trola wspiera przede wszystkim stawianie siatek .Co roku wzywalismy policje z Opola zeby sciągali zaczepione przez nas siaty. I o dziwo pojawiali się po 30 min od naszych interwencji.Teraz nikt nie pływa to siateczki stoją sobie bezkarnie . A tak wlasciwie to czysto po naszemu najlepiej zakazac a nie kontrolować i surowo karać tych którzy łamią przepisy .Przez te pare lat pływania po Turawie nikt nas nigdy nie kontrolował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Jak kiedyś wypuściłem 3 sandacze na Turawie to wędkarze byli oburzeni z innych łódek jak można takie ryby wypuszczać. Pewnie chcieli odkupić...O co chodzi z tym trolingiem w 2009? Tyle wyłapali?Zresztą troling to dla mnie rybactwo, a nie wędkarstwo. Ot tylko jeżdżenie łódką i czekanie aż sama ryba się zahaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Zresztą troling to dla mnie rybactwo, a nie wędkarstwo. Ot tylko jeżdżenie łódką i czekanie aż sama ryba się zahaczy.Oj, kilka osób by zdecydowanie z Tobą polemizowało...... Krzyyyyyyyysieeeeeeek Gdzie jesteś?? <_< (ostatni trollingowy Mohikanin ) Z jednej strony masz prawo tak myśleć...Choć....Co wędkarz to opinia, szkoda, że często krzywdząca, pewnie wynikająca z zasłyszanych opinii, a nie własnego doświadczenia.... Sorry za OT Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 To tylko moja opinia. Nie spodobało mi się to i już tak zostało.Metody oczywiście nie neguje. Każdy łowi jak lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Ja też bym trochę popolemizował (bo trolling to moja ulubiona metoda) ale nie będę tego robił bo nie o to chodzi w tym wątku. Dodam tylko od siebie, że równiez spoktałem się z negatywnym nastawieniem do trollingu określanego jako metoda rybacko - kłusownicza, m.in. dlatego, że w określonych warunkach był zdecydowanie skuteczniejszy od spinningu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Zakaz trolingu? Oczywiscie.Z tym, ze musi byc podyktowany innymi wzgledami niz to, ze komus sie wydaje, ze jest szkodliwy. Nie ciagnac zbyt dlugo - musi czemus sluzyc i miec glebszy sens. W tym konkretnym przypadku zarzut jakoby byla to metoda klusownicza jest chybiony.Lowiac tam kilka razy widzialem lodki lowiacych sportowo (tj. mlotkowanie w kilkannascie lodek wybranego m-ca w karczowisku), splywajace do brzegu.Powszechny proceder to zabijanie wszystkiego co sie rusza, czemu sprzyja brak kontroli. I tu wlasnie schodzi sie to z trolingiem - jezeli metoda sluzy komus do zapelniania zamrazarki to jest dokladnie jak 2 lustra postawione naprzeciw siebie......metoda jest drugorzedna a kluczowy jest rodzaj czlowieka, ktory trzyma w reku narzedzie.. Moze tak zamiast zakazywac zaczeto by w koncu kontrolowac? Gumop.s.Ciekawy tez byl sposob postepowania ludzi lowiacych szlachetnie...otoz gdy zauwazyli, ze wybrawszy trase wyciagalismy kilka ryb, przesuwali sie tak łodkami, zeby trzeba bylo ich omijac...manewr powtarzali dopuki nie skonczyly sie miejsca zerowania ryb w danym rejonie. Plywanie po miejscach gdzie kilkakrotnie spadlo kilkanascie kotwic mijalo sie z celem a proby plywania po starej trasie okraszone byly darciem mordy, tak samo reszta jak proby podplyniecia celem lowienia z reki (taki patriotyzm grupowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciechowski Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Widzę, że temat umarł. A jest to jedna z najlepszych sandaczowych zbiorników jakie znam.I do tego tylko 300km od Warszawy. Byłem dwa razy w tym roku i połowiłem. Największy sandacz u mnie 3.80kg, kolega wytargał 4.20kg. Bardzo dużo brań. Brak rybaczenia. Niestety coraz bardziej przeraża mnie sytuacja związana ze stanem wody w tym akwenie. Mam już wątpliwości, czy nie ma jakiegoś zagrożenia infekcją skórną itp. Zrobiono kilka lat temu bardzo zaawansowane badania chemiczne wody i stwierdzono, że nie są to sinice, a najprawdopodobniej okrzemki ? Warto przeczytać ten artykuł http://gandharwa.de/ste-silesia/index.php?option=com_content &view=article&id=37:problem-jezioro-turawskie-due&am p;catid=903:jezioro-turawskie&Itemid=25 Sami zresztą zobaczcie jak to wyglada. A wygląda wyjątkowo szokująco Sandaczowi jednak to nie przeszkadza wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Turawa? Trawa raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 potrzebna jest wymiana wody tak jak na Mietkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Napuścić glonojadów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 potrzebna jest wymiana wody tak jak na Mietkowie Jak na Mietkowie będą wymieniali z taką częstotliwością jak teraz, to za parę sezonów będzie można ją butelkować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciechowski Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Żarty żartami Panowie, ale wrażenie jest potworne jak się siedzi na łódce Widoczność w tym koktajlu wynosi chyba z 10cm. Zawsze się zastanawiam, czy te glony nie uszkadzają w jakiś sposób skrzeli ryb. Na powierzchni pływa kożuch, a w toni jest zawiesina. Ale nic nie śmierdzi.Tutaj wymiana wody to chyba za mało. Tu trzeba zmienić wszystko, od dna, po brzegi, na rzeczonej wodzie kończąc. Ciekawy jestem jak ta sytuacja się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spayol Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Jaka jest średnia głębokość tego zbiornika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciechowski Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Średnio jest to 3-5m, ale w okolicy tamy dno obniża się do 10-12m. Znalazłem dołek 12.6m. Samdacza łowi się i tak na płaskich blatach około 4m, i tam jest go najwięcej. Tak jak pisałem jest to według mnie jedno z najlepszych łowisk tej ryby. Tylko ta woda jak breja pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wojciechowski, możesz skrobnąć (tu bądź na priva) gdzie nocujesz nad Turawą? Jak z ceną za nocleg, licencję i łódkę? Chciałbym pojechać za rok na 2-3 dni. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Rybaczówka, Syrenka, 'u Niedźwiedzia'. Licencje na stronie okręgu PZW Opole. Wystarczy nieco pomyszkować w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Dzięks Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciechowski Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wojciechowski, możesz skrobnąć (tu bądź na priva) gdzie nocujesz nad Turawą? Jak z ceną za nocleg, licencję i łódkę? Chciałbym pojechać za rok na 2-3 dni. Z góry dziękuję!Mój kolega ma tam rodzinę i jest to 7km od zbiornika. Nic nie płacimy, tylko flaszkę dobrej czystej trzeba przywieżć, bo gospodarz jest klasyczny, pełnolitrażowy z czerwoną końcówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Dobrze macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaarianG Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Jadę tam w piątek- kto ma jakieś świeże wieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Chwastoksem lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 piątek tuż tuż do miłego zobaczenia na Turawie alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYMAL2 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 witam wracam właśnie ze zbiornika Turawa sandacze brały nie było problemu złowić komplet w krótkim czasie tylko pogoda trochę dała do wiwatu mocno wiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Tak wiało że jedna łodka sie wywaliła, panowie słabo podobno wygladali na brzegu...nie ma żartów na takiej fali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Turawa to super łowisko sandacza tylko żeby o niego dbali a nie tylko wszystko w łeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi