pabik Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 No co Ty jak czytam wątki , to 90-95% 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek82 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 jeśli chodzi o turawe to mam wrażenie że czym większy spec tym większy mięsiarz i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 jeśli chodzi o turawe to mam wrażenie że czym większy spec tym większy mięsiarz i odwrotnieKolega chyba kiepsko spał poprzedniej nocy . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Turawa jest specyficzna, byłem po raz pierwszy. Ciężko było o brania ale coś się złowiło.Nie dziwi mnie, że ryba nie chce brać, jak na otwarcie sezonu było ponad 250 łódek, każdy zapitala na tych spalinach więc ryba jest wystraszona i i spitala gdzie pieprz rośnie a nie będzie myśleć o braniu.Odnieśliśmy z kolegą podobne wrażenie, byliśmy dwa lata temu i m-c po otwarciu sezonu -takiej presji wędkarskiej to trudno doświadczyć gdzie indziej.... Prędzej można to porównać do wyścigów formuły jeden , kto ma lepszy silnik pierwszy na stanowisku! Jak gdzieś komuś pstryknął sandał , to setka łódek niczym błyskawica przemieszcza się w to miejsce i następuje rytuał orania dna kogutami minimum 35g, My ze elektrycznym silnikiem i delikatnymi przynętami, popływaliśmy sobie rekreacyjnie... Na dwa dni cała ta eskapada złapała 1-okonia i 2-sandacze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterson Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 U nas na dwie osoby padły 4 sandacze i jeden sumek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Jak widzę wpisy z użytym słowem "padły", "padła" to mnie trzęsie... Brrrrr. Bez obrazy, ci co tak piszą powinni zastanowić się chwilkę nad znaczeniem tego słowa...Przecież o wiele lepiej było by napisać: "zostały złowione", "złowiliśmy". Co Wy na to, Koledzy? Slavo 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 My w 3 osoby...1 czerwca (5 sandaczy)2czerwca (2 sandacze 2 szczupaki)Pływaliśmy od świtu do 11godz. Fajnie bo sandaczyki raczej 65-75. tzn. nie to co najczęstszy rozmiar turawski typu 50-60. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Ja dzisiaj od 4 do 11.Łódek ze 20 i wiem o 1 sandaczu za kołnierz, także nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Czyli lubi na Turawie jak mu nad głową spaliny zapierniczają . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYMAL2 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam na Turawę jeżdżę kilkanaście lat i mam pewne porównanie każdy rok jest praktycznie inny ten okazał się średni ponieważ szło połowić sandacza ale nie było tak łatwo jak ubiegłego roku błędem było uporczywe szukanie sandacza na typowo twardym dnie ponieważ trafiały się pojedyncze sztuki ja osobiście z bratem postanowiliśmy wpłynąć głębiej i na muliste dno gdzie praktycznie nie było odbicia efekt taki że złowiliśmy kilka sandaczy 65-72cm a przede wszystkim mieliśmy spokój tłumu łódek a co do pływania silnikami to ryba na Turawie jest przyzwyczajona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ryba może i jest przyzwyczajona ale jej linia naboczna na pewno nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Tak mi się wydaje że kiepski start sezonu 2016 na Turawie wynika z bardzo dobrego startu sezonu 2015. Tych wyniesionych w reklamówkach sandaczy tam po prostu już nie ma 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Tak mi się wydaje że kiepski start sezonu 2016 na Turawie wynika z bardzo dobrego startu sezonu 2015. Tych wyniesionych w reklamówkach sandaczy tam po prostu już nie ma Lepiej tego ująć nie można było .Już nie najlepsza jesień 2015 mogła wskazywać że w sezonie 2016 sandacz będzie gryzł słabo.Po prostu ciężko jest mu żerować z zamrażarek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Nie oszukujmy się 95% wędkarzy na Turawie to byle tylko żeby dzień w dzień przynajmniej zakomplecić.... o nadkompletach już nie wspominając, bo sandacz dobry to trzeba od razu złowić zabić zjeść zesrać się i karta oczywiście musi się zwrócić w końcu się należy. Pozdro dla tych którzy łowią i widzą w tym coś więcej niż smaczne drogie mięsko. