Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Podziękowania dla gwiazdorów za filmy na YouTube, zdjęcia na Facebook itp.

Kilka lat temu jeden ze znanych wędkarzy mistrz świata w spinningu Tomasz K wstawił na jerkbait.pl apel o pomoc w odnalezieniu skradzionego sprzętu z auta pozostawionego w okolicach Kanału Szczakowskiego. Było tego całkiem sporo. Z kolei innym razem doczytałem się o szkodach na samochodzie (przebite opony) spowodowanych jednemu z braci Tomsza K., samochód pozostawiony w okolicach rzeki Sztoły / Kanał Szczakowski.

A wszystko jak nieoficjalnie mówi się w "kuluarach" za artykuły o rzekach pstrągowych - "jurajskie perełki".

Obecnych gwiazdorów traumatyczne doświadczenia gwiazdorów seniorów widać nic nie nauczyło....

• Like 4

• 5 tygodni później...

Ryby już dawno zmieniły postać na fekalia. Żeby nie było rozwiezione po całej Polsce.

Jak masz pisać każdy post o filetach na Turawie to sobie daruj, to nic nie wnosi do dyskusji.

Tak jak kolega powyżej napisał, trzeba szukać i kombinować z kolorami. Chyba najlepiej obecnie okonio-podobne gumy na lekkiej główce. Skoro świt można trafić łądnego okonia na płytkim, ale żerowanie to max 20-30 minut.

Sztuk: 0
Centymetrów: 0
Kilogramów: (wiem, wiem, może to być szokiem dla Was) też 0.

Na wodzie kilka łódek. Nie podglądałem namiętnie, ale nie widziałem by ktokolwiek cos złowił.
Wskazania echosondy sugerowały łowienie w studni :(

Oczywiście, sobota to piękny dzień, ale nie dla wędkarzy. Upał, słońce, tysiąc motorówek i milion skuterów. Miałem wrażenie, że jedyne fale na zalewie to te od silników.
Rozmawiałem tez z najlepiej poinformowana osobą: szefem slipu. Mówił mi, że od tygodni wędkarze wracają na pusto.

Potwierdzam, że można połowić sandaczy tylko trzeba odejść od utartych schematów i podejścia typu "kolega nie złapał to mi się też nie uda" :) Nie twierdzę że łupią jak w poprzednich latach które przyzwyczaiły nas do ilościowego eldorado. Ten sezon jest inny, można powiedzieć że słaby i najtrudniejszy od lat ale daje mi coś czego nie doświadczyłem na Turawskim jeziorze od dawna. A mianowicie satysfakcję z namierzenia ryby, wpasowania się w jej gusta kiedy wokół Ciebie nie ma żadnej jednostki. :)

Co do szefa slipu - nie wszyscy wędkarze muszą rybę zjeść :) są jeszcze tacy którzy je wypuszczają :)

A ryb trzeba szukać, niestety !!! i kombinować - jak nie guma to kogut, jak nie ciężko to lekko, jak nie szybko to wolno !

Ryby na sondzie widać, tylko w nietypowych miejscach i dlatego pisałem, że więcej się pływa niż używa wędki :)

Dzisiaj jedno z kół organizowało zawody spinningowe z łódek...

Może ktoś wie cokolwiek na ten temat?

Wyniki?

Po rozmowie z kumplem mogę coś więcej skrobnąć...

Sandacze?JEDEN 52cm... :D

Chłopaki wygrali szczupaczkami,złowiono ich raptem chyba 6 sztuk oraz kilka okonków...

Także wyniki porażające...

A liczba zawodników oscylowała w w granicach 50 CHŁOPA...

Edytowane przez chlodnica

• 2 tygodnie później...

Sandacz nie będzie aktywny, bo jego już tam nie ma  :wacko: ..

Odnośnie zawodów, to podobna sytuacja była w niedzielę na Otmuchowie.

21 łódek - 42 zawodników - jeden sandacz coś koło 70 cm i tyle.

Ten co wygrał łowił bolenie....

Także jeszcze 2-3 lata i Panowie sandacz będzie gatunkiem wymarłym w naszych wodach...

• Like 1

• 2 tygodnie później...