Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=MAEFBp-8LhM

Jak widać , nie tylko w naszym kraju są kłusownicy którzy próbują uwolnić wody od "szkodników"  :rolleyes:

Mocniejszy "materiał" miałem na temat "przetwórni rybnych" z nad EBRO , tylko teraz nie mogę znaleźć ...

Edytowane przez miramar69

Masakra...

Zabrał ktoś sandacza w zeszłym roku i sprawdził co miał w żołądku? Mój jedyny zabrany z lipca miał pełno narybku sandacza. Tak że coś z tym wypieraniem okonia przez sandacza może być. Ja swoje jedyne okonie na turawie złapałem na rosówke , na spina ani razu. Ze 2 ,3 lata temu pełno było narybku okonia wieczorem na płyciznach teraz echo.

• Like 1

Nad ebro są ogromne sumy i jakoś innych ryb nie brakuje , są sandacze ,okonie,karpie... a wszystkie wracają do wody nie to co sumy z turawy. Osobiście widziałem w tym roku uśmiercenie około 15 sumów ponad metr w tym jeden 198.

co wszystkie wraca do wody w Ebro?  Bo na pewno nie ryby...

Temat wraca jak bumerang, zawsze to samo. Jeżeli wszyscy są etyczni i jak wynika z postów to inni są ci źli, może pora napisać list otwarty do Zarządu Głównego PZW o wsparcie działań w celu zrobienia z Turawy zbiornika No Kill......

Szczerze spodziewam się zerowego zainteresowania osób łowiących na tym zbiorniku.

• Like 10

Darek , a widziałeś żerujące bolki gdziekolwiek ? Pytam bez sarkazmu , bo zbyt rzadko bywam ,ale nie kojarzę jakiejkolwiek powierzchniowej aktywności , którą można by podciągnąć pod boleniowe żerowanie właśnie . Przynajmniej w takim wymiarze , jak to na YouTube oglądam  :) .

Darek , a widziałeś żerujące bolki gdziekolwiek ? Pytam bez sarkazmu , bo zbyt rzadko bywam ,ale nie kojarzę jakiejkolwiek powierzchniowej aktywności , którą można by podciągnąć pod boleniowe żerowanie właśnie . Przynajmniej w takim wymiarze , jak to na YouTube oglądam  :) .

Tak,złowiłem..Na żółte kopyto.Rozmiarowo był nawet,nawet... ;)

Zresztą nie tylko ja...

Ale z wiadomych powodów chyba nikt się na nie nie nastawia.

A są naprawdę wielkie sztuki..

Edytowane przez chlodnica
  • Like 1

No to pełne zaskoczenie . Gratuluję ! Rozumiem , że złowione opadingowo tuż nad dnem ? U nas jak dotąd się nie pojawiły na łodzi , a i śladów aktywności przypowierzchniowej nie dostrzegliśmy , coby w miarę świadomie próbować je łowić . Ale z drugiej strony zbiornik ma taki rybostan i potencjał , że żyje tu chyba wszystko i rośnie jak na drożdżach . W zeszłym roku na ten przykład , w okolicach sierpnia bodajże , w zatoce przy LOK-u jeden ze śląskich bywalców łowił regularnie jazie około 60-ciu centymetrów , które pojawiły się okresowo i obżerały wszystkim na potęgę ( narybkiem oczywiście też ) . 

No to słabo. Kiedy można się spodziewać ustąpienia zielonej farbki? Czy we wrześniu dałoby się już komfortowo popływać?

Jak to wygląda na Turawie? Kiedy woda zakwita i kiedy mniej więcej problem ustępuje? Byłbym wdzięczy za jakieś info. Pozdrawiam

Edytowane przez glov00