Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem po raz pierwszy na tej wodzie. Zupełnie inny akwen niż "moje". Woda 4m to tzw głębokie hehehe. Rybaczowka ładnie położona, zadbana. Młody gospodarz przyjaźnie nastawiony, ale widać było obawy o rybostan - miał rację. Na wodzie byliśmy około 4:00 do 14:30. Oplynelismy kawal jeziora. Widzieliśmy że niektórzy mieli dobre wyniki ilościowe. Osobiście skończyliśmy 14 sandaczy / 5 miarowych i Tomek 13/5. Po kilka brań i spadów. Biorąc pod uwagę brak znajomości zbiornika, wynik bardzo mily.

Patologia na wodzie? Albo jestem chamem i nie widziałem, albo mijane załogi byly ok ( po za jedną czarna owca). Odległości były trzymane między łodziami i nie było darcia ani szybkiego przeplywania obok łodzi.

Zabiaeranie ryb? Z tych co widzieliśmy, malo wracało. Żeby nie być hipokrytą. Sami mielismy na łodzi 10 "dobrych" i się poczęstowaliśmy po jednym. Niemniej opowieści krążyły o rybach 40cm w siatkach...

• Like 1

Żeby sytuacja zmieniła się na całosezonowe dobre wyniki musiałoby moim zdaniem stać się to co na niektórych wodach pstrągowych. Do limitu rocznego (który chwała Bogu jest od tego sezonu) musiałby dołączyć limit miesięczny np. max 6 szt na miesiąc.

• Like 1

Liczy się doba czyli do 24 to też jest chore bo gruntowych myślą że jak siedzą nockę to mogą 2 szt mieć w siacie niby 1 przed 24 a drugi po... Robią to na legalu nie wiem jak straż na to reaguje bo zwykłych wedkarzy mają głęboko w... A wcale nie mogą tak robić

Jak już napisał kolega wyżej. Liczy się doba. W zezwoleniu wyraźnie napisane że doba trwa od 00 do 24.

Niestety ludzie przyjeżdżający po mięso zawsze będą kombinować...

Po prostu trzeba reagować na takie zachowania, a nie siedzieć cicho nad wodą i dopiero w internecie wylewać swoje żale. ;)

Mam do Was pytanie odnośnie Turawy

Chcę się z kumplem wybrać na dwa-trzy dni w tygodniu na Turawę, bo choć nigdy tam nie byłem to jakoś mnie ciągnie żeby zobaczyć i spróbować. Potrzebuję namiary na jakiś dobry pensjonat, b&b albo hotel w miarę blisko wody, w miarę blisko slipu i z w miarę bezpiecznym parkingiem, żeby można było na noc łódkę ściągnąć na parking i spać spokojnie, że rano ją jeszcze zobaczę. Cena - powiedzmy nie ma znaczenia więc fajnie byłoby jakby warunki były, powiedzmy sobie, co najmniej dobre. A może jest jakiś pensjonat, który ma własny slip ?

Aha - wiem, że to ma dla Was, znających miejsce, spore znaczenie - więc chciałem o tym również napisać - NIE ZABIJAM SANDACZY :) I nie mam zamiaru ani na Turawie ani nigdzie indziej.

Przychodzi Wam coś fajnego do głowy ?

• Like 1

Ja szczerze polecam apartamenty Bordo, super atmosfera, blisko wody ,daleko od tłumu ludzi ,można również spotkać nie jedną znaną osobę w spininngowym polświatku ;-)

O Bordo juz znajomy mi mowil, ze bardzo ok. Zadzownie i zapytam o wolne miejsca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szczególnie że przez kilka dni ludzie z najdalszych rejonów Polski przyjeżdżali, co skutkuje wyjzdem około 4100 sandaczy w pierwszych dniach. Dane statytyczne oczywiście, którymi podczas rozmowy na rybaczówce pochwalił się strażnik z PSR.

150 łodzi x 2 osoby x 2 sandacze x 6 dni x 1,7 kg (średnia waga łowionych ryb). Oby tak dalej to będziemy łowić w studni.

• Like 1

Na szczęście sandacze straciły już apetyt. Wzrosła za to częstotliwość przemieszczania łodzi głównie z mazowiecką rejestracją przemieszczających się z dużą szybkością pomiędzy rogiem kotorskim a Libawką i z powrotem. Kiedy oni mają czas połowić?

• Like 3