Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Można łowić od niedzieli, ale w niedzielę jeszcze poza tarliskiem, taka informacja ze stanicy... pisałem ci na priv gdzie jest szansa, ale to Turawa, trzeba się cieszyć, że jest gdzie spać a warunki.... to inna kwestia. ;)

[q1uote name=Spider1987" post="2710503" timestamp="1581521287]Na otwarcie sezonu spinningowego. A tak zapytam w tym roku 2020 od którego można będzie spinningowac od 31 maja? Na 3-4 nocki potrzebujemy. Polecicie coś?

Mówię oczywiście o łowieniu z łodzi... mamy tu 2 przepisy, jeden dotyczy skrócenia okresu ochronnego o dzień, jeśli przypada on na dzień ustawowo wolny od pracy, co nie znaczy, że wolno łowić z łodzi bo mamy drugi przepiś, który ogranicza łowienie z łodzi do końca maja i tyle. Nie ma tam już mowy o odstępstwach, ale wg. informacji jaką uzyskałem pozwolą łowić z łodzi 31 z ograniczeniem przestrzeni.

, § 7 ust. 2 stanowi, że jeżeli pierwszy albo ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb lub raków, z wyjątkiem gatunków, o których mowa w ust. 1 pkt 4a i 15a, przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień

Mowa o ROZPORZĄDZENU

MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1

z dnia 12 listopada 2001 r.

w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.

• Like 1

@amalker wielkie dzięki za pomoc, trzeba będzie zatem podzwonić i już zarezerwować. Zatem 31 maja otwarcie na Turawie. Szkoda, że oprócz limitu 35 szt. na rok dla sandacza i szczupaka nie wprowadzili choćby limitu 1szt. na dzień, albo zakaz zabierania sandacza chociaż przez pierwszy tydzień czerwca. Ryba została by skuta, ale dalej by pływała w zbiorniku.

Edytowane przez Spider1987
  • Like 2

I za chwilę się zacznie krzyk, że akurat ja miałem rezerwację w tym terminie itp.  :lol:

Edytowane przez Gruha41

• 1 miesiąc temu...