Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rano na wodzie było około 300-350 łodzi. Ryb niewiele i ogromnej przewadze były to 30- 40 cm sztuki. Złowienie ryby powyżej 60 cm było wydarzeniem, a krzyk radości łowcy słychać było w Ozimku ????????

Zapowiada się kolejny słaby sezon

Edytowane przez skorupa13

.... Jedyne co może ich pogrzebać to podniesienie przez Wody Polskie czynszu za dzierżawę 1 ha wody jak to zostało zrobione w innym okręgu do 900 zł / ha od przyszłego roku. Nie doczytałem czy w Opolskim tego też nie wprowadzili.

Opole też dostało +900 do h. Wiem że różnie oceniacie wasz okręg ale ja bywam na Turawie kilka razy w roku i widzę skokowy rozwój tego miejsca. Wolałbym by te pieniądze zostały w Opolu bo ktoś nimi gospodaruje jak trafią do tzw. Centrali to się gdzieś rozmyją...

Trzeba być niepełnosprawnym umysłowo żeby wypraszać lokatora który przychodzi i płaci walizką pieniędzy za czynsz. Kto bywa na Turawie i chce dostrzec pozytywne zmiany jakie zachodzą wokół zbiornika temu nie trzeba tłumaczyć że pewne rzeczy wymagają czasu, "chore ciało wymaga czasami długiego leczenia i nie wystarczy jednorazowe podanie antybiotyku" a posiadanie 3 dużych zaporówek i utrzymanie ich w sposób zadowalający setki ludzi którym wiecznie mało i to nie tylko mięsa, jest rzeczą chyba nie możliwą. Znacznie łatwiej jest siedzieć z boku z założonymi rękami i krytykować nie dając od siebie zupełnie nic. Mi też nie podobają się niektóre rzeczy, ale mówienie o nich głośno a nie krytykowanie może przynieść zamierzony skutek. Okręg Opolski pod względem posiadania na własność wód jest w czołówce, więc jak by betonowa kurtyna PZW się kiedyś rozpadła to "OSW" Opolskie Stowarzyszenie Wędkarzy poradziło by sobie świetnie.

Wczoraj łodzi znacznie mniej . Nie połowione . U mnie branie w pierwszym rzucie , u kumpla w niemal ostatnim . Na echu czysto i sterylnie . Przez osiem godzin nic nie zakłócało kontemplowania pięknych okoliczności przyrody . 

Edytowane przez malinabar
  • Like 2

Łodzi znacznie mniej, wczoraj może około 30. Niestety wciąż są ludzie którzy płyną śmiało na rozlewisko małej Panwi czy Libawki… Niestety ale straży jak zwykle brak, od wtorku Spędziłem na wodzie ponad 20 h i ani jednej kontroli. Zarówno Straż Rybacka jak i policja nic sobie z tego nie robią….

Tak ryby pouciekały i trzeba poszukać, zreszta osoby które znają zbiornik i zachowania ryb powinny sobie poradzić, wystarczy trochę wstawić się w sytuacje Sandacza :)

Łodzi znacznie mniej, wczoraj może około 30. Niestety wciąż są ludzie którzy płyną śmiało na rozlewisko małej Panwi czy Libawki… Niestety ale straży jak zwykle brak, od wtorku Spędziłem na wodzie ponad 20 h i ani jednej kontroli. Zarówno Straż Rybacka jak i policja nic sobie z tego nie robią….

Tak ryby pouciekały i trzeba poszukać, zreszta osoby które znają zbiornik i zachowania ryb powinny sobie poradzić, wystarczy trochę wstawić się w sytuacje Sandacza :)

. Nie zgodzę się z kolegą , we wtorek popołudniu byłem kontrolowany, a we środę widziałem akcje policji na rozlewisku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk