Sebo0707 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka". Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a....... Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki. A co do wyrybienia to Turawa uważam że nigdy się nie "wyrybi" mimo tego że miejscowi wyciągają tam po 200/300 sandaczy rocznie na głowę.Jest tam tak duża populacja tej ryby i jest on regularnie zarybiany że nie mam obaw. Oczywiście nie jest to pozytywne ale prawdziwe i w każdym pokoleniu będą ludzie którzy będą zabierali ryby (z umiarem czy bez tu kwestia dyskusyjna, ale będą). Bardziej się obawiam o politykę spuszczania wód ze zbiorników (patrz Stradomia) i kłusujących na oczach straży rybackiej tu dam cytat: "....odłowy odłowami ale jeszcze ryba została w dołkach i korytach więc trzeba wyłapać... To słowa kolesi wczoraj na Stradomi gdzie łowili podbierakami w korycie którym jest rzeka Widawa a kilka set metrów dalej stoi sobie Pan strażnik i ma to gdzieś.A co stało się z Mietkowem "mekką sandaczową " nie zniszczyli jej wędkarze czy "mięsiarze" tylko kłusole i nasza wspaniała straż rybacka. Jeśli kogoś uraziłem to sorki i nie napisałem tego by wywołać jakąś kłótnie ale taka jest prawda. Pozdrawiam Sebo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Podpisuje się rękoma i nogami tylko widzisz opolskie zarybia sandaczem szczupakiem. A slyszales zęby Wałbrzych zarybial czymś innym oprócz karpia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melabolgia Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka". Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a....... Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki. Dokładnie!!! Sebo0707 - ja z kumplami jestem w Turawie min. 1-2 razy w Tygodniu na łódce i mam NIESTETY takie same spostrzeżenia....Ch....j mnie strzela jak widzę kolesi kursujących z kompletami do brzegu, niczym dostawa mięsa do supermarketu, po czym wracają...Co więcej, nie chodzi tu tylko o sandacze, okonie również i to takie w wieku już pełnoletniości i starsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Cała niedziela za sandaczem bez brania, okonie współpracowały ale nie po tam tam byłem :/ Za to pogoda perfekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melabolgia Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Też byłem, generalnie lipa, 4 sandaczyki 25 cm.... nic się nie działo...Pogoda za ładna czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Pogoda za ładna czy co Taaa ja byłem w piątek, pogoda była za brzydka czy co... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 W weekend lipa... Piątek 3 godziny, sobota i niedziela po 6 godzin, brały tylko małe sztuki, okoń też tak sobie... Nic powyżej 28cm nie padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandacz1 Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) byłem w niedziele 12 szt.sandaczyków do 25 cm i okoń 28 cm Edytowane 14 Października 2014 przez sandacz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Cała niedziela za sandaczem bez brania, okonie współpracowały ale nie po tam tam byłem :/ Za to pogoda perfekt Szczere wpisy w cenie są - szczególnie po wpisach z angielskich wód gdzie łowiłeś kilkadziesiat ryb dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balon Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 APEL WĘDKARZA POLSKIEGO:DOŚĆ PŁACENIA TO MY BRAĆ WĘDKARSKA JESTEŚMY SOLĄ TEJ WODY TO ZA NASZĄ FORSĘ PASĄ SIĘ BARYŁY W WARSZAWIE I NIE TYLKO PROPONUJE UZNAĆ ROK 2015 ZA ROK OCHRONY DLA RYB APELUJE DO WSZYSTKICH ŻEBY NIE PŁACIĆ ZA OCHRONĘ RYB BO TEGO NIE ROBIĄ PS.TO NIE MY JESTEŚMY ZALEŻNI OD NICH TYLKO ONI OD NAS BALON 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 PZW-ałkarski do piachu... Inicjatywa bardzo słuszna ale proponuję raczej zawiązać stowarzyszenia. Mamy tylko 16 województw wystarczy że w każdym województwie znajdzie się wystarczająca grupa wędkarzy aby w RZGW wystartować do przetargu na większy kawałek wody i tak powoli do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 APEL WĘDKARZA POLSKIEGO:DOŚĆ PŁACENIA TO MY BRAĆ WĘDKARSKA JESTEŚMY SOLĄ TEJ WODY TO ZA NASZĄ FORSĘ PASĄ SIĘ BARYŁY W WARSZAWIE I NIE TYLKO