Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tak czytam Wasze ostatnie wpisy to mnie ogarnia niechęć do tej mojej wyprawy parodniowej. Na poprawę stanu wody nie ma co liczyć. A przy znacznych spadkach poziomu wody to i brań nie ma się co spodziewać. Co robić, co robić ...

Eh czemu ja teraz urlopu nie moge wziasc chociaz bym troche swoich zabawek zebral z tych krzakow ps: zakonczenie sezonu bedzie napewno obfite ale wspolczuje rozpoczecia w przyszlym roku zbiornik pewnie mniejszy o 2/3 wody a ludzi jeszcze wiecej na wodzie poza tym miejscowi sie zarzekali iz tylko jak spadnie woda to beda nadrabiac zaleglosci z tego roku:( szkoda kolejna woda umiera na moich oczach a mam dopiero 23 lata

Normalnie tam jadę, tyle pięknych korzeni do akwariów BW (Black Water)

Skoro o korzeniach to pochwalę się ostatnim przyłowem ;-)

IMG_0473.JPG

2013-09-01%2014.26.27.jpg

Wziął z opadu na perłowe kopyto relaks;-) A tak, po delikatnej przycince, prezentuje się w baniaczku;-)

IMG_0549.JPG

Wybaczcie offtop:]

• Like 4

Termin wyjazdu (24.09) zbliża się nieubłaganie i wciąż nie wiem czy Turawa to dobry wybór. Chciałem przytargać swoją łajbę ale w rybaczówce poinformowano mnie że może być lipa ze zwodowaniem bo wody brak przy slipie. Orientujecie się może czy w takim razie jest gdzieś bezproblemowy dojazd do wody (osobówką) z możliwością zwodowania łodzi? I noclegiem?

Brałem pod uwagę Nyskie oraz Otmuchów ale jak dla mnie to trochę za daleko. 300 km w jedną stronę. Postawiłem na jeszcze inny zbiornik ale o tym więcej po powrocie.

Teraz mam tylko nadzieję że pogoda pozwoli na wędkowanie.

Zdam relację czy i co udało się złapać. Może też jakieś fotki wrzucę.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomocne rady.

Marcin.

Witam jak z woda na turawce bo wybieram sie w piatek i zastanawiam sie czy warto wogole jechac czy niezmienic planow i przejechac sie np na glebionow lub na Otmuchow...

Dzwonilem do goscia ktory prowadzi osrodek na turawa mowil ze przeszlo 2/3 wody spuszczonej.Przez weekend podobno wielu slynelo z wody bez kontaktu z ryba.Czy to kolejny zbiornik ktory zostanie bezmyslnie zniszczony ludzka reka?

Czyli prawdopodobnie podjąłem dobrą decyzję w sprawie zmiany zbiornika. Co prawda bez rewelacji ale zawsze coś się wyskubało, dwa bardziejsze a reszta mniej bardziejsza ale radość z kontaku z rybą taka sama.

W ten weekend sprawdzę co na Domaniowie.

Co do Turawy, przykro czytać i oglądać jak to wygląda. W przyszłym roku podobny los czeka Sulejów, ponoć mają go w celu mi nieznanym całkowicie "odwodnić" na conajmniej 2 sezony. Zanim ponownie go napełnią (+/-2500 ha) i zarybią to moje dzieci będą mogły tam na ryby okołowymiarowe jeździć.

Witam.Byłem z kolegą na Turawie w niedziele.Fakt wody mało ale z rybą nie było tak tragicznie.Gospodarz  Syrenki mówił ,że w sobote spływano z kompletami.Nam trafił się jeden 60+ ,2 małe i sumek.Wszystko w korycie.miejscowi mieli też w niedziele komplety.pozdrawiam

Tak właśnie jak pisze kolega Norbert 78. Zamiast biadolić trzeba jechać ;) mniejszy obszar do obłowienia oznacza koncentracje ryb w dobrych miejscach ;)

Koryto nie jest jeszcze najlepszym łowiskiem B) natomiast wszystkie karcze,- tak :)

Jadę jutro od rana ;)

Tak jak koledzy piszą woda jest spuszczana co roku identycznie i kto chce i umie to na pewno złowi ;) :P

@Rheinangler karcze wszystkie na wierzchu no prawie wszystkie  ;)  pozostają te bardziej tajne miejsca  :ph34r:  :ph34r:

Najbardziej denerwujące jest to noszenie w tym błotku do łódek silnika i reszty 

Sebastian,- ja dlatego nie piszę gdzie dokładnie ;)  tylko daję ogólną wskazówkę a Ty pewnie wiesz, że karcze po których teraz trzeba deptać to nie jedyne rybodajne karcze choć najłatwiejsze do zlokalizowania B)

Kto chce szukać i ciszyć się z samodzielnych sukcesów może z takiej wskazówki skorzystać a ktoś kto chce najlepiej namiary z GPS-u nic ode mnie nie dostanie :P

Panowie o czym wy piszecie ze rybka latwiejsza do namierzenia kazda ryba na turawie dostaje w leb a wlasnie wiosna i jesien pozwala na ostra rzeznie za takie madre wypowiedzi gratuluje i zapraszam jeszcze za dwa trzy lata a bedziecie mogli jedynie szukac sprzetu po karczach......

• Like 1