Damiano Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Dlatego władze koła robią co chcą bo nie ma głosów wędkarzy którzy chcą coś zmienić, tylko głos starszych dziadów, którzy widzą tylko mięso. I tu jest jedna z odpowiedzi na stan rzeczy jaki jest, nie obrażając wszystkich starszych wędkarzy niestety taki jest fakt, na zebrania chodzą głównie "głodni mięsa dziadki" którym jakie kolwiek zmiany idące ku polepszeniu rybostanu odbierane jest przez owych głośnym sprzeciwem, gdyż wizja ograniczenia pozyskiwania mięsa jest nie do zaakceptowania. Więc władze kół wolą podtrzymywać to co jest bo boją się właśnie tego, że ci nie zadowoleni pójdą do sklepu wędkarskiego lub innego koła gdzie jest taniej, bo koło nie wymyśla ograniczeń a i tak będą wędkować tam gdzie im pasuje a wiem o czym piszę gdyż kilka lat temu utworzyliśmy w naszym kole łowisko specjalne większość na zebraniu poparła wniosek głównie dla tego (teraz to wiem) że była mowa o większym zarybianiu, ponieważ składka dodatkowa pójdzie w całości na rybę a nie do wspólnej kasy okręgu, i zaczęła się rzeźnia co niektórzy jakby pierwszy raz rybę na oczy widzieli, brali ile się da bo przecież zapłacili dodatkowe 120PLN to ryby jest więcej. Następnego roku postanowiliśmy wprowadzić ograniczenia co do limitu 20 ryb na rok, obniżyliśmy górny wymiar dla szczupaka, sandacza, karpia, amura i stało się to co pisałem wyżej, w następnym roku prawie połowa nie opłaciła a część poszła do ościennych kół.Po tych kilku latach dobrze zarządzanym kawałkiem wody można bez większego problemu fajnie ryby połowić, to teraz ci wszyscy przeciwnicy co roku zmawiają się na zebraniach, na szczęście jeszcze bez skutecznie i usilnie dążą do likwidacji łowiska specjalnego tylko po to żeby dobrać się do tych dużych chronionych ryb to skoro w takim małym kole jak moje dzieją się takie batalie, to co dopiero mowa o Turawie. Tak więc wydaje mi się że do puki inicjatywa nie wyjdzie ze strony okręgu to dalej można sobie pisać dziesiątki wniosków które i tak pewnie lądują bez żadnej refleksji pod biurkiem wiadomo gdzie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Jak się dobiorą i zeżrą te duże ryby to będzie po wodzie, chyba że sami będą się wycierać :D . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Jak co roku napisze. Ile z Was zbiera sie samemu lub ze znajomymi i smiga na zebranie kola? Ja swoje przemyslenia na zebranie mam i o ile zdrowie pozwoli to bede. Jeczeniem na forum nic nie zmienicie. Miesiarze zli bo chodza na zebrania. A reszta co? Narzeka. Tylko na co? Ze mityczni oni sami sie nie wzieli i samo sie nie zrobili nic w przyrodzie sie samo nie robi. Tak wiec powinien byc dla osob nie chodzacych ban na narzekanie na forum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Stare,dobre czasy wracają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Stare,dobre czasy wracają... 20191022_130119.jpg 20191022_125537.jpgCiekawe, czy w związku z tym władze Turawy wrócą do pomysłu wprowadzenie opłaty klimatycznej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Zaczną gryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Zaczną gryźć. Wójta? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Ja nie narzekam ostatnio,ale może być lepiej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Ostatnio i przedostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Po ciężkim tygodniu szybki wyjazd na wieczorne brodzenie... dość ograniczone bo na brzegu ciasno, każdy wyniesione kilka wędek na 2 osoby. Niedaleko od brzegu 4 łódki w bliskiej odległości od siebie, przecież tam maja 1,5 metra wody! Nie myślałem ze aż tak głodne jest społeczeństwo. Przykre.Mimo wszystko 1 Krótki i 1 niezaciety.Księżyc nie swieci i ciemno jak w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karper Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 no wreszcie odpowiednie warunki na mętnookie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Odpowiednie, to dopiero będą. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Warunki odpowiednie są zawsze, tylko brać nie zawsze chce odpowiednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Coś się zaczęło dziać? Jak temperatura odpowiedni to jak na złość od jutra będzie wiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruha41 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Panowie od nowego sezonu limit ilościowy 35 sztuk na rok i górny wymiar 90cm dla szczupaka i sandacza. Moim zdaniem 35 sztuk to wystarczająco a górny wymiar trochę za duży. Trzeba walczyć aby w kolejnych latach obniżyć go o "kilka" centymetrów. Trzeba być dobrej myśli. Powoli wszystko idzie w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo26ch Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Podnieśli na szczupaka? Było 80 przecież. Oby ktoś to kontrolował bo sam zapis niewiele da. Planowałem weekend na wodzie , nawet nowe gumy kupiłem a prognozy na wiatr ponad 30km/h tak że chyba odpuszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 35 sztuk roczny limit to dosyć spory ale w sumie dla większości ludzi i tak wynik nie do osiągnięcia choć nigdy Turawy nawet na oczy nie widziałem więc może tam nie jest problemem przyłoić tyle sztuk rocznie co jak co zdroworozsądkowe obostrzenia są dobre 1 sztuka dobowo i 35 rocznie wg mnie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Ten nowy górny limit długości szczupaka i sandacza to kupa śmiechu. Tak jakby ZO zależało żeby pokazać, że coś robią. Mogli od razu ustalić górny limit na 120cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo26ch Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Dla zawodowego trupkarza na kabinówce to tydzień w czerwcu... Smutne ale prawdziwe. Bez kontroli nic się nie zmieni. Przyjedź na Turawę to się przekonasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Wprowadzenie zakazu połowu na żywca jak na Czorsztynie sporo by poprawiło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Dużo jeszcze wody upłynie w Małej Panwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mjynsiorz Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Taa pokazcie mi jednego wedkarza ktory lowi 35 sandaczy rocznie na turawie. takie bajki to se mozecie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 dla miejscowych wynik 35 sztuk to 2-3tyg, Już widzę zwiększone zakupu długopisów wymazywalnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 dla miejscowych wynik 35 sztuk to 2-3tyg, Już widzę zwiększone zakupu długopisów wymazywalnych.Dlatego powinno być tak jak w USA. Tam maja specjalne tagi które oznacza się ryby, które się przetrzymuje do zabrania. Przy opłacaniu licencji otrzymuje się wyliczoną liczbę tagów. Tak samo robią ze zwierzyną leśną. Za rybe w siatce która jest nieoznaczona jest mandat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo26ch Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Taa pokazcie mi jednego wedkarza ktory lowi 35 sandaczy rocznie na turawie. takie bajki to se mozecie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi