Gruha41 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Witam , sandacza będzie można łowić od 31 maja , i czy będą jakieś ograniczenia w pływaniu ?Można łowić dopiero od 1 czerwca. Obojętnie czy to z brzegu czy z łodzi można dopiero od poniedziałku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Trochę więcej ryby się dzięki temu uchowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Można łowić dopiero od 1 czerwca. Obojętnie czy to z brzegu czy z łodzi można dopiero od poniedziałku. Skąd to info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 No właśnie.. przepis odnośnie łowienia z łodzi na dziś jest jasny, od pierwszego czerwca a z brzegu dlaczego nie od niedzieli 31? Przecież niedziela to dzień ustawowo wolny od prac więc okres ochronny się skraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 No właśnie.. przepis odnośnie łowienia z łodzi na dziś jest jasny, od pierwszego czerwca a z brzegu dlaczego nie od niedzieli 31? Przecież niedziela to dzień ustawowo wolny od prac więc okres ochronny się skraca.Kolega chyba nie przeczytał nowego RAPR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Turawa to nie jest mój okręg więc pytam... Z tego co znalazłem to ograniczenie do 31 maja dotyczy tylko tarliska, czy jest inaczej?"Uchwałą 4886/2010 Zarządu Województwa Opolskiego ustanowiono czasowe obręby ochronne obowiązujące od 01 marca do 31 maja każdego roku: - na Zbiorniku Turawa obejmujący południowo-wschodnią część zb. Turawa od cypla zwanego lokalnie „Angel Spitzem” obejmując ujście rzeki Libawy, Mała Panew i przepompownię do cypla na wysokości miejscowości Szczedrzyk;" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Nie ma już zapisu o skracaniu okresu ochronnego w RAPR. Nie ma też takiego zapisu w zasadach wędkowania w naszym okręgu. Edytowane 11 Maja 2020 przez Sailfish 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander97 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Kłusole ze Szczedrzyka będą mieli jeden dzień więcej na łowienie sandaczy zestawem z rosówką.......oczywiście .....pewnie mają jeszcze inne metody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruha41 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany .Jeśli jesteś pewien, że w niedzielę z brzegu można to możesz łapać. Tylko żebyś się nie zdziwił Ja mam pewną informację od komendanta Straży Rybackiej i wiem co piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Tyle czasu się czeka...Czy jeden dzień robi różnicę?Jak dla mnie i wielu innych nie robi żadnej.Będą co niektóre o jeden dzień dłużej pływały... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Jeśli jesteś pewien, że w niedzielę z brzegu można to możesz łapać. Tylko żebyś się nie zdziwił Ja mam pewną informację od komendanta Straży Rybackiej i wiem co piszę Znaczy komendant teraz wyznacza prawo? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruha41 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Znaczy komendant teraz wyznacza prawo? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu TapatalkaNie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Nie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi. Mnie też nie zbawi, tym bardziej że sezon sandaczowy rozpoczynam szczupakami Komendant interpretuje, ale czy zna lepiej prawo? Edytowane 11 Maja 2020 przez Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Nie ma już zapisu o skracaniu okresu ochronnego w RAPR. Nie ma też takiego zapisu w zasadach wędkowania w naszym okręgu.Tak jak pisze kolega. Ogólnie RAPR bardzo się skrócił, a zapisy z niego już od dawna były dublowane w regulaminach okręgów co powodowało dużo sprzeczności. Teraz będzie prostszy RAPR a bardzo rozbudowane i różne regulaminy w poszczególnych okręgach. To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany .Tu się kolega myli, ustawa (i rozporządzenia do niej) jak najbardziej reguluje takie rzeczy, ale regulamin też obowiązuje i MOŻE być ostrzejszy niż ustawa, ale nie odwrotnie. Tak jest np z wymiarem szczupaka bo w PZW jest np do 50cm i powyżej 90cm a w ustawie jest tylko do 45cm, okresy ochronne w PZW też są dłuższe (w ustawie jest nawet od 1 marca do 30 kwietnia na jeziorach). Dlatego jeżeli magiczny zapis o pierwszym i ostatnim dniu wolnym zniknął to nie można wtedy łowić gatunku który jest w okresie ochronnym, choć w niektórych okręgach nadal taki zapis jest. Edytowane 11 Maja 2020 przez Elendil 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Masz rację, regulamin może zmieniać te rozporządzenia, tak jak podałeś przykłady, ale jeśli się do niego nie odnosi to w moim odczuciu go nie zmienia, czyli je akceptuje. Ale dla mnie to też bez znaczenia bo nie lubię łowić z brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/lista/60/aktualnosci Sprawa wyjaśniona???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/lista/60/aktualnosci Sprawa wyjaśnionaChyba ktoś tam czyta te nasze dywagacje POZDRAWIAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 A więc panowie i panie,do zobaczenia 1.06 na wodzie ????????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/lista/60/aktualnosci Sprawa wyjaśnionaPrzecież nie było co wyjaśniać skoro okres ochronny jest do 31 maja, a nie ma zapisu ze kończy się wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 W niektórych okręgach jest skrócony o ten dzień wolny od pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Taki wędkarski dzień dziecka na 1 czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Świętuj elvis, świętuj! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 No to super będzie o 40% mniej łódek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Witam.Panowie mam pytanko, czy ośrodki nad jeziorem Turawa działają i przyjmują gości? Oraz gdzie można wykupić zezwolenie na wędkowanie w okręgu Opole, na cały rok ( czy można zrobić to online) dla członków spoza okręgu Opole i ile to kosztuje? Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi