Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

mniej wody... mniejszy obszar poszukiwań... :]

Nie do końca pod zatoką gdzie wchodzi Libawka i tam od strony Ozimka jeszcze woda jest, ale baaardzo mało...

Będzie większy tłok na wodzie... :/

Edytowane przez cabage

Jeszcze metr to daje minimum 2,5 metra wody w dół od początku sezonu. Ja mam domek akurat w miejscu gdzie jest płasko, każde 10 cm to polądzie 20-30 metrów dalej do łodzi :(

Teoretycznie powinno się je łatwiej znaleźć mają ciaśniej ale kto wie gdzie szukać może coś upoluje :)

Na Turawie ma zostać 37,6 mln m3 wody - na 95 mln m3 maksymalnego poziomu. Czyli mniej więcej 1/3 zbiornika wody.

A to już jak ta woda zejdzie, to tam jest twardo? Quad da radę?

Daniel, kilka lat temu stan wody był taki że rybaczówka trzymała swoje łodzie 400 metrów od brzegu bo tam znajdowało się lustro wody... Na dnie jest nie za głęboki piach i dowodziłem graty do łódki VW Bora... Nie było większych problemów.

• Like 1

Daniel, kilka lat temu stan wody był taki że rybaczówka trzymała swoje łodzie 400 metrów od brzegu bo tam znajdowało się lustro wody... Na dnie jest nie za głęboki piach i dowodziłem graty do łódki VW Bora... Nie było większych problemów.

A ryby brały? :)

• Like 1

Brały :)

Można nawet było łódkę zwodować tylko najpierw sprawdzić gdzie jest bardziej twardo. 
Zjeżdżałem po slipie rybaczówki, później przejażdżka z przyczepą blisko trzcin i w wymacany rejon cofałem łódką do wody.

Wbrew pozorom niech nie wydaje się wszystkim takie łatwe namierzanie ryb o tej porze mimo niskiego stanu wody.

To jeszcze nie jest późna jesień :)

• Like 1

Pewnie masz na myśli rok 2013, wygrzebałem parę zdjęć i podsyłam dla przypomnienia. Był naprawdę niski stan, mimo tego ryby nie były łatwe do namierzenia.

6f2a1884ff485.jpg

55e57242f6498.jpg

70496ccd48c9a.jpg

• Like 13

Taki stan wody i późna jesień to najgorszy okres na Turawie, ryby na 2 stanowiskach jak i wędkarze na tych 2 stanowiskach w ilości 30 - 40 łodzi... tak naprawdę powinno się łowić w owym czasie w kasku na głowie Zdecydowanie nie polecam... Jesienią o wiele ciekawszy jest Głębinów. Ryb mniej ale o wiele przyjemniej...

A w ostatnią niedzielę było tak ...

1505254467dsc04631.jpg

1505254502dsc04632.jpg

1505254579dsc04634.jpg

Pomimo zawodów było całkiem spokojnie na wodzie . Pogoda idealna . Efekty skromne . U mnie dwa króciaki i jakieś brania . Arturo konkretny strzał i piękna ryba na kiju . Tydzień wcześniej pogoda fatalna i proporcje na łodzi odwrócone - u niego trzy krótkie a u mnie dwa mocne brania . Ostatni raz dobrze ( nawet bardzo ) połowiliśmy w ostatni weekend sierpnia , o czym nie omieszkam napisać w stosownym wątku  :) .
  • Like 3

Poświęciłem trochę czasu na poczytanie o tym i obraz jaki mi sie jawi:

Co roku spuszczają wodę i bedą to robić.

Co roku wędkarze zdziwieni i zniesmaczeni;-)

Tapatalknięte z komórki

Masz rację... w końcu to zbiorniki które mają inną funkcję niż wędkarską ;)

Też poryłem trochę na ten temat i  trafiłem na Instrukcję gospodarowania wodą na Turawie...

http://archiwum.opolskie.pl/docs/zbiornik_wodny_turawa_na_3.pdf

(polecam tabelę - nr 7 - Okresy krytycznych stanów wody w zbiorniku Turawa uwarunkowane zimowaniem i rozrodem ryb oraz lęgami ptaków s. 12)

Wynika z tego, że są pewne zasady które co roku się powtarzają jednak raz na 5 lat robiony jest przegląd okresowy i wtedy pojawiają się uzasadnione odstępstwa by tą wodę spuścić konkretniej dla bezpieczeństwa technicznego... tak więc patrząc na okresy czteroletnie nic się nie zmienia... jednak jak się pojawi już ten remont (raz na 5 lat) to tarliska przestają istnieć w sporej części.

• Like 1