Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podaje operator - 0,97 mln. m3 w ciągu doby ubyło, tylko Rożnów więcej wypuszcza w tym momencie. 

Jest około 52 mln m3 w tej chwili na 92 pojemności... więc tragedii jeszcze nie ma.

Może spodziewają się opadów lub z Kędzierzyna coś wypływa Odrą...

Czy ktoś wie dlaczego Ci idioci spuszczają wodę w takim tempie? Przez weekend gołym okiem było widać jak ubywa!

Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym, powiedział że na WOPR-ze mają remontować, czy remontują jakiś wał,nasyp etc i będą spuszczać wodę żeby go naprawić. Kwestia ile tej wody trzeba spuścić żeby odsłonił im się na tyle żeby go zrobić. Na tą chwilę niby tragedii nie ma ale spuszczanie prawie 1mln m3 wody na dobę to po ciulu dużo a to nie jedno dniowa akcja.... Pożyjemy zobaczy ...

Tragedii nie ma?? To zapraszam kolegę do noszenia silnika rano na łódke i wieczorem do auta 300 metrów po piachu + wędki, przynęty, podbierak, wiosła, ipt.

Ja z koeli słyszałem od RZGW że jest za niski stan wody w Odrze i muszą spuszczać z Turawy żeby utrymać żeglowność Odry.

Jeśli z tym WOPR mają coś remontować to lipa, żeby im się brzeg odsłonił to jeszcze mają minimum 2 metry wody do spuszczenia....

P.S. Będzie można quadem pojeździć i poszukać dobrych miejscówek na kolejne lata :P

• Like 1

nie mam z tym zbiornikiem nic wspólnego ale czytając wasze info to widać każda "służba" w tym kraju gada drugiemu co innego. Czyli najlepsza jest dezinformacja. A woda i tak spada...bedzie lipa jak do zimy nie nabiorą odpowiediej ilości wody, ryby w dołach wymrozi i kolejny zbiornik rozjebany. 

• Like 1

Tragedii nie ma?? To zapraszam kolegę do noszenia silnika rano na łódke i wieczorem do auta 300 metrów po piachu + wędki, przynęty, podbierak, wiosła, ipt.

Ja z koeli słyszałem od RZGW że jest za niski stan wody w Odrze i muszą spuszczać z Turawy żeby utrymać żeglowność Odry.

Jeśli z tym WOPR mają coś remontować to lipa, żeby im się brzeg odsłonił to jeszcze mają minimum 2 metry wody do spuszczenia....

P.S. Będzie można quadem pojeździć i poszukać dobrych miejscówek na kolejne lata :P

Nosiłem swego czasu 5 KM po 200 m więc wiem co kolega ma na myśli... Jest slip na rybaczówce i tam wody ponoć pod dostatkiem na tę chwilę.

No teraz jeszcze to "mało wody", od środy mam domek na syrence i cały czas się waham czy jechać ze względu na pogodę (zapowiadają deszcze itp), a teraz doszło jeszcze to i bądz tu mądry , W zeszłym roku się wodowałem na syrence ,z tyłu mieli taki spory betonowy slip no ale teraz może nie sięgać wody i będzie lipa  :(  :(

• Like 1

No teraz jeszcze to "mało wody", od środy mam domek na syrence i cały czas się waham czy jechać ze względu na pogodę (zapowiadają deszcze itp), a teraz doszło jeszcze to i bądz tu mądry , W zeszłym roku się wodowałem na syrence ,z tyłu mieli taki spory betonowy slip no ale teraz może nie sięgać wody i będzie lipa  :(  :(

Jeśli mówisz o tym slipie na końcu co się przejeżdża przez furtkę, to nie jest slip od Wojtka, tylko od Lellka. Nie bardzo chce go udostępniać innym choć ma do niego klucze. :)

Edytowane przez cabage

Przed chwilą rozmawiałem z RZGW Wrocław mają spuścić jeszcze trochę ponad metr wody do 37mln m3. Powodem spuszczenia jest naprawa nasypu przy WOPR-ze. Informacja pewna w stu procentach. Rozmawiałem z osobą która reguluje i pilnuje poziom wód w rzekach i w jeziorach w naszym okręgu i województwie

• Like 2

Jeszcze się nie zaczęła bo jest ponad metr wody za dużo później pewnie będzie musiało przeschnąć, później RZGW Opole które stacjonuje na Turawie ma się tym zająć. Znając życie i prędkość robót budowlanych potrwa to z miesiąc 2 albo i 3 i na zimę będą gotowi...

Ps. Na przyszłość bardzo polecam zadzwonić do RZGW we Wrocławiu są bardzo chętnie w udzielaniu informacji i bardzo uprzejmi Odpowiedzieli mi na wszystkie pytania Jakie im zadałem podali numer do Opola do kogo dzwonić o co pytać i tak dalej

Edytowane przez cabage
  • Like 2

@amalker jeśli chodzi o spuszczanie wody to podejrzewam że przy tych opadach dłużej im to zajmie bo więcej wody ostatnimi czasy wpływa do Turawy. Tak mi powiedział pan na dyspozytorni, kiedy to się skończy nie miał takiej wiedzy bo za spust wody i prędkość jej spuszczania odpowiedzialny jest oddział w Opolu, oraz warunki atmosferyczne, podał mi tylko liczby: ilość wody i ile centymetrów ma jej ubyć

• Like 1

Wodę mogą zrzucać pełną przepustowością, bieżące opady na tą chwilę nie przeszkadzają. Odra od dłuższego czasu jest bardzo niska, może przyjmować mnóstwo wody. Właśnie, dziwna sytuacja, deszcze padają a w Odrze wody tyle, co kot napłakał. Trzeba uważać na silnik, w korycie 80-100cm wody.

Gorzej będzie z dostępem do wody na Turawie. Po tym zrzucie gdzie będzie można zeslipować? Dobre kilka-kilkanaście lat temu, jeździliśmy przez slip na rybaczówce  kilkuset metrów, by dostać się do wody. W jednym miejscu, można było ugrzęznąć na lotnych piaskach. Czy w tym roku tak samo będzie?

Wodę mogą zrzucać pełną przepustowością, bieżące opady na tą chwilę nie przeszkadzają. Odra od dłuższego czasu jest bardzo niska, może przyjmować mnóstwo wody. Właśnie, dziwna sytuacja, deszcze padają a w Odrze wody tyle, co kot napłakał. Trzeba uważać na silnik, w korycie 80-100cm wody.

Gorzej będzie z dostępem do wody na Turawie. Po tym zrzucie gdzie będzie można zeslipować? Dobre kilka-kilkanaście lat temu, jeździliśmy przez slip na rybaczówce  kilkuset metrów, by dostać się do wody. W jednym miejscu, można było ugrzęznąć na lotnych piaskach. Czy w tym roku tak samo będzie?

U mnie na odrze średnio 3 m - 5 m.

W czwartek jak będę na Turawie cyknę kilka zdjęć z sytuacji na wodzie.

Marcin jak możesz zrób fotkę w okolicy syrenki względem brzegu.pzdr

Będę na Rybaczówce przy PZW i cyknę fotkę, mam nadzieję że coś pomoże. http://airmax.pl/kamery/turawa najlepiej zadzwonić do Janika czy Niedźwiedzia i spytać o poziom wody i odległość :)