Damiano Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Też mi się wydaje że woda jest chyba "przepukana" przez seledyn i perłe, dlatego brzegowi nocni żywcowcy mają wyraźnie lepsze wyniki jak na łódkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Każdy narzeka ale wszystkie ośrodki wokół bajora zajęte. Jednak coś musi gryźć Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Bieda nas gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 A wody wciąż ubywa i ubywa... Zrzucają mocno wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Im mniej wody tym ryby maja ciaśniej i powinny częściej na przynętę trafiać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Im mniej wody tym ryby maja ciaśniej i powinny częściej na przynętę trafiać [emoji12]Łodzie też mają ciaśniej...[emoji23] Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Każdy narzeka ale wszystkie ośrodki wokół bajora zajęte. Jednak coś musi gryźć Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Zajęte bo każdy wyjazd nad wode to nowa nadzieja że listopadowa aura wkońcu pozwoli na kontakt z rybami, a rzeczywistość i tak pokazuje swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek37 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 To jak na Mietkowie ja tez codziennie sobie obiecuję że jutro zaczną brać....???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek37 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Tak od miesiąca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Tak od miesiąca....Żeby od miesiąca, jak słyszę-to od 2-3 miesięcy jest problem złowić na spina jakąkolwiek rybę. Trafiają się sandacze w nocy, wywożącym żywczyki z plaż. Jesli ktoś to lubi, to szansę ma.Miałem przy okazji wyjazdu w okolice. zapiąć łódkę na 1 dzień łowienia w ten weekend, zrezygnowałem po takich wieściach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Bardzo dziwię się ludziom którzy przejeżdzają kilkaset kilometrów zeby łowić na Turawie. Kiedyś to było sandaczowe eldorado. Niestety to już historia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ja cały czas mam nadzieje że to tylko słabszy sezon a nie koniec pięknej historii pod tytułem TURAWA niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 A ile ryb się uchowało bo nie są na braniu mam nadzieję ,że nie biorą , a nie że ich nie ma. Jest wysyp sandaczyków 7-8 cm, nawet małe szczupaki nimi wymiotują.Oksów dalej nie stwierdzono ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Wysyp sandaczyków był. Teraz drapieżniki wymiotują głównie małymi jazgarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Wysyp sandaczyków był. Teraz drapieżniki wymiotują głównie małymi jazgarzami.Jeśli się mylę, popraw mnie proszę, człowiek uczy się całe życie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jeśli się mylę, popraw mnie proszę, człowiek uczy się całe życie przecież to sardynka z puszki [emoji848] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Takie maleńkie wchodziły w sierpniu na podrywke, teraz powinny być troszki większe, z kolei w styczniu na mormyszke siadały takie 10-11 centymertowe, ichtiologiem nie jestem ale wydaje mi się że coś nie tak z ich przyrostem, chyba że to nie mały sandacz ale raczej napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 U nas swego czasu "dziadki" łowiły sandaczyki po 40 -45 cm i mówili , że to nie sandacze tylko bersze każda wymówka jest dobra by coś zabrać do wora.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Na mój gust tegoroczny wylęg sandacza powinien być nieco większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) "bersz" to taki mały sandacz do 20 cm później "kargulena" nazwy potoczne, niema czegoś takiego jak gatunek bersz Niby występuje gdzieś w morzu czarnym ale biologicznie to jest to samo co sandacz Edytowane 19 Listopada 2019 przez G r e g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) ale nie dorasta do takich rozmiarów , dlatego był on wymówką Ojczyzną naszych sandaczy (Stizostedion lucioperca) są obszary położone na wschód od Łaby. Zarybienia oraz skłonność do wędrówek znacznie jednak ich zasięg zwiększyły. Obecnie w Europie jego granice wyznaczają: na zachodzie Francja i Wielka Brytania, na wschodzie Ural, na północy Finlandia i Szwecja, na południu Pireneje, Włochy, Dunaj, Morze Czarne, Azowskie i Kaspijskie. Sandacze żyją też w Maroku i Turcji.W Europie występują jeszcze dwa inne gatunki sandaczy: bersz (Stizostedion volgense) w dopływach Morza Czarnego, Azowskiego i Kaspijskiego oraz sandacz morski (Stizostedion marine) w północno-zachodniej części Morza Czarnego i przybrzeżnych rejonach Morza Kaspijskiego. Są to ryby mniejsze od naszego sandacza, ich waga rzadko sięga 2 - 3 kg. Edytowane 19 Listopada 2019 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Żeby zaraz nie okazało się że nagle wszyscy będą łowić bresze 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawcaR6 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Skoro bersz nie osiąga takich rozmiarów jak nasz sandacz, zrobią wymiar ochronny 30 cm i będzie można doić do woli Asortyment patelni jeśli chodzi o średnicę jest szeroki. Mniejsza to mniej oleju, same plusy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Patelnie też są rożnych rozmiarów , specjalnie dostosowane do wielkości poławianych sandaczy... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Na mój gust tegoroczny wylęg sandacza powinien być nieco większy.Ten szkrab złapany został 17ego listopada. jakieś 2 tyg wcześniej takie same były na powierzchni w pół przetrawione . na koniec tamtego sezonu widziałem na plażach jazgarze ok 7-9 cm i te były nie do pomylenia względem zedzików. Tak się wytarły pięknie w tym roku ? czy to zarybieniówki ? nie wiem ;( ale większe drapieżniki objadają się nimi w najlepsze. Edytowane 20 Listopada 2019 przez DominikSy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi