Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Sandre mówiąc po chłopsku bo widzę że nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Fanatykiem C&R nie jestem ale jak schabowy ze starej świni nie smakuje tak 1,5 metrowy Pajk "prawdopodobnie" również.

Wiele z nas lubi rybę ale ładowanie wszystkiego do wora i do zamrażarki jest dla mnie głupotą. Za granicą nie ma limitów na ryby i wędki i ludzie potrafią się zachować, a u nas...

Lubię Turawę bo mam z nią miłe wspomnienia wędkarskie, tylko niestety większość "starych" wędkarzy z tego co zaobserwowałem po wyjęciu ryby z wody pierw wali w łeb a później mierzy :) Rok temu byłem świadkiem kilku sytuacji jak "specjaliści spływali z wypatroszonymi rybami których większość by nie wzięła. np. Sandacz 110 cm oraz kilka szczupaków po 125 cm - 140 cm. Moim zdaniem wymiar ochronny min. jest równie ważny jak ten górny przyjęty w granicach zdrowego rozsądku. :) Sieci zawsze szkodziły i będą szkodzić :) ale tego się nie wytrzebi :)

Szczupak 140 cm??? Koloryzujesz kolego.

Szczupak 140 cm??? Koloryzujesz kolego.

Zanim doczytałem do szczupaka to już po sandaczu się zakrztusiłem przekąską, nie wiedziałem, że czytanie forum może być tak niebezpieczne :)

A tak poważnie to ostatnio dostałem relację o szczupaku z pod białorusi od Ukraińca i nie wiem czy nie wybiorę się tam na wakacyje tylko muszę dać ogłoszenie, że kupię pepeszę :) , jednak to temat bardziej do wątku o rekordowych okazach.

Jak u Was weekendowe łapanie? U mnie cisza, ani puknięcia nie było w ten weekend...

Weekendowe łapanie niezbyt udane przez pogodę, ale w tygodniu coś tam się działo. Turawie wystarczy trzymanie się limitów, no i jakoś trzeba sobie poradzić z sumem którego już jest plaga. 

Weekendowe łapanie niezbyt udane przez pogodę, ale w tygodniu coś tam się działo. Turawie wystarczy trzymanie się limitów, no i jakoś trzeba sobie poradzić z sumem którego już jest plaga. 

Kolejna teoria spiskowa o sumach :rolleyes: Plaga to tam jest wędkarzy i to delikatnie mówiąc .Co do wybijania sandaczy przez sumy to napisz do Guzu jak sie mają sumy z sandaczami na Ebro :huh: .

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Ostatni piątek zmasowany atak sandaczy o dziwo na wodzie 1 do 1,5 metra. Sobota wieczór i cała niedziela żarcie okoni od 8 do 35cm przez 4 godziny łapania w sumie ponad 50 złapałem, jednak większość poniżej 20cm, czasem większe się trafiały, łapałem z brzegu brodząc w woderach na wodzie ok 0,5 - 1metr

A wędkarzy jest moim zdaniem dużo mniej niż w zeszłych latach, zwłaszcza tych łapiących z łodzi

Edytowane przez elvis
  • Like 1

Ostatni piątek zmasowany atak sandaczy o dziwo na wodzie 1 do 1,5 metra. Sobota wieczór i cała niedziela żarcie okoni od 8 do 35cm przez 4 godziny łapania w sumie ponad 50 złapałem, jednak większość poniżej 20cm, czasem większe się trafiały, łapałem z brzegu brodząc w woderach na wodzie ok 0,5 - 1metr

A wędkarzy jest moim zdaniem dużo mniej niż w zeszłych latach, zwłaszcza tych łapiących z łodzi

Mnie najbardziej te okonie cieszą ze zaczynają skubac. mam nadzieje ze uda się je odwiedzić :D
  • Like 1