PROPONUJE UZNAĆ ROK 2015 ZA ROK OCHRONY DLA RYB APELUJE DO WSZYSTKICH ŻEBY NIE PŁACIĆ ZA OCHRONĘ RYB BO TEGO NIE ROBIĄ PS.TO NIE MY JESTEŚMY ZALEŻNI OD NICH TYLKO ONI OD NAS BALON Skoro już pojawił się taki apel w wątku TURAWA, to powiem że nie rozumiem o co masz pretensje...Zbiornik jest regularnie zarybiany, są limity, zabroniono trolingu (czego ja akurat byłem zwolennikiem). Udało też zamknąć się usta ornitologom, pokazując że spuszczanie wody niszczy tarliska innych zwierząt. (niska woda zamarzając wyrywa odsłonięte karcze co niszczy tarliska sandacza). No i z tego co wiem akcje Niedźwiedzia i innych kolegów odniosły chyba skutek i władze samorządowe nie zamierzają doprowadzić już do takiej sytuacji jak w zeszłym roku. Takie przynajmniej przeczytałem deklaracje... Myślę, że Turawą akurat, dobrze się opiekują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Jak Wasz połowy w weekend? Widziałem że wszyscy stali w pasie na wysokości syrenki/relaksu, około 40-50 łódek. U mnie padł 1 okoń 30cm i sandacz 56cm. Ale z braniami słabo było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balon Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Łukasz to przypadek że akurat na wątku z Turawą miałem na myśli całokształt pracy naszego szacownego i DROGIEGO PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 http://tv-trwam.pl/film/z-wedka-nad-wode-w-polske-i-swiat-odc-23 Niech film sam zweryfikuje zasobnosc Turawy w ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozon74 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Z tego co wiem sobota była raczej słaba. W niedziele tak jak napisał @elvis przed Syrenką zatrzęsienie łódek:) Ja pływałem po głębszej wodzie i troszkę przed tamą niestety bez efektów ale ponoć inni koledzy mieli niezłe brania. Może wreszcie zandery przypomną sobie że niedługo zima.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 http://tv-trwam.pl/film/z-wedka-nad-wode-w-polske-i-swiat-odc-23 Niech film sam zweryfikuje zasobnosc Turawy w ryby...Bardzo podoba mi się w tym filmie, występujący całkiem powszechnie (niczym sulejowska sprężyna z rozbiegu), tzw spinning zawodniczy. Rybko z 15cm, a hamulec wyje niczym na... (nie wiem na czym). Jaka to musi być żyła, żeby ją chronić hamulcem przy takiej rybie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Pewnie 0,0008;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 http://tv-trwam.pl/film/z-wedka-nad-wode-w-polske-i-swiat-odc-23 Niech film sam zweryfikuje zasobnosc Turawy w ryby. Hehe - najfajniej jak ten Niedźwiedź pojechał po rybakach że to kłusole a młody zaczął odkręcać No ale co - nieprawdę mówił? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Akurat z tym sie zgodze,rybacy sieja spustoszenie tam gdzie sie pojawiaja.Sa najwiekszymi szkodnikami,niebaczac na wymiar,okres i ilosci ktore przeciez tez ich obowiazuja.Zbiorniki zamkniete przetrzebia w kilka sezonow. Edytowane 8 Października 2014 przez bart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melabolgia Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Hehe - najfajniej jak ten Niedźwiedź pojechał po rybakach że to kłusole a młody zaczął odkręcać No ale co - nieprawdę mówił?Niestety prawdę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 I jak u Was z sandaczami? Ostatnio w 3 dni ponad 20 godzin na jeziorze i nic powyżej 40cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejZareba Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Na początku października niezle łoiły na biało niebieskie koguty i na czarne gumy. Na cztery wyjazdy 11 wymiarowych ryb. Największy ok. 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunczyk Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Witam, czy był ktoś na Turawie w ten weekend? Pozdrawiam Tomek. Edytowane 19 Października 2014 przez tunczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melabolgia Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 osobiście nie byłem, ale 2 kumpli było dziś i przekazali mi, że padały komplety na dzisiejszych zawodach, dużo osób stało jeszcze na płytkiej wodzie na korzeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi