Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie.. przepis odnośnie łowienia z łodzi na dziś jest jasny, od pierwszego czerwca a z brzegu dlaczego nie od niedzieli 31? Przecież niedziela to dzień ustawowo wolny od prac więc okres ochronny się skraca.

Kolega chyba nie przeczytał nowego RAPR.

Turawa to nie jest mój okręg więc pytam... Z tego co znalazłem to ograniczenie do 31 maja dotyczy tylko tarliska, czy jest inaczej?

"Uchwałą 4886/2010 Zarządu Województwa Opolskiego ustanowiono czasowe obręby ochronne obowiązujące

od 01 marca do 31 maja każdego roku:

- na Zbiorniku Turawa obejmujący południowo-wschodnią część zb. Turawa od cypla zwanego lokalnie „Angel Spitzem” obejmując ujście rzeki

Libawy, Mała Panew i przepompownię do cypla na wysokości miejscowości Szczedrzyk;"

Jeśli jesteś pewien, że w niedzielę z brzegu można to możesz łapać. Tylko żebyś się nie zdziwił :) Ja mam pewną informację od komendanta Straży Rybackiej i wiem co piszę ;)

Znaczy komendant teraz wyznacza prawo?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Znaczy komendant teraz wyznacza prawo?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Nie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi. 

Nie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi. 

Mnie też nie zbawi, tym bardziej że sezon sandaczowy rozpoczynam szczupakami :)

Komendant interpretuje, ale czy zna lepiej prawo?

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

Nie ma już zapisu o skracaniu okresu ochronnego w RAPR. Nie ma też takiego zapisu w zasadach wędkowania w naszym okręgu.

Tak jak pisze kolega. Ogólnie RAPR bardzo się skrócił, a zapisy z niego już od dawna były dublowane w regulaminach okręgów co powodowało dużo sprzeczności. Teraz będzie prostszy RAPR a bardzo rozbudowane i różne regulaminy w poszczególnych okręgach.

To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany ;) .

Tu się kolega myli, ustawa (i rozporządzenia do niej) jak najbardziej reguluje takie rzeczy, ale regulamin też obowiązuje i MOŻE być ostrzejszy niż ustawa, ale nie odwrotnie. Tak jest np z wymiarem szczupaka bo w PZW jest np do 50cm i powyżej 90cm a w ustawie jest tylko do 45cm, okresy ochronne w PZW też są dłuższe (w ustawie jest nawet od 1 marca do 30 kwietnia na jeziorach). Dlatego jeżeli magiczny zapis o pierwszym i ostatnim dniu wolnym zniknął to nie można wtedy łowić gatunku który jest w okresie ochronnym, choć w niektórych okręgach nadal taki zapis jest. Edytowane przez Elendil
  • Like 2

Witam.

Panowie mam pytanko, czy ośrodki nad jeziorem Turawa działają i przyjmują gości? Oraz gdzie można wykupić zezwolenie na wędkowanie w okręgu Opole, na cały rok ( czy można zrobić to online) dla członków spoza okręgu Opole i ile to kosztuje? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.