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgadzam sie z przedmowcami i nie zgadzam ... fakt, że na Turawie bylem tylko dwa czy trzy razy ale dalo sie zaobserwowac ze tamtejsi "wentkaże" maja swoje subkultury i obyczaje. Jeden mi powiedzial ze jak dojezdzasz do wody i j...bie padlina to dobrze bo sandacz biere. Jak juz cos zlowisz to slychac tylko terkot odpalanych maszyn i biorą Cie w kleszcze ... to tez doswiadczylem. Ale, z tym ze byla ryba i nagle nie ma bo jest w zamrażarkach to sie nie zgadzam. Zbiornik ma wiele lat i starsze pokolenie dobrze opanowalo klusownicze rzemioslo i nie dali rady wywalic do zera. Teraz tez powod jest gdzie indziej i przyznaje nie potrafie go wytłumaczyc. Podobnie dzieje sie na Rożnowie ... w maju sandacz (glownie drobny ale trafia sie wiekszy) tlucze w okoniowe paproszki jak oszalaly, w sezonie zapada sie pod ziemie i sluszy sie glosy takie jak powyzej ... zjedzony. Nic podobnego ... jest ale nie bierze i mozesz mu naskoczyc:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.O.D. Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Poczekajcie do okresu tuż przed pełnią (19 czerw). Wybierzcie się 16-18, to efekty będą.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jestem na Turawie tak na poważnie pierwszy raz na rybach, wcześniej bywałem tylko przejazdem. W tym roku nabyłem środek pływający, namówiłem kumpla i od poniedziałku obozujemy na Turawie. Weekend odpuściliśmy sobie żeby nie trafić na olbrzymią ilość łodzi. Poniedziałek przywitał nas silnym wiatrem i dużą falą, rozłożyliśmy graty i podziwialiśmy widoki. Gdy jestem na Opolszczyźnie, zawsze są jakieś ekstremalne zjawiska pogodowe. Bywały burze z gradem, potężne upały. Tym razem temperatura w nocy spadła do 3,6 stopnia, wypływając we wtorek rano scierałem szron z ławki. Tego dnia zaliczyliśmy kilka sandaczowych brań, złowiliśmy dwa szczupaki. Mój to siedemdziesiątak, ale to co zlowił kumpel wieczorem przeszło nasze wszelkie oczekiwania. Na pokładzie wylądował szczupak 120 cm. Noc z wtorku na środę znowu była zimna, rano i wieczorem brak kontaktu z rybami. Dzisiaj w nocy przeszła burza, teraz mocno wieje i jest spora fala. Jesteśmy do piątku, zobaczymy co będzie dalej ;-) Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 No to prosimy o zdjecia tego kolosa....;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Nie umiem wstawić przez Tapatalk, wyskakuje komunikat o za dużym pliku. Jak wrócę do domu to wstawię [emoji6] Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonyopole Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Miałem okazję w ten dzień łowić z kolegami na pontonie i podziwiać tego kolosa. Na początku byliśmy przekonani, że trafił się sum. Ale jak przy burcie pojawił się monstrualny szczupak, to nogi wszystkim nam się ugięły....Olbrzymia ryba, o rozmiarach, które bardzo rzadko można zobaczyć nawet na filmikach ze szwedzkich łowisk. Bardzo gruba sztuka. I dla dokładności miarka bez problemu pokazała 122cm.Niesamowita radość nas wszystkich, a przede wszystkim łowcy oraz na koniec piękny widok olbrzyma odpływającego do swojego domu.... