Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

No to się potwierdziło 31 maja wszyscy łowimy w sektorze "głębokim"

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/170434/60/okres_ochronny_dla_sandacza

Jestem zaskoczony tą decyzją...ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...bo zapewne mandaty się posypią...:-/

Edytowane przez Drabek

Może tak naprawdę władzom województwa nie zależy, albo nie dostrzegają potencjału jaki ma ten zbiornik :blink: chyba że wystarczą im takie wpływy jakie są i nie potrzebują inwestować,żeby przyciągnąć więcej turystów z portfelami :) a szkoda bo możliwości są a zaangażowania nie widać, no chyba że się mylę :rolleyes:

Pytanie zasadnicze co władze jak to określacie mają zrobić ? Bo podchodzicie do tematu z pretensjami a coś mi się wydaje że sami byście nie podołali problemowi .Turawa to sztuczny ,wielki dołek zalany wodą który nie ma żadnych możliwości w naturalny sposób poradzić z sinicami .Jak chcecie poznać mechanizmy które tym żądzą to proponuje na początek pobawić się w akwarystykę albo sadzawka w ogrodzie wiele spraw staje się mega problematycznych ale i wiele wyjaśnia .

• Like 2

Z tego co się orientuję to zbiornik funkcjonuje kilka ładnych dekad i nie zawsze zakwity towarzyszyły letnim kąpielom :huh: specjalistą w tej dziedzinie nie jestem ale  zdaję sobie sprawę że związki fosforu i azotu które przedostają się do wody z pól nie jest tak łatwo ograniczyć, ale z sinicami można walczyć np.słomą jęczmienną :o są artykuły w necie na ten temat, tylko ktoś musiałby podjąć odważne decyzje i kroki a kto wie może by pomogło w końcu każdy inwazyjny gatunek ma naturalnego wroga i może warto by ruszyć tym tropem , chciałem do tego poruszyć temat nieczystości trafiających do jeziora mimo oficjalnie posiadanych szamb, nie mówiąc już o miejscowościach leżących nad rzekami  trafiającymi do zbiornika, ale zbliża się otwarcie sezonu i wolał bym porozmawiać o przygotowaniach do zanderkowych wypraw niż roztrząsać (gó...ny) temat. lecz nie stety problem jest i sam się nie rozwiąże.

Pozdrawiam

Edytowane przez Damiano
  • Like 1

Garmin Elite 9 Edition Cyanophyceae. :D 

Mnie akurat jest wszystko jedno, mogę pływać na starym Marku 5 czy nowszych. Istotne (przy ogromnej głębokości Turawy) by echo miało szeroki stożek. Sonar boczny na rozpoczęciu może jedynie służyć do podglądania jak sąsiedzi prowadzą przynęty.

@woblerwz - bezcenna odpowiedź popłakałem się ze śmiechu :D :D

@elvis - osobiście korzystam z Humminbirda 898 z bocznym sonarem, ale zdecydowanie ważniejsze od wypasionej sondy jest umiejętność jej użycia(interpretacja obrazów) zwłaszcza na takim zbiorniku jak Turawa gdzie max głębokość to 10-12 a średnia na której się wędkuje w przeciągu 80% sezonu to 3-6m a na jeziorze nie ma wielkiej ilości podwodnych superstoków  żeby wypasiona sonda dawała mega przewagę - to moja subiektywna opinia.

Oczywiście fajna kolorowa sonda z bajerami daje większy komfort ale sama ryb nie łowi.

Nawiązując do wcześniejszych postów uważam że nie po to płacimy w Opolskim jedne z najwyższych składek w kraju żeby płacić za slip na ośrodku PZW jakim jest Rybaczówka - to jest delikatne nieporozumienie (a nazywając sprawę po imieniu - bandytka ze strony Okręgu Opolskiego) żeby nie zapewnić wędkarzom rzekomo wolnego dostępu do wody, to samo tyczy się osób które dokonują całorocznej dopłaty do wędkowania na wodach PZW Opole, bo że slipowanie nie jest gratis do pozwoleń jednodniowych jestem jeszcze w stanie zrozumieć.

Temat zielonej kwitnącej wody - to się chyba szybko nie zmieni :(

Pozdrawiam wszystkich związanych z Turawą i do zobaczenia na rozpoczęciu sezonu :rolleyes:

• Like 1

Garmin Elite 9 Edition Cyanophyceae. :D 

Mnie akurat jest wszystko jedno, mogę pływać na starym Marku 5 czy nowszych. Istotne (przy ogromnej głębokości Turawy) by echo miało szeroki stożek. Sonar boczny na rozpoczęciu może jedynie służyć do podglądania jak sąsiedzi prowadzą przynęty.

Za trochę zamiast lornetki będą używać 3D do podglądania na co łowi kolega z innej łódki :)

• 2 tygodnie później...