Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Na Turawie bez zmian.7h na łódce i tylko 10cm sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Próbowałeś na głębokiej i na płytkiej? czyli ciąg dalszy loterii braniowej, z drugiej strony jak nie biorą to rosną, tak sobie to tłumacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Na Turawie bez zmian.7h na łódce i tylko 10cm sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Wiekszość czasu spędziliśmy na głębokościach 3-4,5m. Czasem także blisko brzegu.Kilkanaście łódek pływało, ale z tego co widzieliśmy to na jednej mieli jednego 30+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Wygląda na to że ryby strajkują... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 A może to wina Cienkich Bolków? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 A może rybki zamiast na święta, letnią porą zostały zjedzone;)Zastanawia mnie tylko jedno. W tym sezonie złowiłem na turawie jednego 76 cm.Reszta to przedział 40 do 60cm. A szczególnie 52-56. Wygląda to tak, jakby były to rybki w większości z jednego, może dwóch roczników.Nawet patrząc na wyniki zawodów: garmin, okręg, gp i inne, ciężko było o 80+ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Próbowałeś na głębokiej i na płytkiej? czyli ciąg dalszy loterii braniowej, z drugiej strony jak nie biorą to rosną, tak sobie to tłumaczeTo nie jest loteria, niebranie jest wiadome i oczywiste. Trochę ryb jest w tej Turawie, ale złowić to wyższa szkoła jazdy. Bardzo ważne jest trafienie z przynętą, nie tylko wielkość, kształt, praca, ale bardzo ważny jest kolor. Kiedyś kręciliśmy się z kolegą w jednym rejonie, sporadyczne dotknięcia, puknięcia, trafiliśmy jedną rybę do południa, a wiało mocno. Wziąłem do ręki gumę w kolorze... nijakim, w zasadzie błota, uzbrojona w łeb 28 gram, a tam wody 2,8-3,2 m. Nic to, założyłem, cisnąłem gdzieś tam, nie spadło do dna, a już wędka dostała konwulsji. I tak 8 razy w 10 rzutach, aż sandacze pozbawiły ją ogona. Doklejony bardzo podobny, uczynił przynętę bez wartości. Jeszcze się łudziłem, że chodzi o ciężar główki, ale nic z tego, liczył się wyłącznie kolor. Nie znalazłem już takiej gumy więcej, dziwny typ i przebarwiona innymi przynętami, nie do skopiowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Ja łowìę tylko na koguty. Różne kolory, niestety nie miałem dziś zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o ciężar. 18-26gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 W Szwecji robiłem różne eksperymenty, łącznie z łowieniem na pustą główkę. Eksperymenty powtarzałem wiele razy na przestrzeni kilkunasu lat. Niestety nie udało mi się potwierdzić teoriii dotyczącej koloru w stosunku do Sandacza. Na Turawie niejednokrotnie doprowadzali mnie do łez "teoretycy" koloru na podstawie kilku wyjętych sandaczy w krótkim okresie czasu ("... a później zerwałem tego koguta"). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Ja koguty robię sam, więc ten kłopot odpada;)Ale tak na poważnie, to większość brań w tym roku były na koguty czerwone z pomarańczowymi lub białymi dodatkami. W poprzednim roku królowały zielone/seledynowe. Tak naprawdę to mysielibyśmy mieć mikrokamerkę na końcu zestawu zeby sprawdzić reakcje sandaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 W jakiej skali? W Szecji mogę się poważyć o wyciąganie wniosków po kiludziesisięcu sztukach w ciagu dnia. Dlatego w Turawie, gdy ktoś mówi, że biorą na czerwone a przekłada się to na 3 sztuki na tydzień pływania mogę powiedzieć jedno : no comment. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Sam łapię się na wyciąganiu wniosków co do skuteczności niektórych przynęt, ale prawda jest taka, że jak w coś wierzymy to tak długo katujemy wodę aż utwierdzi nas w tych przekonaniach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruha41 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 A może rybki zamiast na święta, letnią porą zostały zjedzone;)Zastanawia mnie tylko jedno. W tym sezonie złowiłem na turawie jednego 76 cm.Reszta to przedział 40 do 60cm. A szczególnie 52-56. Wygląda to tak, jakby były to rybki w większości z jednego, może dwóch roczników.Nawet patrząc na wyniki zawodów: garmin, okręg, gp i inne, ciężko było o 80+ Większe sztuki zostały wyje***e w maju i na początku czerwca. Może kilka sztuk się uchroniło bądź miały więcej szczęścia