Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem z wałów i echo tym razem. Moim zdaniem za ciepło się zrobiło. Może jeszcze coś padnie w tym roku.

Polecam poczytać ocenę bioróżnorodności z badań przeprowadzonych w tym roku.

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/102821/60/ocena_bioroznorodnosci

Ewidentnie populacja sandacza się zmieniła. Teraz w turawie dominuje pokolenie 5-cio letnie około 50cm... Także za dwa lata będzie ciekawie.

• Like 1

Wojtek zapomniałeś jeszcze powiedzieć że odcinek rzeki Odry w K-Kożlu jest No kill :)  no i  mięso się skończy brawo .

·  rzeka Odra nr 033 wraz z Kanałem Ulgi w Raciborzu oraz dopływami z wyłączeniem

rzeki Psiny obowiązuje :

- limit dobowy połowu leszcza - 10 szt.,

- w miejscowości Kędzierzyn Koźle-Rogi, wprowadza się na odcinku od mostu drogowego

drogi nr 418 (most im. Józefa Długosza w ciągu ul. Dunikowskiego przy wyspie) do ujścia

kanału Gliwickiego:

· zakaz zabierania złowionych ryb oraz posiadania wcześniej złowionych ryb

przy sobie z wyłączeniem wtorków i czwartków, odcinek NO KILL,

· zakaz połowu ryb w soboty i niedziele od 01.04. do 30.09. na lewym brzegu rzeki,

patrząc z nurtem rzeki (za wyjątkiem zorganizowanych i uzgodnionych z użytkownikiem

zawodów wędkarskich).

• Like 2

Wojtek zapomniałeś jeszcze powiedzieć że odcinek rzeki Odry w K-Kożlu jest No kill :)  no i  mięso się skończy brawo .

·  rzeka Odra nr 033 wraz z Kanałem Ulgi w Raciborzu oraz dopływami z wyłączeniem

rzeki Psiny obowiązuje :

- limit dobowy połowu leszcza - 10 szt.,

- w miejscowości Kędzierzyn Koźle-Rogi, wprowadza się na odcinku od mostu drogowego

drogi nr 418 (most im. Józefa Długosza w ciągu ul. Dunikowskiego przy wyspie) do ujścia

kanału Gliwickiego:

· zakaz zabierania złowionych ryb oraz posiadania wcześniej złowionych ryb

przy sobie z wyłączeniem wtorków i czwartków, odcinek NO KILL,

· zakaz połowu ryb w soboty i niedziele od 01.04. do 30.09. na lewym brzegu rzeki,

patrząc z nurtem rzeki (za wyjątkiem zorganizowanych i uzgodnionych z użytkownikiem

zawodów wędkarskich).

prawda mozna dodać jeszcze że port w Opolu koło cementowni Odra został uznany za zimowisko ryb (po kilku letnich staraniach jednego z kół)

zakaz połowu obowiązuje od 01.01.2015 do 31.03.2015

wreszcie nienajedzeni emeryci odpoczną trochę od okoników i wzajemnie

Nie ma co demonizować warunków nad Turawą. Owszem, czasem dzieją się tam dantejskie sceny ale świadczy to o kulturze wędkarskiej w naszym kraju. Wędkarza, który bierze 10 sandaczy "bo brały" nie nawróci mandat. Za to napiętnowanie na wodzie o obecności innych wędkarzy da mu do myślenia.

Straż wędkarska działa prężnie nad Turawą.Dysponują szybkim ribem i co najważniejsze są na wodzie i im się chce. Państwówkę też spotkałem w tym roku.

wróce trochę do górnych wymiarów jestem jak najbardziej za  to pozwoli chociaż w pewnym stopniu ocalić część populacji ryb. W dzień jak ktoś zlolwi + 80 to będzie się bał  zabrać rybe bo ktoś zobaczy i zadzwoni po odpowiednie służby i rybka trafia do wody :) . co do okonia to jest strzał w dziesiątkę jestem wielkim zwolennikiem tej ryby i będę zawsze ją bronił 10 szt to wydaje mi się że max no i wymiar jak by podnieśli to już by mega było. 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...