Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedługo odbędą się zawody na tym zbiorniku i mam prośbę o małą pomoc w zlokalizowaniu ryb. Niestety nigdy nie odwiedzałem tej wody i nie zdążę przed zawodami (oczywiście na priv.) Rozumiem, że nikt mi nie rozrysuje "gdzie i jak" ale coś wspomnieć zawsze można. 

Z góry dzięki :)

W dużym skrócie. zbiornik praktycznie płaski jak stół ( z wyjątkami) z dużą ilością zatopionych korzeni .Koryto rzeki płynącej lata temu po środku. Szukaj ryby na płyciznach, w korzeniach i w korycie. Pozdrawiam.

A no.. Właściwie to okolica mostu na Rondzie Lachy na środku i nieco bliżej od strony zusu.. Od strony blokow jest głębiej tamtędy zawsze płynie barka.. Opaska odkryta była obecnie jest już wyższy poziom ale tydzień temu obniżyli do stanu jak zazwyczaj na zimę to robili jescze parę lat temu..

Modernizują jaz wróbliński, także takie spuszczenia wody mogą się pojawiać. Od strony straży tam gdzie płyną barki to jest właściwe koryto rzeki. Chociaż cała ta Odra jest sztuczna i rzeki nawet nie przypomina.

A to już inna racja.. To zbiornik zaporowy sektorowy, od Raciborza aż do Brzegu dolnego.. A wszystko pod węgiel..

Na Turawie dziwnym zbiegiem okoliczności ryby sa bardziej aktywne w tygodniu niż na weekend :) chyba chca przechytrzyć pracujących mięsiarzy... po ostatnim weekendzie po raz kolejny widać że niektórzy mają gdzieś limity

Zrobić Turawę C&R :)

Zrobić Turawę C&R :)

Może za kilka czy kilkanaście lat się uda. W tej chwili jest to nierealne. To po pierwsze.

Po drugie każdy się żali, że ludzie biorą ponad limit. Ale jakoś wędkarze na to pozwalają. Nikt nie podpłynie do takiego i nie upomni gościa, czy nie wezwie policji bądź innych służb. Panowie pilnujmy siebie wzajemnie i nie bójmy się reagować. Doje**ą jednego, drugiego to trzeci się zastanowi nad tym co robi. :) 

• Like 6

Oczywiście że tak, kiedyś na Odrze nie odpuściłem na milimetra zanim nie wypuścił sandacza zlowionego w kwietniu.. Ale durny ku*as.. Kombinował z odhaczaniem mówię weź Pan szczypce odemnie, i dalej manipuluje,

Wypuścił ale minę miał zacięta.. Do końca aż nie pójdzie z miejscówki go pilnowalem..

I tak powinno być, nie bać się nie można pozwolić żeby na własne oczy ktoś was okradał..

• Like 3

Może za kilka czy kilkanaście lat się uda. W tej chwili jest to nierealne. To po pierwsze.

Po drugie każdy się żali, że ludzie biorą ponad limit. Ale jakoś wędkarze na to pozwalają. Nikt nie podpłynie do takiego i nie upomni gościa, czy nie wezwie policji bądź innych służb. Panowie pilnujmy siebie wzajemnie i nie bójmy się reagować. Doje**ą jednego, drugiego to trzeci się zastanowi nad tym co robi. :)

Jak bym wiedział jak i gdzie sam bym zorganizował referendum etc, za tym żeby zrobić na próbę ( na rok czasu) Turawę C&R.... Albo jest jakiś sposób żeby wymusić na pzw taką decyzję... Wydaje mi się że rok czasu C&R dla takiego zbiornika wiele by pomógł i zmienił w rybostanie... Ile mniej łódek by było na otwarcie i  w trakcie sezonu jak by było C&R.... :) :) :)

Jak bym wiedział jak i gdzie sam bym zorganizował referendum etc, za tym żeby zrobić na próbę ( na rok czasu) Turawę C&R.... Albo jest jakiś sposób żeby wymusić na pzw taką decyzję... Wydaje mi się że rok czasu C&R dla takiego zbiornika wiele by pomógł i zmienił w rybostanie... Ile mniej łódek by było na otwarcie i  w trakcie sezonu jak by było C&R.... :) :) :)

Mógł bym Ci pomódz.. Tylko gdzie co i jak to musiałbym dostać info..

Wejdź na Priv