Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Od wtorku jestem codziennie.Coś tam skacze do kogutów... ;)

Właśnie wróciłem z Turawy, koledze nawet sumek ok 1 m wpadł na to, co wyskoczyło z kurnika :) .

Coś stuka, ale mocno anemicznie. Na flaucie widać i czuć niemrawe brania, przy takim wietrze jaki był wczoraj i dzisiaj od przedpołudnia, to słabo było. Ledwo widoczne "coś", zanim zaciąłem to już sandał zapomniał o braniu, nie sposób wybrać wybrzuszonej plecionki zacięciem.

Widziałem dzisiaj smoczka 87 cm-powędrował do siaty, na szczupaka jest wymiar up 80 cm, na sandacza niestety nie. Coś słyszałem o propozycji dotyczącej również sandaczy od przyszłego roku, czy ktoś to potwierdzi?

Widziałem dzisiaj smoczka 87 cm-powędrował do siaty, na szczupaka jest wymiar up 80 cm, na sandacza niestety nie. Coś słyszałem o propozycji dotyczącej również sandaczy od przyszłego roku, czy ktoś to potwierdzi?

Marzenie ściętej głowy... ;)

A dzisiaj faktycznie.Dmuchało mocno,były łupnięcia ale nie do zacięcia...Nawet do rymu... :D

Marzenie ściętej głowy... ;)

A dzisiaj faktycznie.Dmuchało mocno,były łupnięcia ale nie do zacięcia...Nawet do rymu... :D

Po raz kolejny to powtarzam. Wystarczy pójść na walne zebranie i złożyć wniosek o górny wymiar sandacza (80cm). Im więcej takich wniosków trafi do okręgu to większa szansa, że coś z tym zrobią. Ale jak znam życie to lepiej wylewać żale na forum niż coś zmieniać :) Ja w moim kole taki wniosek złożę, a wiem że "u nas" jest więcej ludzi którzy będą walczyć o górny wymiar sandacza.

Po raz kolejny to powtarzam. Wystarczy pójść na walne zebranie i złożyć wniosek o górny wymiar sandacza (80cm). Im więcej takich wniosków trafi do okręgu to większa szansa, że coś z tym zrobią. Ale jak znam życie to lepiej wylewać żale na forum niż coś zmieniać :) Ja w moim kole taki wniosek złożę, a wiem że "u nas" jest więcej ludzi którzy będą walczyć o górny wymiar sandacza.

75 cm też by wystarczyło dla głodnych mięsa. Ja to bym się jeszcze zastanowił nad zwiększeniem dolnego wymiaru np 55 cm do 75 cm.

Edytowane przez cabage
  • Like 2

Zgadzam sie z Cabage - podnieść dolny wymiar nawet do 60cm. Przecież te 50-tki to maluchy. Szkoda ryby, rok podrośnie i bedzie cieszyć na wędce. Czy nie mozna jakiegoś zbiorowego wniosku złożyć?

Oczywiście wszystko jest do ustalenia. Tylko trzeba już zacząć o tym myśleć bo "za chwilkę" zaczną się walne zebrania. Moim zdaniem również dolny wymiar powinien być 60cm a górny 80 i z szczupakiem powinno być to samo. 

Zbiorowy wniosek tzn co masz na myśli ? 

• Like 1

A ja powtórzę co już kidyś pisałem. Wprowadzić limit roczny. Nie ma problemu jak wędkaż zabieże sobie kilka czy nawet kilkanaście sandaczy na swoje potrzeby w ciągu jednego sezonu, nawet przy obecnych wymiarach ochronnych. Problem stanowią ci, którzy zajmują się tym prawie zawodowo, być może na chandel i nie zawsze zgodnie z regulaminem.

No i kontrole , bo można sobie zaostrzać regulamin a dla niektórych i tak to nie ma znaczenia.

• Like 2

Ostatnio przy slipie wyciągając łódkę usłyszałem......"wczoraj to po pół godziny trzeba było spływać......"....Ja jakoś łowiłem z kumplem cały dzień, mieliśmy w sumie 9 sandaczy, nie musieliśmy spływać......powiedziałem

Edytowane przez Zander97
  • Like 2