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jestem na Turawie tak na poważnie pierwszy raz na rybach, wcześniej bywałem tylko przejazdem. W tym roku nabyłem środek pływający, namówiłem kumpla i od poniedziałku obozujemy na Turawie. Weekend odpuściliśmy sobie żeby nie trafić na olbrzymią ilość łodzi. Poniedziałek przywitał nas silnym wiatrem i dużą falą, rozłożyliśmy graty i podziwialiśmy widoki. Gdy jestem na Opolszczyźnie, zawsze są jakieś ekstremalne zjawiska pogodowe. Bywały burze z gradem, potężne upały. Tym razem temperatura w nocy spadła do 3,6 stopnia, wypływając we wtorek rano scierałem szron z ławki. Tego dnia zaliczyliśmy kilka sandaczowych brań, złowiliśmy dwa szczupaki. Mój to siedemdziesiątak, ale to co zlowił kumpel wieczorem przeszło nasze wszelkie oczekiwania. Na pokładzie wylądował szczupak 120 cm. Noc z wtorku na środę znowu była zimna, rano i wieczorem brak kontaktu z rybami. Dzisiaj w nocy przeszła burza, teraz mocno wieje i jest spora fala. Jesteśmy do piątku, zobaczymy co będzie dalej ;-) Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Turawa tak Was panowie ugościła, że nawet jakbyście już nic nie złowili (czego nie życzę) to pewnie i tak będziecie zadowoleni Gratuluję i jeśli to nie tajemnica podzielcie się co było szczęśliwą przynętą tego dnia? Ł>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonyopole Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Tak mi się wydaje że kiepski start sezonu 2016 na Turawie wynika z bardzo dobrego startu sezonu 2015. Tych wyniesionych w reklamówkach sandaczy tam po prostu już nie ma Lepiej tego ująć nie można było .Już nie najlepsza jesień 2015 mogła wskazywać że w sezonie 2016 sandacz będzie gryzł słabo.Po prostu ciężko jest mu żerować z zamrażarek Dokładnie takie informacje słychać z ust wielu miejscowych wędkarzy, przewodników i właścicieli ośrodków , ludzi, którzy praktycznie mieszkają przy zbiorniku i wędkują na nim bardzo często. Początek ubiegłego roku był bardzo dobry. Przełożyło się to oczywiście na presję wędkarską na zbiorniku. Ile ze złowionych setek sandaczy dziennie wróciło do wody? Sami sobie możemy odpowiedzieć...O nadkompletach o których wspomina kolega andego już nie wspomnę... I to tych, które w ubiegłym roku były kilka razy w ciągu dnia przywożone na brzeg przez pseudo wędkarzy do przystani na .....Rybaczówce czyli turawskim ośrodku PZW....Pseudo wędkarzy którzy przyjechali z innego województwa naprawdę super wypasionymi autami z jeszcze lepszymi łodziami, najlepszymi echo i super sprzętem wędkarskim. Słyszałem o 3-4 kompletach dziennie. A wszystko oczywiście w gościnnym ośrodku PZW.... Mnóstwo ludzi to widziało i opisywało. Szkoda słów... Ps.Pozdrawiam super wędkarzy z okolicy Strzelec Opolskich, z którymi mieliśmy przyjemność się poznać i kilka dni wspólnie obozować na południowym brzegu. Wędkarzy etycznych, podchodzących z prawdziwą pasją do wędkarstwa karpiowego, ale nie tylko, doświadczonych na bardzo wielu polskich i europejskich łowiskach i raczących nas ciekawymi opowieściami oraz kiełbasą na ognisko:)) Pozdrawiam serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Gratuluję pięknego szczupaka Mam jednak nadzieję, że w związku z powyższym, nie nastąpi najazd na "szczupakowe eldorado"...Sandaczowe eldorado już zostało wystarczająco przeorane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Wkur..jace,ze wedkarze widza jak sa okradani nadkompletami i nie reaguja.Kure..ska znieczulica ,brak swiadomosci i tchorzostwo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Wkur..jace,ze wedkarze widza jak sa okradani nadkompletami i nie reaguja.Kure..ska znieczulica ,brak swiadomosci i tchorzostwo.Musiałbyś co drugiego topić...,aż w końcu utopią CIEBIE! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi