Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka". 

Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a.......

Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki.

A co do wyrybienia to Turawa uważam że nigdy się nie "wyrybi" mimo tego że miejscowi wyciągają tam po 200/300 sandaczy rocznie na głowę.

Jest tam tak duża populacja tej ryby i jest on regularnie zarybiany że nie mam obaw.

Oczywiście nie jest to pozytywne ale prawdziwe i w każdym pokoleniu będą ludzie którzy będą zabierali ryby (z umiarem czy bez tu kwestia dyskusyjna, ale będą).

Bardziej się obawiam o politykę spuszczania wód ze zbiorników (patrz Stradomia) i kłusujących na oczach straży rybackiej tu dam cytat:

"....odłowy odłowami ale jeszcze ryba została w dołkach i korytach więc trzeba wyłapać...

To słowa kolesi wczoraj na Stradomi gdzie łowili podbierakami w korycie którym jest rzeka Widawa a kilka set metrów dalej stoi sobie Pan strażnik i ma to gdzieś.

A co stało się z Mietkowem "mekką sandaczową " nie zniszczyli jej wędkarze czy "mięsiarze" tylko kłusole i nasza wspaniała straż rybacka.

Jeśli kogoś uraziłem to sorki i nie napisałem tego by wywołać jakąś kłótnie ale taka jest prawda.

Pozdrawiam Sebo 

• Like 7

Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka". 

Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a.......

Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki.

Dokładnie!!!  Sebo0707 - ja z kumplami jestem w Turawie min. 1-2 razy w Tygodniu na łódce i mam NIESTETY takie same spostrzeżenia....

Ch....j mnie strzela jak widzę kolesi kursujących z kompletami do brzegu, niczym dostawa mięsa do supermarketu, po czym wracają...

Co więcej, nie chodzi tu tylko o sandacze, okonie również i to takie w wieku już pełnoletniości i starsze... :angry:

APEL WĘDKARZA  POLSKIEGO:

DOŚĆ PŁACENIA TO MY BRAĆ WĘDKARSKA JESTEŚMY SOLĄ  TEJ WODY TO ZA NASZĄ FORSĘ PASĄ SIĘ BARYŁY W WARSZAWIE I NIE TYLKO 

PROPONUJE UZNAĆ ROK 2015 ZA ROK OCHRONY DLA RYB  

APELUJE DO WSZYSTKICH ŻEBY NIE PŁACIĆ ZA OCHRONĘ RYB BO TEGO NIE ROBIĄ                                                                                            

PS.TO NIE MY JESTEŚMY ZALEŻNI OD NICH TYLKO ONI OD NAS        

BALON

• Like 1

PZW-ałkarski do piachu... Inicjatywa bardzo słuszna ale proponuję raczej zawiązać stowarzyszenia. Mamy tylko 16 województw wystarczy że w każdym województwie znajdzie się wystarczająca grupa wędkarzy aby w RZGW wystartować do przetargu na większy kawałek wody i tak powoli do celu.

APEL WĘDKARZA  POLSKIEGO:

DOŚĆ PŁACENIA TO MY BRAĆ WĘDKARSKA JESTEŚMY SOLĄ  TEJ WODY TO ZA NASZĄ FORSĘ PASĄ SIĘ BARYŁY W WARSZAWIE I NIE TYLKO 

PROPONUJE UZNAĆ ROK 2015 ZA ROK OCHRONY DLA RYB  

APELUJE DO WSZYSTKICH ŻEBY NIE PŁACIĆ ZA OCHRONĘ RYB BO TEGO NIE ROBIĄ                                                                                            

PS.TO NIE MY JESTEŚMY ZALEŻNI OD NICH TYLKO ONI OD NAS        

BALON

Skoro już pojawił się taki apel w wątku TURAWA, to powiem że nie rozumiem o co masz pretensje...

Zbiornik jest regularnie zarybiany, są limity, zabroniono trolingu (czego ja akurat byłem zwolennikiem). Udało też zamknąć się usta ornitologom, pokazując że spuszczanie wody niszczy tarliska innych zwierząt. (niska woda zamarzając wyrywa odsłonięte karcze co niszczy tarliska sandacza). No i z tego co wiem akcje Niedźwiedzia i innych kolegów odniosły chyba skutek i władze samorządowe nie zamierzają doprowadzić już do takiej sytuacji jak w zeszłym roku. Takie przynajmniej przeczytałem deklaracje... 

Myślę, że Turawą akurat, dobrze się opiekują.

Z tego co wiem sobota była raczej słaba. W niedziele tak jak napisał @elvis przed Syrenką zatrzęsienie łódek:) Ja pływałem po głębszej wodzie i troszkę przed tamą niestety bez efektów ale ponoć inni koledzy mieli niezłe brania. Może wreszcie zandery przypomną sobie że niedługo zima....:)

• Like 1

http://tv-trwam.pl/film/z-wedka-nad-wode-w-polske-i-swiat-odc-23

Niech film sam zweryfikuje zasobnosc Turawy w ryby...

Bardzo podoba mi się w tym filmie, występujący całkiem powszechnie (niczym sulejowska sprężyna z rozbiegu), tzw spinning zawodniczy. Rybko z 15cm, a hamulec wyje niczym na... (nie wiem na czym). Jaka to musi być żyła, żeby ją chronić hamulcem przy takiej rybie?

• Like 1

http://tv-trwam.pl/film/z-wedka-nad-wode-w-polske-i-swiat-odc-23

Niech film sam zweryfikuje zasobnosc Turawy w ryby.

Hehe - najfajniej jak ten Niedźwiedź pojechał po rybakach że to kłusole a młody zaczął odkręcać  ;)  No ale co - nieprawdę mówił?

• Like 1

• 2 tygodnie później...