Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

przez ostatnie dwa dni było wielkie lanie sandaczowe

złapanie 15 szt nie nastręczało żadnego problemu , lały we wszystko 

pozdrawiam

Rano wieczorem czy w południe :) Małe gumy duże gumy ? Ciężko - lekko :) ?

Bo wyłowili :)

Dla mnie wpisy że "...lały we wszystko ...." kończą powoli ten zbiornik .  No chyba że chodzi o reklamę   :wacko:

Najpierw link do Niedźwiedzia, potem info od Niego, że leją we wszystko... trochę tak to wyglądało... :) 

Ale to może zbieg okoliczności. Miło jest w sumie przeczytać, że jakaś woda jest rybna niż ciągłe narzekania :)

A dorzucę tylko, że na Turawie wszystko w łeb dostaje. Chory kraj. Powinien być zakaz zabierania ryb całkowicie i to każdego gatunku.

Wystarczyłoby stosować górny wymiar ochronny i trzymać się limitów :) Tak mi się wydaje... Jak słyszę debili jak mówią że Sczupak po wypatroszeniu miał 12kg i gościu zdjęcie pokazuje to aż mnie serce boli !! :( Smutne ale prawdziwe. Turawa zeszła na psy.

Marudzicie, a jeszcze nie dawno można było zabrać 3 sztuki. Takie są przepisy i nic nie zrobisz choćbyś się skichał.

Ostatnio na jeziorze złowiłem szczupaczka, takiego 60-70. Na brzegu na plaży rozrabiał mój niespełna 6-letni synek. Z racji tego, że byłem dość blisko i chciałem mu pokazać szczupaka to nie wypuściłem od razu tylko szybko podpłynąłem do brzegu. Pokazałem dziecku rybę po czym wypuściłem ją przy samym brzegu co by młody pamiętał jak z rybami się obchodzić. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że większość ludzi, a także wędkarzy popukała się w głowę jaki to ja głupi jestem, że takiego szczupaczka wypuściłem.

Więc nie bardzo rozumiem czemu się dziwicie, że większość ryb dostaje w beret. Tak było jest i będzie bo zdecydowana większość ludzi po prostu lubi rybie mięsko, a jeszcze na myśl świeżutkiej ryby ślini się jak dziecko. Takich ludzi nie ma szans przekonać do żadnego C&R. Oni lubią ryby jeść i koniec kropka. Cieszę się, że niektórych chociaż udaję mi się przekonać, żeby mimo wszystko ograniczyli się i zabrali na kolację, a nie do zamrażarek.
Jedyne wyjście to całkowity zakaz zabierania ryb ale to tylko marzenie...

Zgadzam się ... zakazać zabierania ryb, podnieść składki do 1000zl zakazać używania haków echosond i silników jedynie wiosła, zakaz glosnych rozmów nad wodą, ze środków pływających tylko w mieszanych skladach żeby przekrętów nie było. Do tego 20 łódek Policyjnych i obowiązkowe oc ac i nw dla łódek.

Masz ochotę wypuścić każdą rybę .. to rób to kolego cabage, ale już przestań swirowac. C&R jak najbardziej ale niedługo jak ktoś będzie chciał zjeść rybę dostanie kamieniem. To również jest chore. Turawa daje sobie radę z naporem wędkarzy .. jeśli stanem wody i sieciami jej nie załatwia to przed wedkarzami ta woda się obroni, wiadomo nie lowiacymj 15szt na dzień. Ale o przechodzeniu ze skrajności w skrajonosc jak się słyszy to scyzoryk się rozkłada.

Niedźwiedz napisał że bily we wszystko a nie że tyle zlowil i wziął. Chłop ma biznes to co się dziwicie ze zacheca. Powiem to po raz milionowy ... klusownictwo rybactwo i brak dbałości o zbiorniki zalatwia je. Byłem na Turawie i zgodzę się z Panami ze maniery tam słabe ale pisząc o skończeniu zbiornika przez wędkarzy ktoś za duzo na słońcu przebywał. W 80 latach ponoć zanderow pływalo sporo, teraz również jest ich od cholery. Jak jeszcze kilku delikwentow z sieciami zniknie to bedzie raj

Edytowane przez Sandre
  • Like 3

Myślę że będę w stanie w ciągu kilku najbliższych dni podrzucić aktualne info z Turawy bo właśnie zaczynam tu spotkanie z grupą znajomych z jerkbaita :)

Na razie Turawa przywitała nas słoneczkiem, zaczyna też trochę wiać, jak będzie zobaczymy. Pensjonat U NIEDZWIEDZIA jak zawsze goscinny

post-45567-0-76786000-1403175151_thumb.jpg

c.d.n.

• Like 2

Myślę że będę w stanie w ciągu kilku najbliższych dni podrzucić aktualne info z Turawy bo właśnie zaczynam tu spotkanie z grupą znajomych z jerkbaita :)

Na razie Turawa przywitała nas słoneczkiem, zaczyna też trochę wiać, jak będzie zobaczymy. Pensjonat U NIEDZWIEDZIA jak zawsze goscinny

attachicon.gif20140619_123643.jpg

c.d.n.

Bawcie się dobrze koledzy  ;)  połamania  kijka. :P

Ps. Czekamy na info z wody. :)  :)  :)

Sandre mówiąc po chłopsku bo widzę że nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Fanatykiem C&R nie jestem ale jak schabowy ze starej świni nie smakuje tak 1,5 metrowy Pajk "prawdopodobnie" również.

Wiele z nas lubi rybę ale ładowanie wszystkiego do wora i do zamrażarki jest dla mnie głupotą. Za granicą nie ma limitów na ryby i wędki i ludzie potrafią się zachować, a u nas...

Lubię Turawę bo mam z nią miłe wspomnienia wędkarskie, tylko niestety większość "starych" wędkarzy z tego co zaobserwowałem po wyjęciu ryby z wody pierw wali w łeb a później mierzy :) Rok temu byłem świadkiem kilku sytuacji jak "specjaliści spływali z wypatroszonymi rybami których większość by nie wzięła. np. Sandacz 110 cm oraz kilka szczupaków po 125 cm - 140 cm. Moim zdaniem wymiar ochronny min. jest równie ważny jak ten górny przyjęty w granicach zdrowego rozsądku. :) Sieci zawsze szkodziły i będą szkodzić :) ale tego się nie wytrzebi :)

W Nowosądeckiem są górne wymiary a słyszałem ostatnio plotkę o sandaczu 123cm wyjętym na sznur przez osobę darzoną szacunkiem i znaną w świadku wędkarskim. Trafiłeś w sedno, że w innych krajach nie ma limitów a ryb od cholery ... ale Szwed czy Norweg (pomijajac marginalne przypadki) nie biega w gumofilcach i nie czesze czego popadnie. Przyczepiłem się do stwierdzenia zakazać zabrać i chu, bo moim zdaniem tak też nie można. Płacimy spore pieniadze na to żeby władze dbały o nasze zbiorniki, a my z czystym sumieniem mogli sobie wziąc i zjeść rybkę. Wielki zbiornik zaporowy poradzi sobie z presja wedkarska, ale kłusownictwo i brak tępienia tego procederu skutecznie ograniczy populacje,

Edytowane przez Sandre

Jak sprawdza się antyzaczep przy kogucie? Ze swojego doświadczenia i agresywnego łowienia ciężkimi wabikami- takie rozwiązania się absolutnie nie sprawdzają- przy mocnym poderwaniu antyzaczep w ogóle nie spełnia swojego zadania, bo drut jest za miękki.

Pozdrówka

Kamil