Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było tak tragicznie.co prawda cały zbiornik przymarzniętych ale my pływaliśmy:)

Jutro już chyba sie nie uda. Dzisiaj lud gruby na 1 cm.Efekty niewielkie. 1 szczupak. Ale sezon zakończyliśmy na wodzie.Ciekawostka przy upuscie jakieś kurna gajgery zamontowali które maja rybę odstraszać wiec w pobliżu pewnie dlatego nie brały.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

O przepisie zapomniałem , a na innej "zaporówce"  jak Turawa po 1 czerwca nie łowiłem :) Lepiej zapytać , jak zapłacić mandat.... ?

Marcin , przecież nie od dziś mamy zakaz spinningowania na zaporówkach od 01.01 do 31.05 , niezależnie od tego czy z wału czy nie ...

• 4 tygodnie później...

Byłem na otwarciu jeszcze w życiu nie widziałem tylu łodzi na wodzie (ponad 200), jak na parkingu pod galerią...

a rybki no cóż każdy miał siatę w wodzie i nikt nikogo nie kontrolował na wodzie... a przy slipie na rybaczówce pan "strażnik z klapą na piersi" nie zwracał uwagi na liczbę obieranych sandaczy czy obrabianego w okresie ochronnym suma...

oby nie brały tak dalej... takie łowienie nie ma nic wspólnego z wędkarstwem ja zmieniłem wodę.

Do panów w nowej ładnej białej łódki z naklejka crezzy "pewnie jakiś team" - pływaliście jak czubki wokół zakotwiczonych łódek - żenada  (myślę że są na naszym forum i pozdrwaiam)

Byłem na otwarciu jeszcze w życiu nie widziałem tylu łodzi na wodzie (ponad 200), jak na parkingu pod galerią...

a rybki no cóż każdy miał siatę w wodzie i nikt nikogo nie kontrolował na wodzie... a przy slipie na rybaczówce pan "strażnik z klapą na piersi" nie zwracał uwagi na liczbę obieranych sandaczy czy obrabianego w okresie ochronnym suma...

oby nie brały tak dalej... takie łowienie nie ma nic wspólnego z wędkarstwem ja zmieniłem wodę.

Do panów w nowej ładnej białej łódki z naklejka crezzy "pewnie jakiś team" - pływaliście jak czubki wokół zakotwiczonych łódek - żenada (myślę że są na naszym forum i pozdrwaiam)

Łódek kolego zdecydowanie mniej niż na otwarciu w roku poprzednim, co do ryb to rzeczywiście trudno znaleść kogoś kto nie połowił. Co do siat, obierania, etyki , strażników, pływania to niestety jeszcze standardy .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

nikt nikogo nie kontrolował na wodzie... a przy slipie na rybaczówce pan "strażnik z klapą na piersi" nie zwracał uwagi na liczbę obieranych sandaczy czy obrabianego w okresie ochronnym suma...

Rano była kontrola i kontrolowali każdego bez wyjątku ;) 

A co zrobiłeś z sprawą obrabianego suma ? Zgłosiłeś to PSR, SSP czy na policję ? Może masz jakieś zdjęcia, świadków ? Czy jak każdy olałeś sprawę i przeszedłeś obok tego obojętnie a teraz żalisz się tym na forum ? Mamy w woj. opolskim ponad 100 społeczniaków, którzy często wpadają na kontrole z Policją. Więc wystarczyło zadzwonić (numer do komendanta SSR w rejestrze) zrobić parę zdjęć gościu by zapamiętał to rozpoczęcie sezonu na długo :)  U mnie takie zachowanie nad wodą nie przechodzi obojętnie. 

• Like 10

Panowie wędkarze, a może byśmy wzięli wreszcie przykład z wielu innych kolegów i zaczęli wypuszczać ryby, szczególnie te szlachetne, te które najbardziej cieszą sandacze, okonie, szczupaki. Na Turawie corocznie dokonuje się rzezi może RZEZI będzie dobitniejsze!!! To co widuje i słyszę jest barbarzyństwem, zabijanie tylu ryb to największy przykład głupoty, egoizmu, prostactwa !!!! Łowię od kilku miesięcy w UK ryb jest tak dużo, że złowienie kilku dużych egzemplarzy nie stanowi problemu. Wynika to jedynie z mądrej polityki WYPUSZCZANIA !!!! Turawa jest prawdziwym ewenementem i naszym eldorado, zadbajmy żeby jeszcze była długo..., 

• Like 7

Na Turawie tłuką rybę do końca grudnia, chyba, że lód nie pozwala na wypłynięcie. Ciągle jedne i te same łodzie, ciekawe komu rozdają te ryby. Na takim zbiornik powinno być NO KILL albo inne ostre ograniczenia. Przykładem może być Dzierżno Duże, za rok można będzie łowić tam z łodzi. To będzie eldorado ;)

• Like 3

Na Turawie tłuką rybę do końca grudnia, chyba, że lód nie pozwala na wypłynięcie. Ciągle jedne i te same łodzie, ciekawe komu rozdają te ryby. Na takim zbiornik powinno być NO KILL albo inne ostre ograniczenia. Przykładem może być Dzierżno Duże, za rok można będzie łowić tam z łodzi. To będzie eldorado ;)

Jak już muszą brać rybę to jedna na dobę - po sztuce z drapieżnika. Sandacz dozwolone w wymiarze 60-80cm, okoń z 25 - 35cm, szczupak z 60-80 cm ... Zwiększona ilość kontroli i problem z malejącym rybostanem się zmniejszy bardzo. Oby to nie trafiło w prywatne ręce i nie zaczęli odławiać na potęgę....

• Like 1