Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wczoraj wróciłem z dwudniówki. Nocami ok. 0oC, w dzień cieplutko, bezwietrznie i przyjemnie. Prawie. Bo brania to tylko z samego rana, dopóki słońce nie podniosło się nad horyzont i nie opadły zimne mgły. Później to już tylko pływanie, kawa i inne płyny. Ogólnie cienizna, jakieś okonie i pojedyncze sandacze, bez rewelacji. Ale przynamniej z tego powodu, nie ma problemu z miejscami noclegowymi na Rybaczówce, no i slipowanie bez problemu i czekania :) .

• Like 1

Temperatura wody około 12-13 st. Z sandaczem raczej lipa, z rana siadły dwa 65cm szczupaki i jeden 35cm okoń. Później już nic, aczkolwiek długo nie pływałem- dosyć nieprzyjemnie było, wiatr, fala.

To mój pierwszy sezon na Turawie. Do tej pory wodowałem się na Rybaczówce, jednak podobno od 1.11 jest zamknięta. Gdzie później można się bezproblemowo zwodować bladym świtem? Będę wdzięczny za info.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam,

W zeszłą sobotę 5h na wodzie, jedno branie- sandacz 60cm zapięty pod brodę. Złowiony na stosunkowo płytkiej wodzie jak na tę porę roku (3m).

Ponawiam pytanie: gdzie przy obecnym stanie wody można zwodować łódź- dosyć sporą nie ma mowy o przeniesieniu, muszę mieć możliwość wjazdu do wody. Do tej pory po zamknięciu rybaczówki, wodowałem się od strony Jowisza na południowym brzegu. Od soboty woda dosyć sporo opadła, zrobiło się nie małe błotko, w niektórych miejscach "wpadałem" po same kolana, dlatego nawet nie próbowałem samochodem wjeżdżać. Będę bardzo wdzięczny za info.

Do samej wody jest piach, czy później zaczyna się muł i błotko? Byłem tam zobaczyć, jednak zjazd ze slipu na plaże wydawał mi się strasznie stromy. No nic, może spróbuje. W miarę płaski i przyjemny zjazd jest od strony północnej kawałek za ośrodkiem harcerskim, jednak trzeba wjechać kawałek pod zakaz ruchu. 

Swoją drogą dziwie się, że na tak dużym i popularnym zbiorniku nie ma "całorocznego" slipu. 

• Like 1

Dzisiaj 5,5h na wodzie. Pogoda typowo jesienna wiatr, chmury na zmianę ze słońcem, przelotne opady deszczu i mokrego śniegu. Efekty marne, z rana na głębokiej wodzie okoń około 35cm, na koniec z płytkiej wody szczupak 60cm- straszna chudzina jak na tę porę roku, na majówkę nieraz dużo grubsze się trafiają. Dosyć dziwne jak na tę porę roku. Obie rybki nadal do złowienia :)