Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwiska czy miejsca gdzie przebywają? Jestem stałym bywalcem na jednym z ośrodków i wiem co tam się dzieje. Teraz np. średnio 24 wędki w wodzie w noce weekendowe... policz sobie ile to daje ryby, do tego spinning 5x weekend (rano i wieczór). Te z początku sezonu były wpisywane bo policja pływała i robiła naloty a teraz nikogo nie ma. Kontrole i jeszcze raz kontrole , może wtedy się komuś odechce, choć efekt może być odwrotny.

Dlatego powinno być tak jak w USA. Tam maja specjalne tagi które oznacza się ryby, które się przetrzymuje do zabrania. Przy opłacaniu licencji otrzymuje się wyliczoną liczbę tagów. Tak samo robią ze zwierzyną leśną. Za rybe w siatce która jest nieoznaczona jest mandat.

Ryby w siatce nie stanowią problemu.

Nie było limitów było źle, teraz wprowadzili i też źle bo za duże. Znam kilku Panów z okręgu, którym zależy aby nasze wody były bogate w rybę i wiem jaką "wojnę" przeszli aby wprowadzić jakiekolwiek limity. Moim zdaniem też powinny być mniejsze, na pewno te 90cm to za dużo, ale powoli. Teraz jest 90 za chwilkę będzie mniej. Od czegoś trzeba było zacząć. Dodam też, że tu nie chodzi tylko o Turawę. Są jeszcze inne wody gdzie łowi się 90 a i większe ;)

Nazwiska czy miejsca gdzie przebywają? Jestem stałym bywalcem na jednym z ośrodków i wiem co tam się dzieje. Teraz np. średnio 24 wędki w wodzie w noce weekendowe... policz sobie ile to daje ryby, do tego spinning 5x weekend (rano i wieczór). Te z początku sezonu były wpisywane bo policja pływała i robiła naloty a teraz nikogo nie ma. Kontrole i jeszcze raz kontrole , może wtedy się komuś odechce, choć efekt może być odwrotny.

Ostatnimi czasy posypały się mandaty, więc nie uważam że nie ma nikogo. To że nie jesteś kontrolowany wcale nie oznacza, że chłopaków nie ma nad wodą ;) Turawa to nie jest jedyna woda której należy pilnować. Jest jeszcze setki hektarów innych wód gdzie też muszą być. 

Tak, piszcie wiecej, chwalcie sie wiecej kiedy, na co i gdzie... Bedziecie przez to lepsi i bardziej szanowani w internecie. Najlepiej namiary gps podajcie.. Wszyscy narzekają że miejscowi to zło! A przyjezdni to co święte krowy? Bez przesady Panowie. "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". Żyjemy w czasach kiedy natura przegrywa z nowoczesnością. Gps-y, echosondy, plotery, sonary, internety, wymiana informacji, ryba (zwierzęta) maja coraz mniej szans. Trzeba z tego korzystać z rozsądkiem.

• Like 6

Wystarczy trafić z przynętą to tak nie wiele i tak wiele ;)  w zeszłym tygodniu byliśmy na dwie łódki w czterech i tylko kolega miał 5 szt. bo wydłubał z pudełka gumę której nikt z nas nie miał :o  i tylko on połowi tak to z tymi sandaczami jest :)

Edytowane przez Damiano