i wróciły do wody. Niestety na rozpoczęciu sezonu brały to trzeba było wyj**bać ile się da, bo później mogą nie brać. No i nie biorą, bo ich nie ma, przykra prawda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 A może rybki zamiast na święta, letnią porą zostały zjedzone;)Zastanawia mnie tylko jedno. W tym sezonie złowiłem na turawie jednego 76 cm.Reszta to przedział 40 do 60cm. A szczególnie 52-56. Wygląda to tak, jakby były to rybki w większości z jednego, może dwóch roczników.Nawet patrząc na wyniki zawodów: garmin, okręg, gp i inne, ciężko było o 80+W tym kontekście zamysł wprowadzenia przez ZO Opole górnego wymiaru ochronnego ( 90cm) dla sandacza to kupa śmiechu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drabek Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 W tym kontekście zamysł wprowadzenia przez ZO Opole górnego wymiaru ochronnego ( 90cm) dla sandacza to kupa śmiechu.Racja, bo takich tam nie ma i ten wymiar niczemu nie służy :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Oni z tymi 90 cm to zwariowali... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 A czy do tej pory Szczupły nie miał 80 cm ? A teraz podnieśli do 90 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Też ptaszki ćwierkają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Ktoś jutro się wybiera na Turawkę ? Da rady się zwodować w przystani (Na grobli) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Z tym zakazem na +90 to jest tak samo śmiesznie, jak z regulaminem na jez goczałkowickim, gdzie zarządcy szczycili się że każdy wędkarz może w ciągu roku zabrać aż... !!! 100 sandaczy!!!Kłopot tylko taki że cięzko było choć jednego złapaćMyślę, że z tym +90 na turawie będzie tak samo.Według mnie powinni zacząć od +75 może +80, dopiero po kilku latach można pomyśleć +90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Ktoś jutro się wybiera na Turawkę ? Da rady się zwodować w przystani (Na grobli) ?W piątek nie było z tym problemów. Trzeba tylko ostrożnie przepłynąć w stronę rybaczówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Z tym zakazem na +90 to jest tak samo śmiesznie, jak z regulaminem na jez goczałkowickim, gdzie zarządcy szczycili się że każdy wędkarz może w ciągu roku zabrać aż... !!! 100 sandaczy!!!Kłopot tylko taki że cięzko było choć jednego złapaćMyślę, że z tym +90 na turawie będzie tak samo.Według mnie powinni zacząć od +75 może +80, dopiero po kilku latach można pomyśleć +90Szczupaka 90+ nie ma problemu złapać ale sandacza w tym rozmiarze nie widziałem kilka lat. Powinni zacząć od 2-3 lat no kill, później kolejne 2-3 lata górny 60cm, zwiększany co 2 lata o 5 cm. Po 10 latach górny 75 cm, po 15 80cm. Limit roczny nie w sztukach ale w metrach, np. 7-10 metrow sumując ryby z całego sezonu. Tylko bez kontroli łapiących z brzegu w nocy od jesieni do końca sezonu nie widze sensu wprowadzania ograniczeń. Wędki leżą ba brzegu, na łódkach zacumowanych na pół metrowej wodzie a „wędkarze” grzeją tyłki przy kominach w domkach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Elvis,ale żeś wykombinował... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 W Szwecji robiłem różne eksperymenty, łącznie z łowieniem na pustą główkę. Eksperymenty powtarzałem wiele razy na przestrzeni kilkunasu lat. Niestety nie udało mi się potwierdzić teoriii dotyczącej koloru w stosunku do Sandacza. Na Turawie niejednokrotnie doprowadzali mnie do łez "teoretycy" koloru na podstawie kilku wyjętych sandaczy w krótkim okresie czasu ("... a później zerwałem tego koguta").To doświadczenie jednej chwili, owszem, nie da się generalizować. Ale sytuacja co najmniej dziwna. Staliśmy w 2-kę na kotwie kilkanaście minut, dość obiecujące miejsce, było bez pstryka. Każdy oddał po kilkanaście rzutów. Nagle akurat na tą jedną, jedyną gumę mam 8brań w 10 rzutach. Kolega, dobry wędkarz, w tym czasie bez pstryka. Ryby niszczą gumę i znowu bez brania na cokolwiek. Nie jest to dziwne i niewytłumaczalne? Przecież nie nauczyłem się łowić na czas 15 minut i znowu zapomniałem, tak się nie da. Akurat w tamtej chwili, w tamtych warunkach, przynęta powodowała wściekłość sandaczy, niektóre szarpały ją jak psy, kilkakrotnie szarpiąc, potrząsając pyskiem. W inne dni, mogłoby nie być brania na tą przynętę, mam doskonałą świadomość splotu warunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi