Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka razy w ciągu ostatnich 2 tygodni wchodziłem rzucać do wody około 23-24, jak poświecisz latarka na płytkiej wodzie (tzn. do 10cm) to jest pełno świecących oczu... ale wszystko jedne gatunek - mały sandaczyk, a wczesnym rankiem małe sumiki, mały mam na myśli 5-7cm.... innych gatunków nie widziałem. 

No i w tym roku bardzo słabo z większą rybą nocą na płyciznach, zaledwie kilka sztuk po 45cm, zeszłe lata piękne ryby po 70-80cm łowiłem....

Te oczy to raczej jazgarze , co nie zmienia faktu że wg mnie jezioro jest "przesandaczowane". Sandacze wyglądają jak bałtyckie dorsze głowa i nic więcej,brak drobnicy całkowity.

Jazgarzy w tym roku jak na lekarstwo, sąsiad łapie z gruntu i ta drobnicę podbiera podrywką, stad potwierdzone ze to sandaczyki. I on tez ma kiepskie wyniki w porównaniu do lat ubiegłych.

Zdarzało się na wakacjach ze złapane sandacze miały w gębie pełno nie przełknietych małych braci. A wygląd i masa różnie, trafiałem da długie i chude i na krótkie i nabite

Edytowane przez elvis

• 4 tygodnie później...

Panowie swego czasu były robione przekopy do tarlisk na Syrence i Relaksie. W moich okolicach nad brzegiem jeziora była wyspa.... teraz po obu stronach wiatr nawiał piachu i zrobiły się groble, praktycznie całkowicie blokując możliwość wpływu ryb na tarlisko które jest całkiem spore, Myślę ze jest to około 25-30 arów. Czy mogę to gdzieś zgłosić aby ktoś wykonał taki przekop? Oczywiście wraz z okolicznymi mieszkańcami domków jesteśmy w stanie się złożyć i pokryć koszty, jeśli nie będzie to kwota z kosmosu.

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Edytowane przez elvis

Napisz e-mail lub zadzwoń do przewodniczącego Komisji Ochrony Wód. Jedna z niewielu osób w okręgu którym zależy, więc na pewno coś będzie działał w tym kierunku. Znam go osobiście i wiem, że Turawa to Jego oczko w głowie. On z chęcią działa tylko musi mieć wsparcie wędkarzy i musi widzieć, że im też zależy. 

A więc sytuacja ma się następująco: najpierw musimy wspólnie z sąsiadami złożyć wniosek do Wód Polskich o odmulenie terenu (wówczas nie trzeba projektów ani pozwoleń budowlanych) i dopiero po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku możemy wykonać przekopy grobli i pokryć koszty własnymi środkami. Pocieszające jest to, że samodzielnie możemy wybrać wykonawcę (czytaj chłopa ze wsi obok) a nie opłacić firmę z przetargu. Niemniej jednak za pewne jest to 2-3 dni pracy dużej spycho-koparki więc parę tysięcy kosztów się pojawi. I pytanie najważniejsze czy za parę lat wiatr ponownie nie usypie grobli i cała robota pójdzie na marne?

Możesz się zwodować obok molo przy ośrodku Oliwka. Co prawa do samej wody bez 4x4 raczej nie dojedziesz ale w zależności od poziomu wody do jeziora będziesz miał 50-150 metrów wiec mała łódkę spokojnie dasz radę zwodować.

Przypominam że Turawa należy do obszaru Natura 2000 , jeżdżenie po plaży wiąże się z dodatkową opłatą :) Taki dodatek do zezwolenia w wysokości 2-3 tyś zł :) lub lepiej.

• Like 1